Googles konkurrenter klager til EU over Android-misbrug

9. april 2013 kl. 12:2113
Google udnytter Androids store markedsandel til at tvinge andre Google-produkter på telefonerne, mener en samling af Googles konkurrenter. Nu har de sendt en formel klage til EU.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når en mobilproducent siger ja tak til Googles gratis styresystem Android og Google-applikationer som Youtube, er de nødt til også at acceptere at give andre af Googles tjenester forrang på telefonerne. Og det er misbrug af Androids dominans på markedet.

Sådan lyder det fra en gruppe af Googles konkurrenter, som tilsammen kalder sig for Fairsearch. Det skriver New York Times.

Fairsearch-gruppen tæller blandt andet Microsoft, som kæmper for at få fodfæste på mobilmarkedet med Windows Phone-modeller - og som selv har erfaring med konkurrencesager mod Windows på desktoppen. Også Tripadvisor og andre rene webtjenester er med i kampen mod Google.

Den europæiske gren af Fairsearch har nu indsendt en formel klage til EU’s Europa-Kommission over Googles fremfærd på markedet. Android har i dag omkring 70 procent af markedet for smartphones, og har man en dominerende position, gælder mere strikse konkurrenceregler for, hvad der er tilladt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge klagen fra Fairsearch har Google samlet alle sine tjenester i en pakke, som mobilproducenterne så ikke må plukke af. Ønsker producenten at sælge Android-telefoner med for eksempel Google Play-butikken eller Youtube præinstalleret, følger alle de andre Google-tjenester med. Og kravet fra Google er prominente placeringer på telefonen til disse applikationer, lyder det i klagen.

»Google bruger sit Android-mobilstyresystem som en trojansk hest til at snyde partnere, få monopol på mobilmarkedet og kontrollere brugernes data,« udtaler advokat Thomas Vinje, der arbejder for Fairsearch-gruppen, i klagen.

Europa-Kommissionen skal nu beslutte, om klagen fra Fairsearch skal tages op officielt. Konkurrencemyndighederne i Europa er allerede i gang med en større undersøgelse af Googles søgemaskine, som også er blevet anklaget for at favorisere Googles egne tjenester.

I den forbindelse taler EU-embedsfolkene med Google om, at det skal være helt klart for brugerne, om et søgeresultat fra Googles egne tjenester dukker op, fordi det er det bedste resultat, eller om det er på grund af Googles promovering af siderne.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
9. april 2013 kl. 14:56

Fairsearch aka. MS kunne nemt skyde sig selv i fødderne hvis de får held med klagen, for hvis det er ulovligt at mobilproducenter bundler Googles tjenester med telefonerne, så er det vel lige så ulovligt at PC producenter bundler windows og andet MS software med PC'erne.

Tricket er selvfølgelig at Google ikke har monopol med Android, alle kan lave en telefon med Android, uden at tale med Google.

Måske skulle MS bare indse at de aldrig bliver gode til andet end spillemaskiner og blive ved den læst, det ville spare alle for en del vrøvl.

7
9. april 2013 kl. 14:01

"Google bruger sit Android-mobilstyresystem som en trojansk hest til at snyde partnere"

Er det ikke lige at stramme retorikken lidt for meget?

5
9. april 2013 kl. 13:46

Klagen ville måske være troværdig hvis den kom fra Android producenter eller brugere som følte sig presset. Men det er jo ikke lige den rolle Microsoft og Nokia har her.

10
9. april 2013 kl. 15:34

Klagen ville måske være troværdig hvis den kom fra Android producenter eller brugere som følte sig presset. Men det er jo ikke lige den rolle Microsoft og Nokia har her.

Jeg vil tilstå at Nokias interesse virker lidt søgt. Googles påståede misbrug er jo ikke rettet mod mobil-leverandørene men imod indholdleverandørene. Microsofts interesse er så helt legitim i kraft af deres status som leverandør af en service i direkte konkurrence med Googles søgemaskine.

Sagen mod Microsoft vedrørende MSIE var jo også mere drevet af browserfabrikanterne end direkte af alternative leverandøre af desktop-styresystemer.

Facebook kunne ligeledes have en legitim interesse i sagen, hvilket muligvis stiller annonceringen af Facebook Home i et interessant lys.

11
9. april 2013 kl. 16:45

Microsofts interesse er så helt legitim i kraft af deres status som leverandør af en service i direkte konkurrence med Googles søgemaskine.

Hvis Microsoft havde et konkret problem, skulle de selv indgive klage, i stedet for at rode deres lobby-partnere ind i det. En plausibel klage kunne fx være baseret på at en producent blev presset til ikke at start-installere en Bing app, uden at motivationen var at få betaling fra Microsoft.

Sjovt at du nævner Facebook her. Lanceringen af Facebook Home er da om noget et lysende eksempel på at det er muligt at levere en Android baseret telefon, incl. Google Apps pakken, med noget konkurrerende på en særdeles prominent placering. Det er jo blot en konsekvens af at Android er meget åbent og fleksibelt.

Jeg checkede Fairsearch.org, men savnede en fil med hvilken klage der egentlig er sendt til EU, og hvilke argumenter der er brugt. Deres pressemeddelelse er blot sædvanligt spin-snak uden substans.

Hvilke partnere føler sig snydt?

4
9. april 2013 kl. 13:40

Og ja det står frit for at benytte andre tjenester men det er de preinstalerede der bruges af de fleste så det er den placering de klager over Google tar...

Det Google gør der muligvist er ulovligt er at de bundler. Hvis man vil ha gmail klienten, så skal Google maps og plus og now og play ind på telefonen...

Hvordan er det forskelligt fra at Microsoft sagde "hvis man vil ha Windows så skal IE præinstalleres, ikke navigator."

Så i en skøn ironi er den præcedens Microsoft vil referere sin egen... Det udelukker dem ikke fra at prøve at opnå retfærdig behandling under loven.

3
9. april 2013 kl. 13:39

Nu er Android jo bare et tilbud til producenterne. Hvis de er utilfredse kan de vel bare lade være med at takke ja?

Det er vel ikke så mærkeligt at et firma (Google) favoriserer egne services og tjenester over konkurrenternes.

Hele pointen med at Google giver Android gratis væk er netop at få deres egne tjenester lusket ind ad bagdøren. Er det ikke den aftale der ligger? Google leverer et gratis styresystem kvit og frit mod at få adgang til kunderne med Googles tjenester. Man kan nok ikke forvente at Google leverer styresystemet uden en eller anden form for modydelse.

Problemet er, at folk tror at eksempelvis Google er til for vores skyld. Det er de selvfølgelig ikke, de er til for deres egen skyld. Tjener de mere på at ændre søgeresultaterne, bundle Android-tjenester osv. så gør de selvfølgelig det. Det havde vi andre formodentligt også gjort, hvis vi havde været kloge nok til at finde på det Google har gjort.

Heldigvis er det sådan, at hvis vi er utilfredse, så findes der alternativer. Samsung er jo allerede i gang med at udvikle deres eget OS.

9
9. april 2013 kl. 15:21

Det er vel ikke så mærkeligt at et firma (Google) favoriserer egne services og tjenester over konkurrenternes.

Det er der ikke noget mærkeligt ved, men lovgivningen sætter bare nogle begrænsninger på hvordan man må favoriserer sig selv hvis man besider en dominerende stilling på et marked.

Det har Microsoft lært, da de fik forbud mod at anvende deres dominerende stilling på markede for desktop-styresystemer til at promovere MSIE og ligeledes skal Google selvfølgelig heller ikke bruge en (hypotetisk) dominerende stilling på markedet for mobil-styresystmer til at promovere deres søgemaskine eller sociale netværk.

Spørgsmålet er så om Google har en dominerende stilling. Forarbejdet til Konkurrenceloven skriver blandt andet følgende:

Efter EU-praksis er virksomhedens markedsandel et vigtigt kriterium for vurderingen af, om der foreligger en dominerende stilling.</p>
<p>En markedsandel på mindre end 25 pct. vil sjældent være tilstrækkeligt til at statuere dominans. Markedsandele på mellem 25-40 pct. er formentlig ikke alene tilstrækkelige til at statuere dominans. En markedsandel på 50 pct. eller mere kan i sig selv udgøre beviset for, at der foreligger en dominerende stilling. Hvis en høj markedsandel kun opretholdes eller kun har været opretholdt over en relativ kort periode, er den ikke i sig selv tilstrækkeligt til at statuere dominans.</p>
<p>Markedsandelen er dog kun en af mange faktorer, som må undersøges, når det skal vurderes, om en virksomhed er dominerende. Af EU-praksis fremgår, at der af sådanne supplerende kriterier bl.a. kan lægges vægt på markedets struktur, konkurrenternes stilling og antallet af disse, adgangsbarrierer til det pågældende marked, herunder juridiske og administrative barrierer, omfanget af virksomhedens tekniske ressourcer, kapitalkrævende investeringer, graden af vertikal integration m.v.

Kilde: http://webarkiv.ft.dk/?/Samling/19991/lovforslag_som_fremsat/L242.htm (søg efter "Dominansbegrebet")

2
9. april 2013 kl. 13:19

Det stor da producenterne frit for, om de vil lave en licensaftale med Google.

Hvis de ikke indgår sådan en aftale må de ikke bruge googles apps, men det står enhver frit for at bruge det frit tilgængelige android uden googles apps.

Tag for eksempel Amazon med deres Kindle.

6
9. april 2013 kl. 13:53

Det stor da producenterne frit for, om de vil lave en licensaftale med Google.

Ja eller MS, så er det ikke andre større styresystemer til mobiltelefoner, som ikke er lukket. (appel, nokia,BlackBerry) Når man når op på en hvis størrelse er der monopollovene der gælder, og de er lavet fordi man har MEGET dårlige erfaringer med store monopoler. MS vil vel gerne at du kun måtte bruge, samt var tvunget til at købe MS office hvis du vil have et MS OS.

Ellers er der jo , hvis det var en bil så

13
10. april 2013 kl. 07:03

Forskellen er at du kan bruge android uden en aftale med Google, du kan bare ikke bruge googles apps, men du kan ikke bruge Windows Phone uden en aftale med Microsoft.

1
9. april 2013 kl. 13:13

Da jeg kom til linjen med at Microsoft er en del af klagen kom morgenmaden lige op igen :p Amazon har da vist tydeligvis bevist at disse anklager ikke holder ret meget og samsung er på vej til at gøre det samme med deres egen butik..