Googles nye styresystem siger ja til C, Rust og Dart - og nej til Go

28. februar 2020 kl. 12:552
Googles nye styresystem siger ja til C, Rust og Dart - og nej til Go
Illustration: Jacques Gaimard.
Det er svært at slippe for C og C++ i Fuchsia, og Go fylder for meget.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fuchsia er ikke blot en farve i de lilla nuancer, men også et nyt open source-styresystem fra Google. Det er stadig under udvikling og endnu ikke færdigt til brug. Målet er, at styresystemet skal være sikkert og kunne anvendes på alt fra indlejrede enheder til pc'er.

Projektet bag har nu vedtaget en 'sprog-politik,' der berører, hvilke sprog der kan anvendes i udviklingen af selve systemet.

C får en opadvendt tommelfinger til systemprogrammering på det lave niveau, inklusive systemets kerne, samt til at definere stabile binære snitflader (ABI’er) til delte biblioteker og andre systemkomponenter. C++ kan anvendes over hele det såkaldte ‘Platform Source Tree’, der er det officielle kodetræ for systemet.

Dart, som oprindeligt var Googles bud på et sprog, der kunne ‘transpiles’ til Javascript i webapplikationer, understøttes til brugerflader samt programmer, der ikke kører konstant. Valget bunder i, at Dart anvendes i Flutter, der er Fuchsias medfødte brugerflademiljø. Både Dart og Flutter har danske rødder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det højtydende og hukommelsessikre sprog Rust kan også anvendes, men dog ikke i Fuchsias kerne Zircon. Det skyldes, at Zircon er bygget med et begrænset sæt af teknologier, som er etablerede i industrien i forhold til udvikling af kerner, skrives der på hjemmesiden.

Googles eget serversprog Go får den nedadvendte tommelfinger, dog med undtagelse af netværksbiblioteket Netstack. På minussiden tæller, at sproget benytter garbage collection, har et stort kørselsmiljø, bruger for meget hukommelse i forhold til Fuchsias komponenter og producerer for store binære filer.

Endeligt får Python 3 også udviklernes velsignelse, men kun til build og andre værktøjer.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger