Google vil ikke lappe alvorlig Androidsårbarhed før til sommer

Illustration: Android
Sikkerhedsbristet rammer omkring 40 procent af alle Android-enheder.

Siden Android 6.0.1 har brugere ikke længere skullet give tilladelse til, at apps på telefonen må lave pop-up lag henover andre åbne apps som Facebooks Messenger for eksempel har gjort i flere år efterhånden.

Læs også: Betalingsapp i beta: Her er Nets' bud på det digitale dankort - se screenshots

I Messengers tilfælde er det ikke et problem, men det kan blive ubehageligt for ANdroid-brugeren, hvis vedkommende henter en app ned, der prompte hijacker ens skærm ved at lægge et nyt lag ned over alting.

Læs også: Håndholdte rejsekortlæsere skal udskiftes med Android-løsning

Det kan være en irriterende reklame, men det kan i princippet også være en tro kopi af den app, der ligger nedenunder. Det åbner op for et utal af phishing-muligheder, hvor man kan franarre folk kodeord og brugernavne samt reel gidseltagning af telefonen, indtil en løsesum er betalt. Det skriver theregister.co.uk.

Læs også: Det 'ukendte' styresystem, du møder overalt

Det eneste der ifølge theregister.co.uk kan redde en mobilbruger med den nyeste version af Android er at være ekstrem opmærksom på, hvilke apps der hentes ned på telefonen.

Vil først løse problemet til sommer

Google har oplyst til sikkerhedsfirmaet der opdagede fejl, Check Point, at sårbarheden vil blive lukket i Android O, som ventes rullet ud til sommer.

Læs også: Googles nye mobilstyresystem bruger Googles egen mikrokerne i stedet for Linux

Indtil da oplyser Google, at man vil sætte sin lid til den dørmands-software, der smider apps ud af Google App Store, hvis der findes mistænkeligheder, eller er indrapporteres om misbrug gennem den pågældende app.

Ifølge theregister.co.uk er der dog adskillige eksempler på, at softwaren er utilstrækkelig på en række punkter, akkurat som den software, der beskytter Apple Store er det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mads Bendixen

Google har oplyst til sikkerhedsfirmaet der opdagede fejl, Check Point, at sårbarheden vil blive lukket i Android O, som ventes rullet ud til sommer.

Så de lukker hullet i den software kun de nyeste Google telefoner får, mens resten må sejle deres egen sø. Bravo. I maj var det kun 38,3% der havde Android M eller nyere, endnu færre får Android O.

http://www.androidpolice.com/2017/05/02/may-2017-android-platform-distri...

 • 1
 • 0
#2 Mogens Lysemose

Android er designet til fortjeneste for Google, ikke til optimal sikkerhed for brugeren. Dette er blot endnu er bevis. At man ikke kan låse apps inde og ændre sikkerhedsindstillinger efter installation er en katastrofe. Det er take it or leave it. Diverse apps som spil skal have adgang til medier og filer m.m. "fordi ellers kan ikke skrive deres filer på SD kortet". Kan almindelige brugere gennemskue om det er rigtigt? Og stole på de kun læser deres egne filer fordi de lover det i en eller anden EULA?

 • 0
 • 0
#4 Mogens Lysemose

"Det samme er vel gældende for andre mobile OS?" Måske. På iOS popper spørgsmål op om man vil give app'en adgang når den forsøger. Det giver bedre forståelse end at forhåndsgodkende alt det man ikke forstår. Det kan Android 6 også nu også med enkelte apps. Jeg har ikke kendskab til Windows Phone apps-sikkerhed. Fragmenteringen, at jeg ikke ved om jeg kan sikkerhedsopdatere min Android enhed om en måned, er et andet stort problem.

 • 1
 • 0
#5 Jens Kjellerup

På iOS popper spørgsmål op om man vil give app'en adgang når den forsøger. Det giver bedre forståelse end at forhåndsgodkende alt det man ikke forstår.

Disse funktioner er også til stede på forskellige varianter af Android. Jeg har haft muligheden for at blive spurgt om, en given app må få adgang til en given funktion eller bestemte typer af data hver gang app'en forsøger at tilgå funktion eller data. Så kan jeg svare "tillad" eller "nægt" og markere om indstillingen skal huskes. Funktionen har for mig været tilstede i CyanogenOS og i LineageOS

 • 1
 • 0
#6 Torkild Johansen
 • 1
 • 0
#7 Bjarne Oldrup

At man ikke kan låse apps inde og ændre sikkerhedsindstillinger efter installation er en katastrofe. Det er take it or leave it.

Beklager men det er simpelthen forkert. Siden Android 6 (2015) bliver man bedt om at godkende tilladelser efterhånden som der er brug for dem, og man har mulighed for at give og fratage tilladelser efterfølgende.

Jeg bukkede under for presset sidste uge og installerede facebooks Messenger Lite, og fratog den øjeblikkeligt samtlige tilladelser. Og det virker fint. Da jeg så alligevel gerne ville sende et foto, gav jeg den nådigst lov til at benytte mit kamera. Lokation, kontaktpersoner, sms osv får den ikke lov til. Altså så er det heller ikke sværere...

I øvrigt skal apps der vil lægger sig hen over andre, be om særskilt tilladelse hertil. Jeg benytter Twilight appen der lægger et rødfilter på om aftenen. Man får en særlig "screen overlay detected" advarsel (benytter engelsk ui), og skal ind under indstillinger og godkende dette - det er ikke nok bare at vinge en checkboks af..

Jeg er helt med på, at visse producenters sløsede indstilling til opdateringer og fragmenteringen er et problem, men den problemstilling du nævner der Mogens, har google trods alt taget hånd om for et par år siden.

Se evt https://www.howtogeek.com/230683/how-to-manage-app-permissions-on-androi...

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere