Googles berømte jobsamtalespørgsmål er ’totalt tidsspilde’

Søgemaskinegiganten Google erkender, at deres sære spørgsmål til jobsamtaler ikke bidrager til at finde mere egnede kandidater.

Hvis man før i tiden var til jobsamtale hos Google, kunne man blive udsat for spørgsmål som »Hvor mange golfbolde kan der være i en flyvemaskine?« og »En mand skubbede sin bil ind i et hotel og mistede sin formue. Hvad skete der?«

De atypiske jobsamtalespørgsmål er søgegiganten sidenhen blevet berømte for. Men Google-chef Laszlo Bock indrømmer nu, at spørgsmålene ikke bidrog til at finde de bedste medarbejdere. Det skriver deathandtaxesmag.com.

Der er altså ingen forskel at måle fra da man havde spørgsmålene til nu, hvor man ikke længere bruger dem. I stedet er det den helt klassiske metode med rent faktisk at snakke med kandidaterne, der har givet pote.

Har du oplevet underlige spørgsmål til en jobsamtale? Deltag i debatten herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Antonio Recinella

Jeg har lige være med til nogle jobsamtaler på arbejde, og jeg foreslog at vi skulle sætte en frugtskål på midten af bordet med en hel ananas, 2 hele kokosnødder og en hammer, bare for at se hvordan jobansøger reagerede.

Meeeen vi gjorde det ikke...

 • 0
 • 0
Frank Pedersen

Hahaha.. ja det var det jeg skulle have svaret i forgårs da jeg var til samtale og de spurgte præcis det :-) Det er en klassiker, og de fisker i bund og grund nok bare efter om man vil viddere efter et år eller kunne tænke sig at blive i samme stilling over nogle år. Det var måske lettere at bare spørge ligeud, uanset hvad er det jo ikke noget man kan spå om.

I forige uge var jeg også til samtale, og jeg blev til sidst spurgt hvad jeg ville gøre hvis jeg fik alene i en jungle og spudselig er der en tiger foran mig. 3 valg, 1. Angrib tigeren, 2. Prøv at blive venner med tigeren, 3. Flygt.

Engang fik jeg et andet trick question. Er du den bedste til dette job? Jeg svarede 'Næee..' Og de kikkede ret forundret på mig. Og jeg fortsatte.. 'der er altid nogen der er bedre, men jeg mener jeg er den RIGTIGE til jobbet..' Og det mente de var ægte Nordjysk beskedenhed, og jeg fik jobbet, ved dog ikke om det var kun pga. det, men det har ihvertfald trukket lidt op.

 • 0
 • 0
Frank Pedersen

At jeg tror man sikkert bliver ædt uanset hvad man gør, da det jo er en vild tiger.

Men også at jeg ville nok prøve at se tigeren an uden at kikke den i øjenene.. derefter liste forsigtigt væk, lade som ingenting og ikke vise frygt, scanne efter et eller andet jeg kunne bruge som våben hvis jeg skulle få brug for det. Dernæst se at komme op i et træ hvis den skulle følge efter. Tigere kan jo kravle i træer, men det kunne nok give en lidt tid at holde den på afstand i, og man kunne håbe der kom nogen til undsætning.

Jeg har tænkt lidt over det efterfølgende, og jeg tror det nok det ville være mest overladt til tilfældigheden om tigeren lige havde spist eller var sulten. Jeg mener det ville være usandsynligt heldig hvis man overlevede det møde.

 • 0
 • 0
Pelle Söderling

Jeg vil også være tilbøjelig til at sige ingen af delene - den smule erfaring jeg har med vilde dyr siger mig at vi ikke er naturlig føde for nogen dyr hvilket skyldes flere faktorer, ikke mindst at de fleste rovdyr har lært at frygte os fordi vi har en tilbøjelighed til at slå alt ihjel vi betragter som den mindste smule farligt.

De fleste angreb fra vilde dyr skyldes provokation eller at den på anden vis føler sig truet (eller i sjældne tilfælde at dyret er ekstremt sultent :p), mit umiddelbare bud vil derfor reelt være at det bedste man kan gøre i sådan en situation er at stå stille og ikke foretage nogle pludselige bevægelser, nyde oplevelsen og håbe på den vælger at lunte væk i fred ;-)

Jeg har på fornemmelsen at spørgsmålet forsøger at besvare noget psykologisk i forhold til hvordan man vælger at gribe svære problemstillinger an, men jeg tror det ligesom de andre håbløse spørgsmål er temmelig svært at udlede noget fornuftigt ud fra ;)

 • 0
 • 0
Anders Krogh

Gayle McDowell, tidligere ansat hos Google, beskriver det kort her:

http://blog.geekli.st/post/53477786490/sorry-folks-google-hasnt-changed-...

Personligt har det heller aldrig givet mening for mig hvorfor ikke bare Google, men noget som helst tech-firma skulle stille den slags spørgsmål til jobsamtaler. Har endnu ikke set nogen dokumentation for at de skulle fungere som effektiv markør for senere arbejds-effektivitet.

 • 0
 • 0
Ole Tange Blogger

Da jeg var hos Google i 2005 var den omtalte type spørgsmål lige blevet fjernet fra vores afdeling, så jeg er overrasket over, hvis de stadig skulle spøge i andre afdelinger.

Mit favoritspørgsmål var:

På 10 maskiner med 10 GB RAM, 64 cores, 1 stk 1 TB harddisk (ikke SSD), 1 Gbit/s switchet netværk, ligger ialt 8 TB data. Dataene er linjer på < 100 bytes. Djævlen har lavet data, så du kan antage worst case scenario (herunder 1 datafil, der fylder hele disken; linjer, der giver hashkollisioner).

Nogle af linjerne eksisterer flere gange. Beskriv en metode til at give en top 10 over de linjer.

Hvor hurtigt kan det beregnes?

 • 0
 • 0
Tom Paamand

Jeg har mødt det håbløst irrelevante spørgsmål om hvilke prioriterede effekter, jeg havde behov for efter en nødlanding i et øde område. Den "korrekte" løsning stred mod al fornuft - ikke mindst min egen. Og det hjalp ikke på forståelsen af min besvarelse, at jeg tilfældigvis har prøvet at nødlande i et øde område...

 • 0
 • 0
Frank Pedersen

Var det tilfældigvis en HR medarbejder som stillede spørsmålet?

Som min kammerat sagde den anden dag; HR folk er skabt for at gøre livet surt for een, og burde hedde IR i stedetfor HR, Inhuman Resources.

Jeg er tilbøjelig til at sige at det passer sku meget godt nogle steder. For kort tid siden gik jeg forbi Unify og afleverede mit cv personligt da jeg fik en fornemmelsen af at min ansøgning ikke blev læst eller ikke endte det rigtige sted. Jeg havde forinden ringet og spurgt om det var ok at jeg kom forbi med mit cv, og det var fint fik jeg at vide. Jeg blev senere på eftermiddagen ringet op at en HR medarbejder fra Unify. Hun lagde ud med at kritisere mit cv ved at sige det var for dårligt at det ikke var skrevet på engelsk og at hun ikke brød sig om at jeg havde afleveret det personligt. De havde har haft et par stalkers før og hun ville sætte pris på at de ikke fik flere.

Tak for lort siger jeg bare. Sikken dog en attitude at have for folk der viser interesse i deres firma. Det var sku sidste gang jeg søgte der og jeg er ikke sen til at sprede ordet når jeg får chancen!

Dertil har jeg en bekendt der efter at have fået lidt for mange standart afslag fra NNIT, besluttede sig for at sende en tom ansøgning og cv. Jeg ved ikke lige hvordan han gjorde det men han fik dem til at fylde en vis størelse i kb så fil størelsen også så normal ud, men ansøging og cv var altså tomt. Det fik han et standart afslag på, dvs. de aldrig har læst ansøgningen.

Det virker heller ikke særligt professionelt vel!?

 • 0
 • 0
Ole Tange Blogger

Ole, hvad kom du frem til? Er alle diskene fyldte, eller er det kun tilfældet på én af maskinerne?

Der er 8TB data og ialt 10TB disk. Du kan altså risikere at 8 diske er 100% fulde, mens 2 diske er tomme.

Hint: Den hurtigste løsning, som jeg har fundet, kan klare problemet selv hvis alle diske er 100% fulde.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere