Google vil installere superhurtigt bredbånd i Europa

25. oktober 2011 kl. 10:2013
Google vil installere superhurtigt bredbånd i Europa
Illustration: Wikimedia.
I USA er Google begyndt at investere i fiberforbindelser, og nu skal projektet udbredes til Europa, siger firmaet. Hvilket land, Google kaster sig over, er dog endnu ikke afgjort.
Artiklen er ældre end 30 dage

En prustende ADSL-forbindelse på få megabit er ikke længere godt nok, hvis internettets fulde potentiale skal udnyttes, mener Google, som derfor i hjemlandet USA er i gang med et projekt, hvor to byer får installeret lynhurtige fiberforbindelser.

Men nu skal Googles fiber-eventyr bredes ud til europæiske byer også, fortæller Google, ifølge Wall Street Journal.

Google er lige nu ved at kaste et meget grundigt blik på et europæisk fiber-projekt, fortalte Google-repræsentanter til et møde i det franske erhvervsministerium. Men hvilket land, Google havde kig på, ville firmaet ikke afsløre, og en eventuel tidsplan blev heller ikke offentliggjort.

I USA har Google udvalgt to pilot-byer, der begge hedder Kansas City og befinder sig i staten Kansas og staten Missouri, og vil efter planen begynde at tilbyde indbyggerne fiberforbindelser på én gigabit fra begyndelsen af 2012. De to byer har henholdsvis 150.000 og 2,1 millioner indbyggere, når forstæderne regnes med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet skal ifølge amerikanske teleanalytikere mest af alt ses som en provokation i forhold til landets teleselskaber, som ikke har samme ambitionsniveau.

I Danmark indledte flere elselskaber tilbage i 2005 et fiber-eventyr, der på Sjælland dog ikke sluttede lykkeligt. Efter at have brugt omkring 7,5 milliarder kroner på at lægge fiber i jorden, navnligt i Nordsjælland, måtte elselskaberne erkende, at det ikke løb rundt økonomisk og solgte infrastrukturen til TDC med milliardtab.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
25. oktober 2011 kl. 23:10

Jeg synes det her lugter rigtig grimt. For mig ser det ud som om Google planlægger at kontrollere internettet på alle niveauer.

13
27. oktober 2011 kl. 08:44

Det gør de sikkert også, men andre har prøvet på det samme tidligere - uden noget egentligt resultat.

14
31. oktober 2011 kl. 20:06

men andre har prøvet på det samme tidligere - uden noget egentligt resultat.

Nej.

Med dagens teknologi kan de vel snart lave en del af profileringen i realtid.

Og når man nu har teknologien, så kan man vel - for en beskeden erkendtlighed - lade sikkerhedstjenester tappe et feed.

Så vil opretholdelsen af EU infrastruktur - leveret af google - pludseligt være noget som USA's regering vil støtte op om og "vennerne" som lader "de andre venner" spionere mod deres befolkning, kan få lidt politisk sildesalat til at flash'e på hjemmefronten.

På den måde sikrer man sig også mod at 'andre interesser' skulle oprette parallelle dataforbindelser.

K

12
26. oktober 2011 kl. 00:19

Me too

10
25. oktober 2011 kl. 20:46

Så kan Google lave "statistik" på en masse brugere...

5
25. oktober 2011 kl. 11:10
  • så vil de være langt henne af vejen.

Da DONG ikke fik deres fibernet til at fungere, er det nok mest på grund af håbløst dårlig markedsføring og planlægning. Om teknologien også er håbløs ved jeg ikke, men det skulle ikke undre mig.

2
25. oktober 2011 kl. 10:36

En spændende artikel. Dog ser jeg noget som jeg vil betegne som en fejl.

"Efter at have brugt omkring 7,5 milliarder kroner på at lægge fiber i jorden, måtte elselskaberne erkende, at det ikke løb rundt økonomisk og solgte infrastrukturen til TDC med milliardtab."

Jeg er ret sikker på at min fiber-udbyder stadig er et elselskab (EnergiMidt / Waoo). DONG er vist ikke alle elselskaber i Danmark.

1
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tir, 10/25/2011 - 10:32

Vågn nu op!

"I Danmark indledte flere elselskaber tilbage i 2005 et fiber-eventyr, der dog ikke sluttede lykkeligt. Efter at have brugt omkring 7,5 milliarder kroner på at lægge fiber i jorden, måtte elselskaberne erkende, at det ikke løb rundt økonomisk og solgte infrastrukturen til TDC med milliardtab."

Jeg har fiber og det er ikke TDC der ejer det, men det lokale elselskab, og sådan er det faktisk i det meste af landet.

8
25. oktober 2011 kl. 13:41

Jeg har i et par år været koblet op på det lokale elselskabs fibernet (Sydfyns El) og er meget, meget tilfreds. Jeg kan nøjes med 30 Mbit og betaler ca 250 kr/mdl for det. Nettet kører upåklageligt og de par gange der har været problemer er det hurtigt blevet fixet. Jeg har én gang i mit liv været glad for at ringe til TDC - det var den dag jeg opsagde mit ADSL-abb som var en langvarig og temmelig ulykkelig historie - dog ikke for Dyremose og de forskellige kapitalfonde som scorer kassen på vor infrastruktur.

6
25. oktober 2011 kl. 11:12

Kan se de nu har rettet artikelteksten til "der på Sjælland dog ikke sluttede lykkeligt." Det er jo også forkert.. Der er da i hvert fald SEASNVE som stadig lever fint med fiber til kunderne.

7
25. oktober 2011 kl. 11:18

Jeg tror Jesper har forstået at det var en lidt hurtig generalisering...

Se iøvrigt her for en tilbundsgående oversigt over dækning med diverse typer bredbånd.

http://www.itst.dk/statistik/publikationer/bredbandskortlegning/bredbandskortlegning-2010/Bredbandskortlegning%202010.pdf

På side 12 ses det at der, medio 2010 var fiber ude hos 31% af husstandene.

Øverst side 13 fremgår det desuden at Fiber især er udbredt i store dele af Jylland. Sjovt nok giver vi i jylland også væsentligt mindre for strømmen end sjællændere jeg kender, der IKKE har adgang til bredbånd ;-)

4
25. oktober 2011 kl. 11:03

Helt enig. Her i Sønderborg kommune har SydEnergi lagt Fiber ud til de fleste og det kører fint, både servicemæssigt og økonomisk. Er vidst kun DONG der ikke kunne finde ud af det. Om igen kære journalist =)

3
25. oktober 2011 kl. 10:36

Kan kun give dig ret i at artiklen er misvisende. Det er kun os i nordsjælland der skal trækkes med TDC og deres had til alt som ikke er kobber. Synd Dong ikke solgte til Google.