Googles AI-projekt slår kræftspecialister

6. marts 2017 kl. 13:122
Google har udviklet et nyt deep learning-billedgenkendelsessystem, der diagnosticerer kræft hurtigere og mere præcist end patologer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Journalister, advokater, læger - alle har de (og mange flere faggrupper) det til fælles, at den allestedsnærværende kunstige intelligens for alvor er ved vise sig at være konkurrencedygtig i disse ellers specialiserede felter.

Google ser nu ud til at være ved at knække nøden for at hjælpe patologen, specialist i sygdomslære, med at diagnosticere kræft. Det skriver nyhedsmediet International Business Times.

Projektet hedder GoogLeNet og startede oprindeligt med det formål at forbedre selvkørende bilers evne til at genkende trafikskilte. Men systemet har altså vist sig nyttigt til at analysere forekomsten af kræfttumorer i store mængder af billeder.

Slog ekspert i test

Som da den skakspillende computer Deep Blue besejrede den russiske mester Garry Kasparov tilbage i 1996, har Google også testet deres patologiske machine learning-system mod en erfaren ekspert inden for området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I testen fik den menneskelige ekspert ubegrænset tid til at analysere billeder og opnåede en score på 73 procent pletskud. GoogLeNet-systemet vandt dog overbevisende med en præcision på 89 procent.

Google har erklæret, at deres AI-projekt ikke står til at kunne erstatte en patologs job, idet det stadig har en stor fejlmargin og har andre mangler, som et menneske ikke har. Derimod vil systemet kunne bistå patologen i at udpege de områder, som kræver undersøgelse.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
8. marts 2017 kl. 03:34

... og jeg som gik og troede at Google var en form for kræft, som planeten Jorden var hårdt ramt af!

PS. Ja, der er også andre ligeså skadelige kræftformer, såsom Facebook og Apple.

1
7. marts 2017 kl. 08:36

Det virker meget smart, hvis lægerne kan uploade billeder uden andre oplysninger, og så få googles AI til at analysere dem og vejlede lægen.

Men det vil være direkte ubrugeligt, hvis google så også lige skal have alle vedkommendes personlige oplysninger sendt med, som "betaling" for at bruge deres service.

Ikke at google skal gøre det gratis, men der er altså intet i vejen for at lægen ikke kan betale et almindeligt gebyr, istedet for at betale med ens personlige oplysninger, den ekstra regning kan evt. sendes videre til/gives som option til folk hvis de ønsker det.