Google Wave: Interessant - men ikke særlig brugbart

Anmeldelse: Google Wave åbner måske for store perspektiver. Men lige nu er der ikke meget at hente, viser Version2's kig på de danske Google-brødres nye kreation.

Er Google Wave en gave til menneskeheden eller en storm i et glas vand?

Efter at have leget med Google Wave i en uge på Version2's redaktion, er vi nu klar til en vurdering. Og lad os slå fast med det samme: Efter den hype og de store ord, der kredser omkring Google Wave, er det lidt af en skuffelse at blive sluppet løs i.

Google Wave er en nytænkning af kommunikation på nettet og kombinerer groft sagt funktioner fra e-mail, chat, dokument-samarbejde som Google Docs og sociale netværk som Facebook.

Opfinderne af den nye kommunikationsplatform er de to danske brødre Lars og Jens Rasmussen, som har fået frie hænder i et par år til at udvikle 'e-mail, som det ville se ud, hvis det blev opfundet i dag', som brødrene beskrev det, da Google Wave blev præsenteret for første gang i maj på en Google-konference.

For nyligt blev sluserne åbnet for 100.000 beta-testere, gennem invitationer, så Google kunne få mere feedback - og måske også så hypen kunne blive holdt ved lige. Mens den skridtvise lancering af Gmail i 2004 gav beta-testerne et velfungerende webmail-produkt, der var lige til at bruge, er Google Wave stadig i høj grad en beta. Med fejl, mærkværdigheder og funktioner, der ikke er klar endnu. For eksempel forsvandt indholdet af min indboks og blev erstattet af hundredevis af tømme bølger.

At Wave ikke er et færdigt produkt, lægger Google på ingen måde skjul på, men firmaet er selv skyld i, hvis betatesterne har høje forventninger til et Google-produkt, uanset beta-stemplet. Gmail var således i 'beta' indtil juli i år, så begrebet er i den grad blevet udvandet. Derfor er Google Wave officielt ikke i beta, men i 'preview', men hvem opdager lige det i skyndingen.

Og hvordan skal man så vurdere et produkt, der ikke er klar endnu? Foreløbigt må vi nøjes med at fortælle, hvad Google Wave kan bruges til lige nu. Og det er ærlig talt ikke ret meget.

Chat på speed

Google Wave fungerer ligesom en webmail-klient i browservinduet, og her får man en brugergrænseflade, der umiddelbart giver flest associationer til Microsoft Outlook.

De to dominerende vinduer er indboksen, med listen over 'bølger', samt et visningsvindue. I stedet for navne som tekst, bliver der på hver bølge vist billeder af deltagerne. De er dog så små, at man skal kende sine venner godt for med et hurtigt kig at være sikker på, hvem der er hvem. Og ikke mindst sørge for, at alle sætter billede på deres Google-konto.

En ny bølge er uhyre nem at komme i gang med, og de inviterede kan begynde på et svar med det samme. Hvert eneste tastaturklik opdateres i realtime, uden forsinkelse, og alle kan skrive alle vegne. Det er instant messaging på speed - og kræver en del tilvænning.

Når der bliver skrevet, viser markøren, hvem der skriver, men bagefter er det ikke muligt at se, hvem der forfattede hvad - med mindre man afspiller hele bølgen for at se, hvordan den har udviklet sig. Det er noget af en tidskrævende omvej for at se, hvem der skrev 'ja, jeg kommer' på din grillparty-invitation, for hvert eneste lille trin er med, også hvis nogen zoomer ud og ind på et kort.

Når alle kan ændre i alt indhold, kræver det også disciplin og tillid til de andre deltagere. Spasmagere vil have kronede dage med at rette sætninger, der står som afsendt af andre deltagere.

Find selv applikationer

Så snart bølgen bliver lidt for lang til at stå på ét skærmbillede, begynder forvirringen. Ligesom i en traditionel e-mail-klient bliver en bølge fremhævet med fed skrift, når der er nyt. Men inde i bølgen skal man så til at scrolle op og ned efter de ændringer, der er sket siden sidst. Ny tekst vises med gul fremhævning, men ændringer i alt andet end tekst, er det svært at blive klog på.

Google Wave er nemlig andet end tekst. Man kan selvfølgeligt putte billeder ind, om end drag'n'drop ikke fungerer endnu, og så har Google lagt to små applikationer ind som standard. En afstemning med ja, nej og måske, samt Google Maps, hvor man kan plotte nåle ind og skravere områder.

Vil man have andre applikationer, skal man selv finde den og kopiere URL'en ind. Her kunne Google godt have lagt serverplads til en central webside med Wave-applikationer, man blev sendt til som standard á la alle de 'app stores', der vælter frem i øjeblikket.

En hurtig Google-søgning på Wave-applikationer sørgede for nyt legetøj til bølgen, som for eksempel en applikation til køleskabs-magnet-poesi, men uanset hvad udviklere verden over finder på, vil det ikke ændre på den grundlæggende forvirring, der hurtigt kommer til at herske i en bølge.

Multiværktøjet i skammekrogen

For konklusionen er lige nu, at det er sjovt legetøj og en spændende teknologidemonstration, men ikke noget, vi falder på halen over.

I den tænkte situation, at alle kollegaer, venner og familiemedlemmer var på Google Wave, har vi således endnu ikke fundet på en situation, hvor Google Wave ville gøre en forskel. Det er som køkkenredskabet fra TV-Shop, der kan syv ting på én gang, men får lov at stå og samle støv, fordi dedikerede værktøjer klarer opgaven bedre.

Glemmer man, hvor langt Wave er nået lige nu, og prøver at se ind i fremtiden, er det svært at vurdere, om Wave bliver en succes. Ved demonstrationen i maj måned viste Rasmussen-brødrene en række fikse funktioner, hvor en bølge også offentliggøres i real-time på en blog eller webside, og billeder automatisk blev til et galleri.

Men selvom Google er gigantisk på internettet, kræver det nok solide partnerskaber, for eksempel med Facebook, før Wave kan vokse til en flodbølge.

Et andet problem for Google er også, at man med Wave er 'forud for sin tid' og bruger HTML 5-koder, der ikke er godkendt som standard endnu. Det betyder for eksempel, at Internet Explorer-brugere først skal hente et plugin, der i praksis omdanner browseren til Google Chrome, før de kan få glæde af Wave.

Om Wave så måske kan forme fremtidens internet i en mere diskret rolle, som motor for at få moderniseret dagens browserbestand (ikke et ord om IE6?) eller som den underliggende protokol for nyudvikling af e-mail, bliver spændende at se. Nu har Google i hvert fald kastet bolden op. Men Wave-holdet skulle nok lige have ventet lidt med at slippe den ud i det fri.

Har du prøvet Google Wave? Giv dit besyv med i debatten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Casper Bang

Meget af den kritik der er ude i disse dage, incl. hvad version2 opsummerer her, ser på Wave som et egentligt produkt.

Der er jo en verden til forskel i målgruppe på gmail og wave. Wave er altså ment til udviklere der måtte være interesseret i at snuse til noget superxmpp protokol, et forsøg på (i bedste Google stil) at omfavne og kombinere de grundlæggende ting der ligger bag nettet som hypermedie.

At Google har gjort Wave tilgængelig skyldes jo først og fremmest et ønske om at afprøve scaleringsscenariet ligesom var tilfældet for Google App Engine. Det er ellers ikke normalt for Google i andre udviklingssammenhæng, GWT og Android er f.eks. lukket land indtil Google frigiver SDK'er.

 • 0
 • 0
#2 Deleted User

Nu har jeg ikke prøvet Google Wave, men jeg må da nok sige at såfremt denne artikel ikke er det rene opspind så må applikationen i sin nuværende form betegnes som amatøragtig. Hvem skrev hvad hvornår er helt grundlæggende information i en kommunikationsstrøm, hvis ikke der er hurtig og let adgang til den information så er værktøjet totalt vingeskudt.

Det er jo ikke funktionalitet som det tager store mængder arbejde eller tankevirksomhed at levere. Det burde være grundlæggende funktionalitet, og at det ikke er der fra starten tyder på at noget er gået helt galt.

Det lød som et supergodt koncept, så jeg er forholdsvis overrasket over at det ikke er implementeret bedre. Det må kunne nå at blive godt, men ærgerligt med sådan en start.

 • 0
 • 0
#3 Morten Krogh Andersen

Kære Version2

Hvor meget research ligger til baggrund for jeres artikler? Hvad vil opnå med artikler som denne, eller andre "test" og "anmeldelser" I laver? Har I set Googles præsentation af Wave? Har I lagt mærke til at (et af) deres argument(er) for at frigive Wave i beta er for at få udviklere til at deltage og skabe tilhørende services og applikationer, så de er klar når Wave bliver frigivet? Hvorfor betragter I (næsten) kun Wave som en applikation, når det primære ved Wave er den bagvedliggende (åbne) protokol? Hvor lidt teknisk overblik kan man tillade sig at udvise i en artikel på et site som Version2? ..det går stærkt ned af bakke for tiden.

 • 0
 • 0
#4 Peter Stricker

Hvorfor betragter I (næsten) kun Wave som en applikation, når det primære ved Wave er den bagvedliggende (åbne) protokol?

Jo, men hvor meget udbredelse havde http mon fået uden html?

Jeg læser ikke artiklen som en total afskrivelse af Wave's overlevelse, men som et opråb om at der altså hurtigt skal mere applikation på protokollen.

 • 0
 • 0
#5 Morten Krogh Andersen

HTTP og HTML er hhv. transport og præsentation - begge dele uden applikationslogik. Og det er jo netop applikationen, som artiklen omhandler - hent uden hensyntagen til hvilken del af opførslen der evt. udspringer af protokollen, og om det derfor er noget der kan rettes og/eller laves bedre af andre på applikationslaget. Jeg synes at det en meget lidt teknisk tilgangsvinkel, for et site der beskriver sig selv således: http://www.version2.dk/artikel/72-om-version2.

Der er efterhånden flere og flere arkikler/anmeldelser, som er på niveau med dem man kan finde i Ekstrabladet og Komputer. Ja jeg læser af og til det sidste hos min far, for at følge med i hans forståelse af it og computere..

 • 0
 • 0
#6 Casper Bang

Må erklere mig fuldt ud enig med Morten. Jeg bliver i denne forbindelse mindet om tråden med "Android stinker" for 3-4 md. siden, der også brillierede i sin ensidighed og overfladighed.

F.eks. bliver dét faktum at HTML5 er anvendt (til nogen ting, f.eks. drag-n-drop), vendt til at være en ulempe - for MSIE brugere skal jo have en plugin indstalleret først. Kære version2 venner, tror i Google var blevet til hvad de er i dag, hvis de først gik i gang med projekter når de havde hele samlesættet liggende parat foran dem[1]?

Og skulle vi ikke lige minde om, at der var lignende reaktioner[2] i sin tid da Rasmussen brødrene arbejdede med kort og satelitdata. Der var rystede hoveder der absolut ikke kunne se hvad der skulle bruges til og som ikke troede på at noget så komplekst kunne lade sig gøre med HTML and JavaScript. I dag har vi Google Maps, Google Earth og et væld af mashups og klientapplikationer på iPhone og Android.

[1] http://www.innosight.com/blog/36-googles-culture-of-innovation.html [2] http://www.abc.net.au/tv/fora/stories/2009/07/10/2620279.htm

 • 0
 • 0
#7 Flemming Frandsen

Det er meget for tidligt at anmeldte Wave, det er jo ind til videre hverken helt eller halvt færdigt!

Hvis man tror Wave er en service fra Google tager man voldsomt fejl, Wave er først og fremmeset en protokol og wave.google.com (som i øvrigt fungerer glimrende og får mig til at ønske at email ville gå væk så man kunne komme til at køre Wave i stedet) er kun en offentlig preview af Googles implementation af Wave.

Hvis man på dette tidspunkt vil anmelde Wave så er det eneste der giver mening at kigge på protokollen og ideerne bag.

Det er klar at der ikke så så mange hits i at sige "Waves protokol ser lovende ud, det bliver spændende når der kommer servere og klienter der bruger den".

De vigtigste ting produktet Wave mangler lige nu, ud over de basale features der ikke er implementeret:

 • Email integration begge veje, så en smtp bruger kan følge med i en wave og sende mail til en gruppe af Wave brugere.

 • En Open Source webklient løsning der kan køres uafhængigt af Googles infrastruktur.

Begge dele er på Googles roadmap før den første release, så der er ingen grund til at tro at det ikke skulle komme på plads.

Jeg vil foreslå folk at slappe af med al det hype og anti-hype til Google har pillet Developer Sandbox, Preview OG Beta mærket af Wave.

 • 0
 • 0
#10 Flemming Frandsen

Well, man har jo fat i teksten og man ved at der ikke er underlige (defekte) måde at quote på, så man kan nok lave en bedre email integration for mutt brugere end det der findes for html mail.

... men hvis jeg skulle kode det ville det nok blive noget med at mail brugeren ville få teksten fra Wave'en sammen med et link til en ad-hoc wave konto hvor den han kunne deltage i den ene Wave.

 • 0
 • 0
#11 Jimmy Frydkær Dürr

Jeg må erklære mig enig med Morten og Casper. Version2 burde afholde sig fra at udføre tests, når de ikke er i stand til at udføre testene professionelt og objektivt, som "artiklen" her er et alt for tydeligt bevis på.

Det virker, desværre, som at alt som ikke kommer fra Redmond skal sables ned som det rene amatør-arbejde. Alt imens artiklerne på Version2 bliver tyndere og tyndere.

Det er en smal sag at nedsable tiltag man ikke selv, eller dem i Redmond, har fundet på. Det er et meget tyndt grundlag. Og en uges testtid, jo, det må jo siges at være belæg for et grundigt research-arbejde. Tillykke Version2.

 • 0
 • 0
#13 Bjarke Walling

Jeg har været med til at kode to Google Wave-gadgets ifbm. et Wave-arrangement i København. Umiddelbart slog det mig hvor nemt det var at kode en gadget, når man blot kan lidt HTML og JavaScript.

Waves fungerer ved at sende deltaer. Tilstanden i en wave er summen af alle deltaer. Hver eneste tegn, der bliver indtastet, bliver i samme instans sendt som en delta til de andre deltagere. Men hvis man kigger godt efter, så er replay af en wave ikke de enkelte deltaer, men derimod for hver gang en deltager har trykket Done-knappen.

Gadgets bruger også deltaer. Det der undrer mig er at gadgets ikke fungerer på samme måde: At du kan sende "mini"-deltaer generelt, men at de bliver samlet i én klump, når en deltager trykker Done.

Helt konkret, så arbejdede jeg med en tegnebræts-gadget med live frihåndstegning. På grund af deltasystemet bliver der hurtig sendt hundredvis af deltaer, selvom du i replay formentlig kun er interesseret i mere "færdige" ændringer af en tegning. Det tog faktisk et par minutter at indlæse replay af de mange deltaer, for slet ikke at tale om at man ikke gider og se at der nu er tegnet en ekstra lille streg, når man klikker Forward. Det er én ting, jeg synes man kunne forbedre. En lille ting godt nok. :-)

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Hej debattører,

Tak for relevant kritik. Vi er på vej med en opfølgning om Wave set med udvikler-øjne, for ja - i Version2’s verden er det helt sikkert oplagt at grave dybere, end at se Google Wave som en applikation.

Anmeldelsen er en subjektiv vurdering af, hvad Google Wave byder på lige nu, og en smule gætværk om, hvordan det kan udvikle sig. Da Wave lige nu bliver hypet som et revolutionerende skridt mod fremtidens kommunikationsformer, syntes vi, at det var værd at behandle Google Wave set som en applikation også.

Jeg tager i anmeldelsen forbehold for, at Wave er work-in-progress og derfor ikke kan vurderes fuldt ud endnu. Jeg beklager, hvis det ikke er fremhævet nok.

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#16 Christopher Nielsen

Jeg synes Morten Krogh Andersen fik rigtigt fat i problemets kerne i hans kommentar. Version2 har nedskrevet en lang række fine formuleringer på siden "Om Version2", hvor de definere hvad deres formål eller vision/mission her i verden er. Det er meget flotte formuleringer som burde gennemsyre hele arbejdskulturen på Version2. (Dette er sikkert også blevet vedtaget på et fint fint strategimøde). Problemet med disse formuleringer er at de ofte ryger på glemmehylden og alle vender tilbage til at arbejde uden at tænke på organisationens vision/mission.

Der spørges i artiklen:

Derfor er Google Wave officielt ikke i beta, men i ’preview’, men hvem opdager lige det i skyndingen.

Svaret er allerede givet af Version2 selv:

Version2 vil levere uafhængig information af høj faglig kvalitet. Synsvinklen er de professionelle brugeres.

Version2 er Danmarks it-medie, der henvender sig til de mange, der arbejder professionelt med it.

 • 0
 • 0
#17 Jakob Bork

jeg har fuldt med i debatten om Wave, men aldrig set nogen forklaring på hvordan (og om) protokollen håndterer muligheden for at lukke effektivt af for spam. Altså noget med verificering af afsender eller noget smartere.

Har på fornemmelsen at et smart system der udelukkede spam kunne få folk (virksomheder) til at flytte væk fra email og over til Wave når det er modent. Kan Version2 (eller andre) kommentere på det når I anmelder protokollen?

 • 0
 • 0
#18 Jonas Finnemann Jensen

Nu har jeg ikke læst hele Wave protocollen endnu... Men jeg tror nok det bliver svært at sende Waves fra et domæne man ikke ejer... Og det er jo allerede et stort skridt i den rigtige retning...

Derudover kan jeg forestille mig at man vil anvende de teknikker der allerede findes idag...

Sidst men ikke mindst tror jeg ikke det ville være svært at lave en lille robot der med det samme en ukendt person skriver en Wave til mig... Indsætter en captcha i Waven og beder personen om at udfylde den...

 • 0
 • 0
#19 Flemming Frandsen

Med Wave skal man have en wave server online til at hoste waven, den server skal have et https certifikat, så godt nok er man ikke sikker på at wave serveren er god, men der er et sikkert id på den som gør at hvis man opdager en slem server der spammer, så er det nemt at blackliste den og i samme øjeblik en wave server er blacklistet så dør alle waves der er sendt der fra.

Allerede der er man meget bedre stillet over for spam end med mail.

Samtidigt er det ikke usansynligt at man vil lave en introduktions protol hvor en ny afsender ikke uden videre får lov til at putte waves i ens inbox, det kan f.eks. være at man kun får navnet på dem der ønsker at wave til en hvis de ikke er i adressebogen.

Ideen med en captcha robot er skrækkeligt dårlig for det vil udelukke alle automatiske waves, det ville f.eks. være lækkert at få en wave fra Amazon hver gang jeg laver en ordre hos dem, hvor Amazon så opdaterer den samme wave med status på ordren og jeg kan requeste support blot ved at svare på den.

En solid anti-spam teknik er HashCash, det går ud på at man kunne lade ukendte wave afsendere bevise en mænge arbejde før de får lov til at sende en wave, med blot 10 ms CPU tid pr. modtager vil spamming blive umuligt fordi man kun vil kunne forstyrre 360000 personer i timen og man vil blive stoppet inden det går galt.

Med HashCash kan man lave protokollen interaktiv så det er modtageren der bestemmer portoen, evt ud fra hvor lidt man stoler på TLD'en eller serveren.

 • 0
 • 0
#20 Jakob Bork

HashCash lyder heller ikke sjovt for firmaer som Amazon, der skal sende mange "lovlige" waves. Og Captcha kan brydes og er ikke grundlæggende sikkert. Det skal bygges ind i protokollen fra starten af og nu har vi chancen for at komme problemet til livs.

Men alene det at waves er hostede samtaler gør jo at man kan tage en spam wave server ud af spillet og det vil gælde med tilbagevirkende kraft på alle spam-waves udsendt fra den server.

 • 0
 • 0
#21 Flemming Frandsen

Jeg er helt enig i at Captcha er noget lort som skal undgåes med al magt.

HashCash behøver i øvrigt ikke være så dumt for Amazon, man kunne f.eks. nemt vedligeholde en global liste af troværdige sites man ikke behøver at opkræve hashcash for, men så er det en whitelist som man som udbyder vil gøre meget for at komme og blive på.

Selv hvis man ryger af HashCash whitelisten er det værste der sker at man varmer lidt ekstra i sit serverrum.

 • 0
 • 0
#22 Kristian Thy

... i samme øjeblik en wave server er blacklistet så dør alle waves der er sendt der fra.

... man kan tage en spam wave server ud af spillet og det vil gælde med tilbagevirkende kraft på alle spam-waves udsendt fra den server.

Hvordan sikrer jeg mig at min wave-server ikke bliver blokeret og alle mine waves "dør" pga. en misforstået eller ondsindet falsk spam-rapport?

Hvis svaret er "stol på Google" er jeg ikke interesseret i at høre det.

 • 0
 • 0
#24 Jakob Bork

men det vil jo være katastrofalt for Amazons waveserver (for eksempel) at blive blacklistet, da den til den tid hoster millioner af waves og for at komme ind i varmen igen kan risikere at skulle arbejde en uge for alle sine waves som allerede er sendt ud - eller hvad?

Det lugter jo faktisk af at man burde have en form for domstol med ankemuligheder til at afgøre black/white-listerne? Men det er der jo heller igen der gider.

 • 0
 • 0
#25 Flemming Frandsen

Nej, domstole kan ikke skalere.

Det ville være meget fjollet hvis man indrettede sig så en utroværdig blacklist kom til at overrule en troværdig whitelist.

Jeg tror man bliver nød til at se på troværdigheden af de white/black/reputation lists man bruger og vægte dem i forhold til hinanden.

Det er selvfølgelig op til dem der vedligeholder en whitelist hvad der skal til for at man kommer på den og hvad der skal til for at man bliver smidt af igen.

... men hvis staten.dk lavede en whitelist baseret på danske love og domstolsafgørelser så kunne man jo vælge at abbonere på den liste hvis man fandt den troværdig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere