Google vil blokere nyhedssider, som forfalsker oprindelsesland

18. december 2017 kl. 10:275
Google vil blokere nyhedssider, som forfalsker oprindelsesland
Illustration: Google.
I det seneste skridt mod udenlandske propagandamedier, vil Google nu kræve, at mediers ophavsland er i overensstemmelse med, hvad der fremgår af siden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Softwaregiganternes kamp mod fake news fortsætter ind i Google, som har indført nye paragraffer i retningslinjerne, der angiveligt vil sortere kraftigt i de nyhedsmedier, som optræder i Google News.

Det skriver Bloomberg.

I fremtiden vil nyhedsmedier, som på en eller anden måde forfalsker eller tilbageholder oprindelseslandet, blive fjernet og ekskluderet fra Google News.

Netop dette var angiveligt en populær taktik for de russiske misinformationskampagner, hvor Internet Research Agency (IRA) - den Kreml-baserede organisation - 'udgav' sig for at være primært amerikanske nyhedsmedier under den amerikanske valgkamp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Primært gennem Twitter nåede IRA en skare på 500.000 brugere.

Og selvom Google ikke nødvendigvis modtog ligeså meget kritik som de øvrige sociale medier, primært Facebook og Twitter, så har firmaet indfrømmet, at russiske agenter brugte Youtube og Google News til at sprede propaganda.

På baggrund af det har Kongressen krævet, at Google tog skridt mod russisk støttede nyhedsmedier, heriblandt Russia Today, som er meget populær på Youtube.

Dertil skal dog tilføjes, at den seneste opdatering ikke vil ramme medier, som er åbne omkring, hvilket land der sendes fra.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
19. december 2017 kl. 06:41

At forfalske eller tilbageholde oprindelseslandet for nyhedsmedier er i mine øjne en form for bedrageri (som når forskere tilbageholder tilknytning til bestemte interessenter), så jeg kan ikke se, at det som udgangspunkt skulle være et indgreb mod ytringsfrihed e.l. at gribe ind over for det. Måske skulle man ligefrem politianmelde det som andet bedrageri?

Det springende punkt er vel, om man så kan stole på, at Google kun blokerer de "kriminelle" medier - eller om der ryger andet med i samme ombæring. Og der kan man da godt blive lidt bekymret - tidsånden taget i betragtning.

4
18. december 2017 kl. 15:35

Der er stærke politiske kræfter på spil i flere lande som gør deres ypperste for at miskrediterer nyhedsorganisationer fordi det passer ind i en mere eller mindre diktatorisk agenda. Formålet er simpelt - den der styre "virkeligheden", styre masserne der ikke kan/gider sætte sig ind i tingene. Det er tydeligt i lande som Rusland gennem længere tid hvor anti-Putin ryger i fængsel eller værre og hvor masserne er pacificeret - og trenden er tydelig i USA i øjeblikket under Trump-era'en. Ja, sågar herhjemme kan man se strømninger når politikere bliver utilfreds med en nyhedsdækning og hvis man forsøger at følge politisk debat blandt folk.

Der er en kæmpe forskel på politisk bias/tilhørsforhold og så på de falske nyheder og på misrepræsentationer.

Så hvor mistroisk jeg selv er overfor eks. Google i mange områder, så kan jeg kun hilse tiltag velkommen fordi med deres markeds dominans er det på tide at Google påtager sig et ansvar. Når de gik fra at være blot en søgemaskine til at blive en de facto virkelighedsrepræsentation, så steg deres ansvar overfor repræsentationen markant.

Om det så får nogen synderlig effekt tvivler jeg dog på, fordi det vil være nemt at skabe skygge-organisationer i nogle lande og dermed omgå filtrering og blokeringer.

De etablerede medierne har skam også et ansvar for at være mindre sensations drevne, med deres "breaking news" banner og gå mere i dybden. Men det sælger ikke nok reklamekroner og vupti - de graver deres egen grav og bliver ramt af #fakenews.

Jeg er efterhånden bange for det snart er for sent. Virkeligheden er blevet for nem at overdøve fordi folk ikke længere gider udføre kildekritik og så er det kun "eliten" som følger med, hvilket skaber skellet der kan udnyttes af populisterne og diktatorerne.

2
18. december 2017 kl. 13:50

En amerikansk kommentar fra secular side:https://www.youtube.com/watch?v=YBog44RJkvs

Falske nyheder og nyheder med svær slagside kommer entydigt fra USA! det viser dette klip blandt andet. "Ahab, pas på Ahab"!

1
18. december 2017 kl. 13:22

RT = Russia Today indikerer at nyhederne stammer fra "Russia"= Rusland og er altså ikke fordækte forsøg på at komme fra "Et andet land".

CNN er hovedsponsoren for falske nyheder. Vil "Big Brother" værne os fra CNN? Det løber koldt ned ad ryggen på mig når jeg læser denne "Nyhed"!