Googles nye Fuchsia-styresystem går i luften

12 kommentarer.  Hop til debatten
Googles nye Fuchsia-styresystem går i luften
Illustration: Jacques Gaimard.
Googles hjemmelavede styresystem udrulles på Nest Hub-enheder.
26. maj 2021 kl. 08:43
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Googles eget-udviklede styresystem Fuchsia bliver for første gang nogensinde udrullet på forbrugeres enheder. Det skriver mediet 9to5Google.

Det er helt konkret indehaverne af første generation af Nest Hub-enheder, der kan opleve, at det tidligere Linux-baserede system udskiftes med Fuchsia. Nest Hub er forbrugerelektronik, der kombinerer en slags tablet med Google Assistant.

Offentligheden fik første nys om Fuchsia tilbage i slutningen af 2016.

Google har på egen hånd udviklet kernen Zircon, som bygger videre på Little Kernel, der er en realtids-kerne til indlejrede enheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fuchsias IO-faciliteter befinder sig ikke i kernen, men i userspace, og kernen kender heller ikke til signaler, som det findes i Unix og Linux.

Til brugerflader benytter Fuchsia det danskudviklede webmiljø Flutter med sproget Dart.

Blandt andre sprog der understøttes er C, C++ og Rust. Go blev tidligere dømt ude, men er nu inde i varmen igen. Dertil anvendes også Python til f.eks. build-systemer og værktøjer.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
27. maj 2021 kl. 12:16

Little Kernel som er bunden i deres system er en realtidskerne. Enkel og pæn kode på github :-)

10
27. maj 2021 kl. 11:37

Her er det så bare at min erfaring er at man anbringer det ultimative monokultur OS Windows alle mulige steder hvor de kan fungere som vektorer, så der er vi allerede. Det hjælper ikke meget at PLC'erne kører f. eks. freeRTOS, det kommer ikke til at øge sikkerheden væsentligt.

Standardiseringen er i mine øjne mere et spørgsmål om de tilgængelige kompetencer i medarbejder staben end et spørgsmål om "smartere og billigere", selvom det helt helt sikkert bliver brugt når platformvalget skal begrundes.

Men det er rigtigt, at den ukritiske indfaldsvinkel bare at vælge windows, er en opskrift på katastrofer. Linux ser ud til at være et mere sikkert valg, men der er stor mangel på folk der er Linux kyndige, og Linux er ikke et oplagt valg for en PLC, mikrokerne arkitekturer er mere oplagt.

9
27. maj 2021 kl. 11:04

F, eks. at man i industrien i højere grad kunne standardisere på et OS, frem for at bruge Windows sammen med f. eks. Azure RTOS eller freeRTOS.

Og der er jeg så ikke helt enig.

Man kan muligvis tro man gør noget smartere og billigere ved at "standardisere" på et OS, men omvendt så gør man så også sig selv meget mere udsat, ved ukritisk at bekende sig til en monokultur.

De seneste cyberangreb har med tydelighed vist behovet for en større adskillelse mellem mainstream pling-plang og styringssoftware.

8
27. maj 2021 kl. 10:49

Du har ret, hvis jeg havde skrevet "mainstream OS" i min oprindelige kommentar, havde det været mere præcist. Min kommentar udspringer af at et system som garanterer realtid og samtidig opfylder generelle "anvendeligskrav" ville indebære nogen interessante muligheder. F, eks. at man i industrien i højere grad kunne standardisere på et OS, frem for at bruge Windows sammen med f. eks. Azure RTOS eller freeRTOS.

7
27. maj 2021 kl. 10:23

Bortset fra det, har jeg svært ved at se de firmaer du nævner udvikle et mainstream OS.

Se jeg tror kernen til uenighed ligger her.

FreeRTOS er på ingen måde ment som skulle værende et mainstream OS, men er fokuseret på RT.

Og i det spil er det overmåde interessant at hardware (og firmware) producenterne er med på banen.

Det er ikke ligefrem deres kerne forretning, og til et system der skal bide skeer med Linux og Windows varianter, bliver det nok nødt til at være bredere orienteret med brugersnitflader, drivere på nettet osv.

Men det er jo lige det der er humlen, hvad er behovet for RT delen i den sammenhæng?

Jeg ser (sådan set, men sporene fra Android skræmmer) ikke noget problem i at Google prøver at lave et nyt OS, men jeg ser bare forskellige målgrupper, og i det spil har jeg svært ved at se at nogen tør satse på det til seriøs brug i RT sammenhænge.

6
27. maj 2021 kl. 09:51

Så længe det er googles penge, og ikke deres snageri, så er det vel OK. Jeg har læst at Fuchsia udvikles som et rigtigt open source system, dvs. at det ikke er sådan google tilpasser systemet og derefter laver en release, men at der udvikles på source code der er tilgængelig. Der er i øvrigt allerede en version som er ved at blive de-googlefied. Men der er jo selvfølgelig altid en risiko for at Google ombestemmer sig, de har dog tradition for at opføre sig nogenlunde fornuftigt i denne sammenhæng i modsætning til Oracle og Microsoft, hvor Microsoft tilsyneladende er ved at skifte stil, og udsender mange signaler, der ikke altid er så nemme at forstå.

Bortset fra det, har jeg svært ved at se de firmaer du nævner udvikle et mainstream OS. Det er ikke ligefrem deres kerne forretning, og til et system der skal bide skeer med Linux og Windows varianter, bliver det nok nødt til at være bredere orienteret med brugersnitflader, drivere på nettet osv. Men i øvrigt er det her jo bare et signal, vi får se om det kommer nogen vegne.

5
26. maj 2021 kl. 20:38

Det lyder spændende med en opgradering og eget styresystem... Men illustrationen til artiklen er ikke en fuchsia, men måske mere en marguerit.

4
26. maj 2021 kl. 14:03

Helt sikkert, men det har ikke Google i ryggen, hvilket selvfølgelig både er en fordel og en ulempe.

Jeg har svært ved at se det som et specielt gode at verdens største snagevirksomhed står bag, og jeg kan ikke rigtig se relevansen for et RTOS når vi taler underholdningselektronik.

Derudover, så anser jeg på ingen måde de partnere der er med til at udvikle FreeRTOS som direkte bolchebutikker:

Intel, Arm, NXP, Mips, TI, STI, etc, etc.

3
26. maj 2021 kl. 13:51

Helt sikkert, men det har ikke Google i ryggen, hvilket selvfølgelig både er en fordel og en ulempe.

1
26. maj 2021 kl. 13:22

Måske kommer vi for første gang til at se et OS der er designet til realtid fra bunden op! Men det varer nok lidt inden det vipper Realtids Linux, og Windows med en realtids dippedut skruet på siden af pinden