Google Wave snydt: Opkøbt firma giver koden fri

Udviklerne bag webværktøjet Etherpad, som byder på samtidig redigering af dokumenter, lægger koden ud som open source, efter samtlige udviklere er hyret til Google Wave.

Ligesom Moses, der som lille blev lagt i en kurv i floden for at undgå faraoens bud om, at alle spædbørn skulle dræbes, har udviklerne bag webværktøjet Etherpad lagt koden bag programmet på nettet som open source, lige før firmaet lukker og slukker. Det skriver Heise Online.

Google har opkøbt firmaet bag Etherpad, og samtlige udviklere skal flyttes til firmaets Google Wave-afdeling, der ligesom Etherpad kan byde på online-redigering af flere samtidige brugere, og det endda væsentligt mere intuitivt end Google Wave.

Etherpad bygger på Java, Scala og Mysql. Udviklerne lover at give en hånd med til interesserede frem til februar måned, hvor de skal til tasterne på Wave-holdet.

Google købte i starten af december Appjet, som udviklede Etherpad. Til marts slukker Google for Etherpad på nettet, men så er der altså mulighed for at starte sin egen server.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Dybdahl Ahle

1) Google Wave er selv fri software, så om Google køber koden eller kan hente den frit kan vel være det samme. 2) Google har jo købt udviklerne, fordi de har viden om denne slags teknologi, ikke fordi de vil have et produkt, de allerede har. 3) Google valgt jo selv at open-source Etherpad efter at Etherpads brugere pointerede, at Google Wave endnu ikke kunne afløse Etherpad. Så vidt man kan se på Etherpads blog, er brugerne meget tilfredse med Googles lytten til dem.

Jeg kan simpelthen ikke se, hvor overskriften stammer fra?

 • 0
 • 0
#2 Søren Pilgård

Enig, det er bestemt ikke Google der er blevet snydt. De opkøbte og lukkede Etherpad ned, dette forårsagede en massiv protest fra mange brugere. Det endte derfor med at der blev åbnet igen og meldt ud at etherpad ville gå opensource.

Men Wave og etherpad er to meget forskellige værktøjer. Hvor Etherpad er et tekstdokument som flere kan redigere i på samme tid er wave et realtime kommunikationsredskab. Jeg tror Thomas har ret i sin antagelse om at google vil have fat i etherpads udviklere ikke deres produkt. Wave er ihvertfald langt fra et lige så stabilt og hurtigt produkt på nuværende tidspunkt og det er nok derfor google gerne vil have lidt hjælp fra nogen der har vist at de kan finde ud af det.

 • 0
 • 0
#3 Kevin Steffer

Jeg har ikke læst meget om sagen, men at Etherpads udviklere skulle have lagt Etherpad ud som Open Source bag om rykken på Google, er heller ikke hvad jeg har kunnet forstå, men i langt højere grad det som Thomas og Søren ovenfor skriver om.

Og hvis det er denne http://www.heise.de/newsticker/meldung/Etherpad-Quellcode-veroeffentlich... nyhed som der refereres til, så læs den lige igen.

 • 0
 • 0
#4 Søren Bramer

De skriver det meget tydeligt selv

We have worked with Google and the Google Wave team to make the following changes to the plan, which I think you will appreciate:

 • We have re-enabled pad creation from the EtherPad home page.
 • We have begun planning how to open source the code to EtherPad and the underlying AppJet Web Framework. We will continue maintaining new pad creation from the EtherPad home page at least until we have open sourced the code, and work hard to make sure there will be no or minimal service disruption in the future.
 • We are working with the Google Wave team to get all EtherPad users a chance to try out the Google Wave preview within the next couple of weeks. We do realize (as does the Google Wave team) that Wave doesn't yet have all the functionality you rely on, and isn't yet as mature as EtherPad. We are confident that in the long term you will be really happy with Google Wave, though. That's why we decided to join them!

http://etherpad.com/ep/blog/posts/etherpad-back-online-until-open-sourced

 • 0
 • 0
#7 Lean Fuglsang

Et af de helt store problemer med wave, er jo stadig at der ikke findes nogen alternative klienter. Gad vide om etherpad kan bruges som en base til at få en sådan?

 • 0
 • 0
#8 Hanns-Jørg Rohwedder

Kevin Steffer anbefalede jo lige at læse heise-meldingen igen og det gjorde jeg så og de skriver faktisk, at det var google selv der lagde kildekoden åben under apache-2-licensen. Målet med offentliggørelsen er at også andre skal sættes i stand til selv at starte etherpad-servere, således at den stadig kan benyttes selvom etherpad.com lukkes.

Og det svenske piratparti har benyttet sig af lejligheden og åbnet piratepad, så velkommen her:

http://piratepad.net/

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere