Googles aarhusianske mobilmiljø Flutter runder version 1.0

Illustration: Lars Bjarke Christensen
Googles konkurrent til Xamarin og Nativescript er parat til produktion.

Efter flere års udvikling kan holdet bag Googles nye mobilmiljø, Flutter, skrive '1.0' ved versionsnummeret.

Flutter er et alternativ til Googles Java-baserede Android-system. Miljøet bygger på sproget Dart, som er opfundet af danske Lars Bak sammen med amerikanske Gilad Bracha.

Læs også: Her kommer Flutter - Googles nye mobil-system fra Aarhus

Dart var Googles bud på en kandidat i genren med web-sprog, der kompileres til Javascript. Det blev ikke noget succes, men sproget har fået central rolle i Flutter.

Her kompileres Dart til ARM-maskinkode, oven på Androids Linux-lag. Derudover kan Flutter-apps også krydskompileres til iOS ved hjælp af Xcode, Apples udviklingsværktøj. Det skulle nedsætte udviklingstiden for apps, der går efter begge de to store platforme med kun én kodebase, samtidig med at der er tale om kompileret og ikke fortolket kode. Konkurrenterne er blandt andre Xamarin og Nativescript.

Læs også: Derfor skal du bruge Typescript

Holdet bag Flutter spænder geografisk fra Aarhus til flere amerikanske delstater. Én af miljøets hovedpersoner, Kasper Lund, forlod i år Google til fordel for en ny IoT-startup.

Læs også: Aarhus-eksperter fra Chromes Javascript-motor skaber IoT-sprog og virtuel maskine

Sidste år beskrev han Flutter således overfor Version2:

»Vi er ikke et lag oven på det eksisterende ‘fødte’ lag. Så et custom ui er meget simplere at have med at gøre for os. Jeg vil ikke påstå, at for alle apps er Flutter en bedre løsning end eksempelvis Xamarin eller Cordova, men der er færre kompromiser ved en Flutter-stak.«

Flutter prøver at levere højtydende animationer med de eftertragtede 60 frames pr. sekund, som får brugerflader til at virke friktionsløse i brugerens øjne.

»Vi tester på gammel hardware, som der masser af, især på Android-siden. Vi har et framework der tillader os at køre en helt ny kode, og ny brugerflade, på gammel hardware.«

Den store kinesiske handelsportal Alibaba er blandt brugerne af Flutter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Palle Simonsen

Tillykke Det er fedt at der er en yderligere mulighed for at lave crossplatform udvikling mellem de to overlevende mobilstakke og Dart ser fremkommelig ud, hvis man kender til JS eller til andre sprog med C lignende syntaks.

Men I forhold til den største konkurrent savnes muligheden for på enkel vis, at lave PWA's (progressive web apps). Det ser dog ud til, at der arbejdes på en løsning, der måske kan adresserer savnet https://medium.com/flutter-io/hummingbird-building-flutter-for-the-web-e...

  • 0
  • 0
#3 Jacob Bang

Nu vil jeg på ingen måde påstå at aner noget om hvad jeg udtaler mig om og det var endda første gang jeg så begrebet PWA da jeg læste din kommentar.

Men vil du ikke kunne præcis det du søger med AngularDart kombineret med pwa pakken: https://pub.dartlang.org/packages/pwa

Du er nemlig ikke den første med dette ønske: https://stackoverflow.com/questions/48798934/progressive-web-app-and-ang...

Nu ved vi endnu ikke ret meget om Hummingbird projektet men hvis dette giver adgang til dart:html pakken (vil give temmelig meget mening) så vil du også kunne bruge pwa pakken sammen med Flutter.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere