Google: Undskyld, at vi opsnappede wi-fi-data fra Streetview-biler

Det var en fejl, og vi beklager dybt. Sådan lyder budskabet fra Google, efter virksomheden nu må erkende at have opsnappet borgeres private data fra Streetview-biler.

Googles knaldrøde Streetview-biler har indsamlet andet end billeder af gader og stræder verden over til kort-tjenesten Google Maps. Virksomheden erkender nu også at have opsnappet data fra borgeres private, trådløse netværk.

Det fremgår af et blogindlæg fra Googles forskningsdirektør Alan Eustace, som dybt beklager 'fejlen', som han kalder det.

Google forsikrede ellers i et blogindlæg i april, at Streetview-bilerne udelukkende har opsamlet SSID'er og MAC-adresser ? altså netværksnavne og hardware-adresser ? fra trådløse netværk og dermed har holdt snuden helt væk fra borgeres private data.

Men det har vist sig at være i strid med sandheden.

»Det står nu klart, at vi fejlagtigt har indsamlet data fra åbne (dvs. uden password-beskyttelse) trådløse netværk, selvom vi aldrig har brugt de data i Googles produkter,« skriver Alan Eustace.

Blandt andet de tyske myndigheder har tidligere raset over Googles indsamling af SSID- og MAC-oplysningerne, som de anser for en klar krænkelse af borgernes privatliv. Spekulationerne har gået på, at Google vil bruge de trådløse netværksoplysninger til at forbedre sit eget API til geolokalisering.

Ifølge forskningsdirektøren kan fadæsen tilskrives en enkelt Google-programmørs arbejde med et stykke eksperimentel kode i 2006. Koden var skrevet til at optage prøver af data sendt over trådløse netværk.

Ét år senere begyndte et hold mobiludviklere hos Google at skrive den kode, der skulle opsamle SSID'er og MAC-adresser, og de inkluderede også dataopsamling-koden, selvom det ikke var meningen. Stadig ifølge Googles egen forklaring.

Alan Eustace oplyser, at Google straks kaldte de pågældende Streetview-biler hjem og nu vil slette de omtalte data hurtigst muligt. Google har samtidig taget kontakt til de 'relevante lande'.

»Vi er meget opmærksomme på, at vi har fejlet alvorligt. Vi beklager fejlen dybt og er opsat på at lære så meget som muligt af vores fejl,« skriver Alan Eustace.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Henrik Eismark

Man samler oplysningerne ind fordi man kan. Senere spekulerer man så over, hvad man kan bruge dem til. Vi skal derfor gå ud fra at så meget som muligt registreres af så mange som muligt.

Vil man surfe lidt sikrere uden Google's registrering, kan man bruge Scroogle.org eller startpage.com

Eller abonnere på en VPN tjeneste for 5-10 USD pr måned.

Og så må folk jo lige knytte et password til deres trådløse og vælge kryptering. Det skulle være til at lære.

  • 0
  • 0
#5 Henrik Pedersen

Hvordan kan de begå sådan en fejl? Svaret er simpelt... Det var ikke en fejl!

Jeg er nogenlunde okay med deres optagelse af billeder... Men at de også fisker trådløse netværk? Tror jeg slår udsendelse af SSID fra hurtigst muligt. Vil sgu ikke kunne spores af diverse skumle hjemmesider!!!

  • 0
  • 0
#10 John Vedsegaard

Når de spionerer på dig, har du vel også ret til at spionere på dem, så du bryder bare ind i deres database og checker hvad de har liggende. Det skulle være muligt at finde kinesiske eksperter..

Spøg til side, har du til en start prøvet at spørge dem?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere