Når en mobilproducent siger ja tak til Googles gratis styresystem Android og Google-applikationer som Youtube, er de nødt til også at acceptere at give andre af Googles tjenester forrang på telefonerne. Og det er misbrug af Androids dominans på markedet.
Sådan lyder det fra en gruppe af Googles konkurrenter, som tilsammen kalder sig for Fairsearch. Det skriver New York Times.
Fairsearch-gruppen tæller blandt andet Microsoft, som kæmper for at få fodfæste på mobilmarkedet med Windows Phone-modeller - og som selv har erfaring med konkurrencesager mod Windows på desktoppen. Også Tripadvisor og andre rene webtjenester er med i kampen mod Google.
Den europæiske gren af Fairsearch har nu indsendt en formel klage til EU’s Europa-Kommission over Googles fremfærd på markedet. Android har i dag omkring 70 procent af markedet for smartphones, og har man en dominerende position, gælder mere strikse konkurrenceregler for, hvad der er tilladt.
Ifølge klagen fra Fairsearch har Google samlet alle sine tjenester i en pakke, som mobilproducenterne så ikke må plukke af. Ønsker producenten at sælge Android-telefoner med for eksempel Google Play-butikken eller Youtube præinstalleret, følger alle de andre Google-tjenester med. Og kravet fra Google er prominente placeringer på telefonen til disse applikationer, lyder det i klagen.
»Google bruger sit Android-mobilstyresystem som en trojansk hest til at snyde partnere, få monopol på mobilmarkedet og kontrollere brugernes data,« udtaler advokat Thomas Vinje, der arbejder for Fairsearch-gruppen, i klagen.
Europa-Kommissionen skal nu beslutte, om klagen fra Fairsearch skal tages op officielt. Konkurrencemyndighederne i Europa er allerede i gang med en større undersøgelse af Googles søgemaskine, som også er blevet anklaget for at favorisere Googles egne tjenester.
I den forbindelse taler EU-embedsfolkene med Google om, at det skal være helt klart for brugerne, om et søgeresultat fra Googles egne tjenester dukker op, fordi det er det bedste resultat, eller om det er på grund af Googles promovering af siderne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.