Google: Undskyld, at vi aflyttede dine mails med Street View-bilen
E-mails, webadresser og adgangskoder er røget op til Google Street View-bilernes wifi-støvsugersnabel. Det oplyser Google på selskabets officielle blog.
»Vi er rystede over, hvad der er sket,« skriver udviklingschef Alan Eustace fra Google.
Googles Street View har udviklet sig til en speget sag om privatliv for internetgiganten. Selskabets fotovogne har ikke blot registreret GPS-koordinater og taget panoramabilleder fra gadeplan, bilerne har også registreret de trådløse lokalnetværk, som billederne er kørt forbi.
Det er data, som kan bruges til at hjælpe med at bestemme brugerens position, hvis der eksempelvis er problemer med at få tilstrækkelig GPS-dækning.
Men Googles logning omfattede ikke blot en registrering af, hvilke netværk der var tilgængelige. I forbindelse med registreringen blev der indsamlet datastumper af trafik fra netværkene.
I første omgang afviste Google, at der kunne være personlige oplysninger blandt de tilfældige data, men en række analyser af datamaterialet har nu vist, at der både er indsamlet hele e-mails, webadresser og adgangskoder.
Google har endnu ikke slettet data, hvilket man ud fra selskabets oplysninger må formode skyldes, at sagen fortsat er ved at blive undersøgt af eksterne parter. I blogindlægget oplyser Google, at selskabet ønsker at slette dataene hurtigst muligt.
»Vi ønsker at slette dataene hurtigst muligt, og vi vil gerne undskylde for, at vi indsamlede dem i første omgang,« skriver Alan Eustace.
Ud over wifi-aflytningen er Googles Street View-tjeneste også i modvind i flere lande, hvor private borgere er utilfredse med, at deres hjem er fotograferet af bilerne. Derfor vil de have Google til at fjerne billederne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.