Google vil slanke billed-formater: Klar med afløser for JPEG

4. oktober 2010 kl. 14:237
Google vil slanke billed-formater: Klar med afløser for JPEG
Illustration: Gabriel Moisa.
Står det til Google vil JPEG-formatet blive afløst af det nye og mere effektive WebP-format. Målet er at gøre filstørrelsen på billeder på nettet væsentligt mindre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er sket meget siden JPEG-formatet blev præsenteret i 1992, og det er tid til et nyt og mere effektivt format for billeder på nettet.

Sådan lyder det fra Google, der nu præsenterer det nye billedformat WebP. Ideen er, at en bedre komprimering vil give mindre billedfiler på nettet og dermed kortere download-tid. Det er især en fordel for dem, der bruger telefonen og mobile netværk til at komme på internettet eller bare har langsomme forbindelser. Det skriver firmaet i et blogindlæg.

65 procent af alle data på internettet er billeder, og kan man skrumpe dem, vil det hjælpe gevaldigt på mængden af trafik i netværkskablerne.

Ifølge Google vil man kunne skære 39 procent ned på en billedfils størrelse ved at gå fra JPEG til WebP. Tallet kommer fra en test, hvor en million tilfældige billeder fra nettet blev konverteret til WebP i en kvalitet, så man ifølge Google ikke kunne se forskel på JPEG-originalen og WebP-kopien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Billederne er lagt ud på en webside, så alle kan sammenligne med egne øjne. Men der er stadig ubekendte, for eksempel hvor effektivt JPEG-billeder var komprimeret oprindeligt.

Foreløbigt er WebP-formatet stadig under udvikling, så præsentationen af formatet er kun et udvikler-preview. Blogindlægget fra Google oplyser ingen tidslinje eller deadline for billedformatet.

Bruger algoritmer fra videoformat

Google har efter købet af videokomprimeringsfirmaet On2 fået rådighed over masser af teknologi og eksperter inden for billedbehandling, og WebP er da også sat sammen af algoritmerne bag videoformatet VP8, som Google har gjort gratis at bruge under navnet WebM.

Men ligesom det ikke er trivielt at få gjort et nyt videoformat populært, vil det også være en massiv opgave at få hele verden til at foretrække WebP som billedformat. Først skal alle større browsere og billedbehandlingsprogrammer understøtte formatet, og siden skal alle, der lægger billeder på nettet, også overbevises om fordelene.

En nyere version af JPEG med navnet JPEG 2000 har for eksempel aldrig fået nogen særlig udbredelse.

Tankerne om det nye billedformat er i tråd med Googles overordnede målsætning om at gøre internettet hurtigere og mere brugbart for flere mennesker. Det har blandt andet ført til browseren Chrome, der satte gang i et kapløb om, hvor hurtigt man kunne afvikle Javascript i en browser.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. oktober 2010 kl. 14:47

Ja, fin ide. Bare ærgeligt at de forsøger at bruge vp8, som på nuværende tidspunkt giver et dårligere resultat end jpeg. De kunne istedet kigge på h.264 og bruge det som basis, eller et helt tredje videoformat.

2
4. oktober 2010 kl. 17:34

Ja, eller fraktal billedkompression se http://en.wikipedia.org/wiki/Fractal_compression .

Hvad skal vi med endnu et format, som har en fast størrelse, som opdeler alt i små blokke, og som ødelægger konturerne, så det er overordentlig tidsrøvende at "klippe" med et billedbehandlingsprogram?

Fraktal billedkompression kræver meget stor computerkraft på komprimeringssiden og har været beskyttet af patenter; men det komprimerede billede har ikke længere nogen fast størrelse og kan derfor skaleres vilkårligt næsten uden synlig tab af kvalitet (får blot flere virituelle detaljer). Så kunne f.eks. selv det mindste billede på en webside skaleres til fuld skærmstørrelse med et enkelt klik, eller et normalt familiebillede kunne skaleres til plakatstørrelse. Desuden bevares selv de skarpeste konturer i stedet for at blive omdannet til "ringende" sinuskurver.

Google, kom med noget bedre, hvis hele verden skal skifte. Der er andet i denne verden end web billeder med meget lav opløsning. Tænk også hvad man kunne spare, hvis det tåbelige 7-bit format på nettet blev skiftet ud med 8 eller måske 9 bit.

3
4. oktober 2010 kl. 20:51

Hvorfor skal vi have endnu et lossy format? Kunne I ikke komme med en efterfølger til PNG i stedet?