Google vil installere superhurtigt bredbånd i Europa

I USA er Google begyndt at investere i fiberforbindelser, og nu skal projektet udbredes til Europa, siger firmaet. Hvilket land, Google kaster sig over, er dog endnu ikke afgjort.

En prustende ADSL-forbindelse på få megabit er ikke længere godt nok, hvis internettets fulde potentiale skal udnyttes, mener Google, som derfor i hjemlandet USA er i gang med et projekt, hvor to byer får installeret lynhurtige fiberforbindelser.

Men nu skal Googles fiber-eventyr bredes ud til europæiske byer også, fortæller Google, ifølge Wall Street Journal.

Google er lige nu ved at kaste et meget grundigt blik på et europæisk fiber-projekt, fortalte Google-repræsentanter til et møde i det franske erhvervsministerium. Men hvilket land, Google havde kig på, ville firmaet ikke afsløre, og en eventuel tidsplan blev heller ikke offentliggjort.

I USA har Google udvalgt to pilot-byer, der begge hedder Kansas City og befinder sig i staten Kansas og staten Missouri, og vil efter planen begynde at tilbyde indbyggerne fiberforbindelser på én gigabit fra begyndelsen af 2012. De to byer har henholdsvis 150.000 og 2,1 millioner indbyggere, når forstæderne regnes med.

Projektet skal ifølge amerikanske teleanalytikere mest af alt ses som en provokation i forhold til landets teleselskaber, som ikke har samme ambitionsniveau.

I Danmark indledte flere elselskaber tilbage i 2005 et fiber-eventyr, der på Sjælland dog ikke sluttede lykkeligt. Efter at have brugt omkring 7,5 milliarder kroner på at lægge fiber i jorden, navnligt i Nordsjælland, måtte elselskaberne erkende, at det ikke løb rundt økonomisk og solgte infrastrukturen til TDC med milliardtab.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Vågn nu op!

"I Danmark indledte flere elselskaber tilbage i 2005 et fiber-eventyr, der dog ikke sluttede lykkeligt. Efter at have brugt omkring 7,5 milliarder kroner på at lægge fiber i jorden, måtte elselskaberne erkende, at det ikke løb rundt økonomisk og solgte infrastrukturen til TDC med milliardtab."

Jeg har fiber og det er ikke TDC der ejer det, men det lokale elselskab, og sådan er det faktisk i det meste af landet.

 • 12
 • 2
#2 Flemming Madsen

En spændende artikel. Dog ser jeg noget som jeg vil betegne som en fejl.

"Efter at have brugt omkring 7,5 milliarder kroner på at lægge fiber i jorden, måtte elselskaberne erkende, at det ikke løb rundt økonomisk og solgte infrastrukturen til TDC med milliardtab."

Jeg er ret sikker på at min fiber-udbyder stadig er et elselskab (EnergiMidt / Waoo). DONG er vist ikke alle elselskaber i Danmark.

 • 11
 • 0
#7 Thomas Ehler

Jeg tror Jesper har forstået at det var en lidt hurtig generalisering...

Se iøvrigt her for en tilbundsgående oversigt over dækning med diverse typer bredbånd.

http://www.itst.dk/statistik/publikationer/bredbandskortlegning/bredband...

På side 12 ses det at der, medio 2010 var fiber ude hos 31% af husstandene.

Øverst side 13 fremgår det desuden at Fiber især er udbredt i store dele af Jylland. Sjovt nok giver vi i jylland også væsentligt mindre for strømmen end sjællændere jeg kender, der IKKE har adgang til bredbånd ;-)

 • 4
 • 0
#8 søren ploug

Jeg har i et par år været koblet op på det lokale elselskabs fibernet (Sydfyns El) og er meget, meget tilfreds. Jeg kan nøjes med 30 Mbit og betaler ca 250 kr/mdl for det. Nettet kører upåklageligt og de par gange der har været problemer er det hurtigt blevet fixet. Jeg har én gang i mit liv været glad for at ringe til TDC - det var den dag jeg opsagde mit ADSL-abb som var en langvarig og temmelig ulykkelig historie - dog ikke for Dyremose og de forskellige kapitalfonde som scorer kassen på vor infrastruktur.

 • 2
 • 0
#14 Kenn Nielsen

men andre har prøvet på det samme tidligere - uden noget egentligt resultat.

Nej.

Med dagens teknologi kan de vel snart lave en del af profileringen i realtid.

Og når man nu har teknologien, så kan man vel - for en beskeden erkendtlighed - lade sikkerhedstjenester tappe et feed.

Så vil opretholdelsen af EU infrastruktur - leveret af google - pludseligt være noget som USA's regering vil støtte op om og "vennerne" som lader "de andre venner" spionere mod deres befolkning, kan få lidt politisk sildesalat til at flash'e på hjemmefronten.

På den måde sikrer man sig også mod at 'andre interesser' skulle oprette parallelle dataforbindelser.

K

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere