Alle nyere Android-enheder fik i juli i år en indbygget sikkerhedsløsning, som hedder Google Play Protect. Den er en del af Google Play Store-appen og tjekker jævnligt, om installerede apps på enheden er skadelige. Men en ny test viser, at løsningen ikke er specielt pålidelig.
Både mængden og udbredelsen af Android-apps med potentielt skadelig funktionalitet er blevet øget de seneste år. Det er ikke længere bare et fænomen for eksterne app-markedspladser, men dukker stadig væk opp også i Google Play. Somme tider bliver den skadelige funktionalitet ikke opdaget, før mange brugere har installeret appen.
Dårligst af alle
Google Play Protect og mange andre sikkerhedsapps til Android lover at tilbyde brugerne beskyttelse mod malware. Men hvor godt de gør det, varierer meget. En test af 21 sådanne værktøjer, udført af uafhængige AV-Test, viser, at en hel del af værktøjerne både er i stand til at opdage det allermeste af nyere malware og samtidig bliver anset for at være brugervenlige.
Google Play Protect gør det godt, når det gælder brugervenlighed, men kommer dårligst ud af alle, når det gælder hovedopgaven: at beskytte mod skadelige apps.
Mens de bedste i klassen opdagede over 99 procent af de flere tusinde temmelig nye malwares, de blev udsat for i testen, opdagede Google Play Protect kun to tredjedele af malwaren i realtidstesten. I den anden test, hvor der blev brugt malware opdaget i løbet af de seneste fire uger, var resultatet på 79,2 procent. Dette er langt under gennemsnittet for sådanne værktøjer, som i denne test var på 98,4 procent.
I praksis kan man nok sige, at Google Play Protect er bedre end ingen beskyttelse. Men er man virkelig bekymret for, at man kan komme til at installere apps, som viser sig at have skadelig funktionalitet, giver Google Play Protect utilstrækkelig beskyttelse.