Googles nye Dart skal punktere Javascript

14. september 2011 kl. 15:595
Et internt dokument fra Google afslører, at målet med det nye sprog Dart på lang sigt er at gøre Javascript overflødigt. Javascript er nemlig ikke opgaven voksen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google præsenterer midt i oktober det nye sprog Dart for offentligheden på Goto-konferencen i Århus.

Men spekulationerne om, hvad meningen med Dart er, er allerede i fuld gang. Et internt dokument om Dart er nemlig blevet lækket, og her står formålet ganske klart: At Dart skal afløse Javascript som det foretrukne sprog på nettet. Det skriver The Register.

Google bruger selv Javascript i stor stil til at kode webapplikationer som Google Docs og Gmail, men jo mere avanceret, det bliver, jo mere besværligt bliver det at bruge Javascript til formålet.

»Javascript, som det er i dag, vil sandsynligvis ikke være en gangbar løsning i det lange løb. Der må ske noget nyt,« skriver Google-medarbejderne i dokumentet, som er havnet på Github.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor skal Dart - eller Dash, som var arbejdstitlen for sproget - afløse Javascript og gøre det nemmere at kode spændende webapplikationer, fremgår det af teksten, som blandt andet danske Lars Bak står som forfatter til. Han er ansvarlig for udviklingen af V8-motoren i Chrome-browseren, men også dybt involveret i Dart-projektet.

Det bliver ikke nemt at få succes med et nyt sprog på internettet, forudser Google-folkene, og en af opgaverne er at få Dart understøttet af de andre browser-producenter, så det ikke bare er Chrome, der kan forstå den.

Derfor skulle Lars Bak ’sweet-talke’ de øvrige browserproducenter, fremgår det af dokumentet.

Baggrunden for Dart er udover manglerne ved Javascript også frygten for, at fremtidens udvikling på nettet bliver i lukkede miljøer, for eksempel på Apples iOS-platforme, og ikke på det åbne internet, som Google foretrækker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google har ikke officielt bekræftet, at dokumentet er ægte, men en af de nævnte personer har indirekte gjort det ved at understrege, at indholdet ikke afspejler hans personlige mening, og at det er en kladde, som er blevet offentliggjort.

Version2 er mediepartner på GOTO-konferencen.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
15. september 2011 kl. 08:59

Eller hvor godt er det nu det går med WebP eller hvad nu googles WebM basserede billed "standard" hedder...

Men endnu et eksempel på at google er for tilgængelig kildekode men mod open governance... Eller standard komitéer hvor man skal blive enige med hinanden om formatsændringer...

Det samme med WebM og alle de andre ting google har "fri"givet... google foretrækker det "åbne" internet... Men et åbent internet hvor google har sidste ord og endeligt ejerskab er endnu bedre...

Det er en variant af EEE taktikken fra Microsoft... Embrace extend dominate....hvis Google var så bekymret for det åbne internet ville de deltage med DART i EMCA script gruppen... Men det får man ikke endeligt ejerskab og kontrol over standarten af... Og ingen nerd street cred

Desuden må jeg sige at jeg gerne ville se noget mere beskrivelse af hvordan webapps på iOS er lukket land ? Der kan man gøre lige som man lyster... Så længe man holder sig til html og javascript... Hvordan er det ikke lige præcist så åbent som alle webapp miljøer ?

Native apps sure men det Google er bekymret over ved dem, er at de ikke er åbne for profilering... Og derfor går vigtig information som kunne sælges til annonsøre tabt... And we really cant have that...

3
14. september 2011 kl. 19:19

Jeg har større håb om at Native Client http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Native_Client bliver standard. Så kan man selv bestemme hvilket sprog man foretrækker.

Fremtiden er ikke at låse os til endnu et sprog. Udviklingen inden for sprog går for hurtigt. Selv hvis man holder sig til de gamle sprog kommer der opdateringer jævnligt. For eksempel har det taget lang tid nok at få den nye C++ standard på plads, skal vi nu også vente 10 år på at nok browsere begynder at supportere det nye sprog?

NaCl løser dette problem ved at standardisere et API i stedet. Du kan så lave dit eget sprog og oversætte til byte code (LLVM) eller direkte til maskinkode.

Systemet er konstrueret på en måde, så der ikke opstår sikkerhedsproblemer med dette. Selvom der køres maskinkode er det præcis ligeså sikkert som javascript.

2
14. september 2011 kl. 16:48

Mon ikke de også har bibeholdt object-modellen fra javascript. Jeg kunne selvfølgelig godt tænke mig at se statisk typesikkerhed, men hvis bare de rydder lidt op er det vel også fremskridt.

Med hensyn til at erstattet javascript, så kan det da nemt lade sig gøre. Der findes allerede Coffeescript som kompilere til javascript, så kan man jo nemt understøtte leagacy browsere.

1
14. september 2011 kl. 16:42

Held og lykke med at udfase javascript. Der vil altid være et hav af brugere der anvender en forældet version af f.eks. Internet Explorer eller andet ikke-google browserprodukt.

Intentionen er god, men opgaven enorm :)