Google vil etablere wifi og bredbånd på Cuba

Google og et lokalt statejet cubansk teleselskab har aftalt at etablere wifi hotspots og udrulle bredbånd på ø-nationen.

Google har indgået en aftale med Cuba om at etablere wifi og bredbånd i landet.

Det oplyser USAs præsident Barack Obama i et interview med ABC News. Obama og hans familie er - som mange er bekendt med - på officielt besøg på Cuba.

Præsidenten oplyser i interviewet, at kun fem procent af husstandene i Cuba har adgang til internettet. Det er en af de laveste udbredelser af internet i verden.

»Google har indgået en aftale om at oprette flere trådløse netværk og bredbåndsadgang på øen,« siger Barack Obama.

»Vi vil se forandringer her. Jeg tror [den cubanske præsident, red.] Raul Castro er klar over det.«

Ifølge Det Hvide Hus' website vil teleudbydere nu få lov til at etablere de nødvendige teleudstyr i Cuba med henblik på, at befolkningen kan få adgang til kommercielle tele- og internettjenester.

»Det er en temmelig stor ting for det cubanske folk, forudsat at tilstrækkeligt mange får lov til at bruge det,« siger Dan Olds, analytiker med The Gabriel Consulting Group til computerworld.com.

»Der er en temmelig stor erfaring med, at regeringen gør hvad den kan for at kvæle både indenlandske såvel som udenlandske initiativer, der modsiger deres synspunkter. Jeg vil blive overrasket, hvis regeringen nu giver offentligheden en ny chance for selv at søge information.«

Obama bemærker også i interviewet med ABC News, at han ser betydelige forskelle på den cubanske regerings opfattelse af menneskerettigheder og individuelle frihedsrettigheder.

»Der er ingen tvivl om, at den cubanske regering stadig er en etpartistat, der udøver kontrol og kvæler dens opposition,« sagde præsidenten.

Men han håber også, at åbne relationer med Cuba gør det muligt for det cubanske folk at få mere adgang til og at dele information.

Brett Perlmutter, leder af Google i Cuba, skriver i et blogindlæg i dag, at virksomheden er i dialog med ETECSA, en statsejet internetudbyder i Cuba, og at man har præsenteret selskabets produkter, herunder Googles VR-brille Cardboard og Chromebooks.

»Vi håber, at initiativet vil åbne for, at befolkningen - der i dag kun har sparsom adgang til internettet - fremover kan surfe på nettet og finde information,« skriver Perlmutter.

Andre amerikanske virksomheder, som Verizon og Sprint arbejder også på at etablere internet opkobling på ø-riget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Hansen

Internetadgang for den jævne befolkning blev frigivet for mere end et år siden. Regeringens teleselskab ETECSA har opsat Huawei wifi-sendere omkring parkerne i de fleste større byer, og ikke mindst den 23. boulevard i Havana, som den almene cubaner kan købe et skrabekort til.

De fleste lidt større byer har en Parque Central, og disse parker er nu fyldt med cubanere der sidder og taler med deres familier i udlandet, via div. video-apps på deres smartphone.

WiFi-hotspots har altså har været tilgængelige længe, og jeg har ikke set en regerings-censureret side endnu.

Cardboard er nok lige nøjagtigt hvad den jævne Cubaner måske kunne få sparet op til.

En Chromebook er og forbliver en gave udefra.

Der er allerede 2G internet på Cuba og enhver cubaner med et ETECSA SIM og en smartphone (dvs. de fleste unge og mange ældre) kan få email, men ikke internet adgang der igennem. En @nauta.cu adresse på den regeringsstyrede mailserver har rigtig mange cubanere allerede.

Hvis man roamer 2G som turist, kan man få Internet på sin telefon, men det koster kr. 80-120,- pr. megabyte, så lad være med det. Det er vidst mest en fælde canadiske forretningsfolk som glemmer at slå roaming fra på deres Blackberries.

Det største problem er båndbredden til øen. Der er kun to fiberforbindelser til omverden og allerede for lidt båndbredde til alle. Så lige meget hvor mange ucensurerede hotspots Google vil sponsorere, så rykker det ikke en tøddel før de sponsorerer en ordenlig fiberforbindelse til Cancun eller Florida.

Jeg vil blot anse Googles udtalelser som gang helt gratis PR, indtil der kommer penge på bordet.

Sjov lille detalje: Når ETECSAs skrabekort-baserede wifi i parken går i udu, kan man være heldig at se en fejlbesked fra: "Microsoft Forefront Threat Management Gateway", hvilket rimer meget dårligt på embargoen stadig er tilstede og Obama's udtalelser i ovenstående artikel (...) eller gør det?

 • 3
 • 0
#3 Johnnie Hougaard Nielsen

Internetadgang for den jævne befolkning blev frigivet for mere end et år siden.

Nej. Skrabekortene findes, ja, men de er hamrende dyre.

http://www.computerworld.com/article/3045937/wireless-networking/why-cub...

Here's the process for using the Internet in Cuba: You find a kiosk or store where the state-owned telco, Etecsa, sells Internet cards, then you buy one. The cost for Cubans is about $2.29 per hour -- that's more than two days' pay for an hour of access.

Det er sgu ikke "for den jævne befolkning".

Det var i øvrigt slet ikke Google der lavede PR, men Obama. Google er selv meget mere tilbageholdende i deres statements, om at de laver et lille projekt med hotspot et enkelt sted, samt har udpræget indledende samtaler om noget bredere.

Hvad fiber angår, er det et rent politisk spørgsmål om det helt nye fiberkabel til Guantánamo kan bruge af sin rigelige kapacitet til andet end basens personale. Det forekommer plausibelt om Obama har haft sådanne tanker bag sin politiske markering.

 • 0
 • 0
#4 Henrik Hansen

Det er sgu ikke "for den jævne befolkning".

Jo, et eller to skrabelodder om måneden er betalbart for den jævne cubaner. Jeg har adskillige venner i 25-40 års alderen fordelt over hele øen, som er blevet facebook-afhængige nok til at lægge lidt til siden hver måned, så de kan betale de 2-4 CUC for et eller to skrabekort. De kommer sgu ikke fra specielt velstillede familier.

2 CUC skrabekortet bliver desuden opdelt i adskillige små-sessioner af 5-10 minutters varighed, delt flittigt blandt venner og findes også i en version der kan genopfyldes af familien fra udlandet. Alt i alt er situationen lidt sammenlignelig med da de første mobiltelefoner kom til Danmark eller dengang vi skulle ringe op til KTAS-takst til DanBBS for at deltage festlighederne. Dyrt, ja absolut - men hvis du gerne vil, kan det også lade sig gøre.

Til sammenligning koster en dåseøl 1 CUC eller en anstændig rom 3 CUC i et supermarked. Jeg kender ikke mange cubanere som hverken drikker en par øl eller deler en flasker rom til en fødselsdag, bare en enkelt gang om måneden.

 • 0
 • 0
#5 Henrik Hansen

Jeg tror ikke de er interesserede i hverken HBO eller Netflix. Der er helt officielt sanktionerede butikker med hjemmebrændt piratsoftware, film og musik i de fleste byer, og alle har efterhånden en USB-stick, selv de gamle abuela'er. Officielt sanktionerede mener jeg i den forstand, at jeg ikke er sikker på at nogen statslige personer overvejer, at den type forretning kunne være forkert eller direkte ulovligt. Forretningerne betaler dog helt sikkert både skat og lidt komission under bordet, til "lokaladministrationen".

Kvalmende sukkersøde skævt synkroniserede Sydamerikanske soaps, skønhedskonkurrencer og "Caso Cerrado" ville til gengæld være en eftertragtet streaming-vare.

 • 0
 • 0
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Jo, et eller to skrabelodder om måneden er betalbart for den jævne cubaner.

Det er måske ikke umuligt, men hamrende dyrt. To skrabelodder svarer ifølge de tal jeg fandt til over 4 arbejdsdage. Det er helt urimelige vilkår for nogenlunde almen brug af Internet, altså ud over meget korte og målrettede sessioner.

Der skal noget helt andet til før jeg vil sige at den jævne befolkning kan tælle i statistikker som "havende Internetadgang", forstået som noget dagligdags. Flash-pinde kan jo være en fin nødløsning til meget medieforbrug, som symptom på at der skal noget andet end Internetadgang til for få det nødvendige medie-sukkerchock.

Prisen er jo mange gange dyrere end gamle dages KTAS takst til DanBBS - relativt set. Dit eksempel med sprutpriser tydeliggør jo blot at der bestemt ikke er noget at rutte med.

Så et projekt med flere, hurtigere og meget billigere hotspots vil i høj grad være nyttigt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere