Frankrig afviser Googles appel: 'Retten til at blive glemt’ skal håndhæves på hele internettet

Den franske databeskyttelsesmyndighed vil ikke høre på Googles bønner og fastholder, at den såkaldte ‘ret til at blive glemt’ skal udvides til også at blive håndhævet på søgemaskinens ikke-europæiske domæner.

De europæiske myndigheders kollektive kløer synker stadig dybere i kødet på den amerikanske søgegigant Google. Foruden anklager om monopol-misbrug og trusler om bøde for svimlende summer er den franske databeskyttelsesmyndighed (CNIL) ikke tilfreds med Googles fortolkning af EU’s såkaldte ‘ret til at blive glemt’.

Læs også: Frankrig vil uddele millionbøde til Google, hvis ikke ‘retten til at blive glemt’ bliver universel

Google har nemlig fortolket EU-domstolens skelsættende dom fra 2014 som gældende for firmaets europæiske domæner, hvilket altså betyder, at kravene på slettet indhold kun håndhæves på domæner såsom Google.fr og Google.es og ikke det langt mere omfattende Google.com.

I maj forlangte CNIL således, at Google føjede ‘.com’ ind under retten til at blive glemt, men det har firmaet nægtet med begrundelsen, at en national datamyndighed ikke har kompetence til at ‘censurere’ det globale internet.

Læs også: Google afviser Vestagers anklager om konkurrencesnyd

Google skrev således i juli en uformel appel direkte til lederen af CNIL, men bønnerne er ikke blevet hørt. Frankrig fastholder sit krav, skriver The Guardian.

»I modsætning til Googles udlægning er denne beslutning ikke et udtryk for et ønske hos CNIL om at pålægge fransk lov uden for landets grænser. Vi (CNIL, red.) efterlyser ganske simpelt, at europæisk lovgivning til fulde tages i brug af ikke-europæiske spillere, der udbyder tjenester på det europæiske marked,« lyder det fra CNIL i en officiel udtalelse.

Læs også: Google har slettet henvisninger til 4.000 danske hjemmesider

Det betyder ifølge The Guardian, at Google enten er nødt til at efterkomme kravet eller se frem til at modtage en bøde på godt og vel tre millioner kroner. En bøde, som firmaet siden kan anke.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 René Nielsen

Det er et interessant emne – gælder fransk lov udenfor Frankrig?

Som global spiller, er det let at få øje på at det er uholdbar at skulle ”enforce” fransk lov på internettet. For næste gang er det måske Kina som via en kinesisk domstol vil bortcensurere indlæg fra ”kriminelle elementer” bosat udenfor Kina.

Og hvad nu hvis det ene land (Kina) vil censurer og det andet land (Taiwan) har en modstridende dom? Hvad skal Google så gøre?

 • 6
 • 1
#3 Richard Foersom

@René V. Nielsen

Og hvad nu hvis det ene land (Kina) vil censurer og det andet land (Taiwan) har en modstridende dom? Hvad skal Google så gøre?

I Guardian artikel: "It simply requests full observance of European legislation by non European players offering their services in Europe."

De skal altså filtrere søgeresultaterne afhængig af det land brugeren sidder i. Ligesom når man sælger et produkt i et land skal det overholde de lokale regler.

Men nej, jeg synes heller ikke det er nogen god ide.

 • 1
 • 0
#5 Benny Jensen

Er der nogen der kan fortælle om det reelt er de vil have?

Som jeg ser det kan det tolkes på 2 måder.

Enten vil franskbrødene at deres(vores) regler skal gælde verden over, ellers vil de have at alle google's domæner skal blokere hvis det er en EU borger der bruger dem

eks hvis jeg går på google.com skal der stadig blokeres da jeg kommer fra et EU land. I så fald kan jeg kun sige at google må makke ret. Ikke at jeg er enig i den oprindelige dom, men dommen er nu engang sat, og så ser jeg det mere som forsøg på at omgå dommen fra google's side.

 • 0
 • 1
#7 Bent Jensen

Nu er Franskmænd jo normal ikke så god til Engelsk .

Så er løsning ikke at lukke de franske google sider, og lukke for fransk i google oversæt. Det koster nok lidt for franske firmaer der så ikke bliver fundet for google, men alt har jo sin pris. Google er jo heller ikke så meget til stede i Rusland og Kina.

SÅ slipper vi også for at lave en pendang til den kinesisk "mur"

Måske skulle der også laves en hjemmeside, med link til til at de gerne vil have glemt, med en god søgning mekanisme.

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere