Googles Dart-sprog får typestærk tilstand og lægger sig tættere op ad Javascript

Der er mere omtale af Googles sprog Go end Dart, men nu får Dart en række opdateringer, der skal gøre sproget mere attraktivt for andre end Google selv.

Googles Dart-sprog har rødder i Googles danske udviklingsafdeling, der hovedsageligt arbejder med Googles Javascript-motor, og det blev i sin tid også præsenteret på den danske udviklerkonference Goto.

Læs også: Google afslører sproget Dart på GOTO i Aarhus

Siden lanceringen i 2011 har der imidlertid været forholdsvis stille om Dart, og med Googles lancering af sproget Go har det været uvist, hvilken rolle Dart skulle spille.

Google benytter imidlertid selv Dart til de to mest indbringende forretningsområder i Alphabet-koncernen. Selskabet har således omskrevet applikationerne til Adwords og Adsense i Dart, pointerede Google i forbindelse med Dart-udviklerkonferencen, som finder sted i denne uge.

Da Dart blev lanceret, var det med dynamisk typecheck. Det var altså muligt at få oversat sin Dart-kode, selvom der kunne være problemer med typerne. Nu får man mulighed for at vælge at oversætte sin Dart-kode i en typestærk tilstand, ligesom det kendes fra Darts nok væsentligste udfordrer, Microsofts Typescript.

Mens Typescript oversætter til Javascript og dermed fungerer i alle browsere, så var den første udgave af Dart tænkt som et sprog, der skulle køre på sin egen motor. Det har Google imidlertid blødt op på for at sikre bedre understøttelse, så der nu lægges op til at oversætte Dart til Javascript.

Læs også: Dansk Google-udvikler: Derfor er Dart bedre end Javascript til store web-apps

»Det var nok lidt for ambitiøst at lægge ud med en strategi om at have Dart-kode kørende i browseren og stadig nå hele det moderne web,« siger Kasper Lund fra Google, som var med til at bygge Dart, til Techcrunch.

Udviklerne hos Google havde fra begyndelsen lavet en compiler, der oversatte Dart til Javascript, men den oprindelige tanke var, at det skulle køre på Dart-motoren for bedre ydelse. Nu lægger Google op til, at Dart skal køre på Javascript-motoren.

Google bruger selv en variant af frameworket Angular, som er skrevet i Dart og derfor hedder AngularDart. Det skal bruges til at opbygge webapplikationer i Dart og kan ses som et alternativ til den almindelige Angular - hvor den nyeste version netop er bygget i Typescript.

En af fordelene ved Dart i forhold til Typescript er ifølge Google, at syntaksen er mere lig den, der findes i almindelig Javascript, hvor Typescript på visse punkter kan virke lidt anderledes ved for eksempel typedeklarationer. Typescript kan dog også indeholde helt almindelig Javascript som en del af koden.

De to vil dog ikke udelukke hinanden, da Google også har givet Dart mulighed for at bruge libraries skrevet i Typescript sammen med Dart.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere