Google undersøges af myndigheder for massiv indsamling af sundhedsdata

Illustration: Bigstock
Millionvis af amerikanske patienters sundhedsdata overføres til it-giganten Google. Amerikanske sundhedsmyndigheder vil nu se nærmere på sagen.

Amerikanske tilsynsmyndigheder har meddelt, at man vil begynde en undersøgelse af Googles partnerskab med firmaet Ascension, som er en stor nonprofit-sundhedsvirksomhed, der bl.a. drifter hospitaler og er en af ​​de største sundhedsudbydere i USA.

Det skriver mediet Engadget, der citerer avisen Wall Street Journal.

Ifølge avisen vil Office for Civil Rights i Department of Health and Human Services søge at indhente mere information om virksomhedernes masseindsamling af enkeltpersoners medicinske journaler for at sikre, at den beskyttelse, der er fastsat i lovgivningen, er fuldt ud implementeret.

‘Project Nightingale’ giver Google adgang til millionvis af patientoplysninger, såsom navne, helbredshistorik, fødselsdato, laboratorieresultater, diagnoser og registre fra Ascension.

Ascension fortalte angiveligt ikke læger og patienter, at virksomheden deler data med Google, der bruger oplysningerne til at designe ny AI-drevet software.

Kritikere er bekymrede over patienternes privatliv

Ifølge Wall Street Journal forestiller Google sig, at data kan være grundlag for en kunstig intelligens, der automatisk kan forudsige udfaldet og risikoen ved visse procedurer og medicinske behandlinger.

Softwaren vil være i stand til at læse scannede billeder som MRI-scanninger og uploade relaterede data til et centralt netværk, som både Ascension og Googles personale kan få adgang til.

Kritikere er bekymrede for patienternes privatliv, især fordi der er involveret massiv indsamling af sundhedsrelaterede oplysninger.

Senator og demokratisk primærvalgs-præsidentkandidat Amy Klobuchar fra staten Minnesota mener, at projektet i højere grad burde underkastes et regeringstilsyn, og hun opfordrede også til ny lovgivning, som kan tackle problemet.

En Google-talsperson fortalte Wall Street Journal, at virksomheden er glad for at samarbejde med myndighedernes undersøgelse, og at regler og lovgivning vedrørende patientdata er overholdt.

En whistleblower, der arbejder i Project Nightingale, har over for avisen The Guardian udtrykt vrede over, at patienter ikke bliver oplyst om den enorme aftale, der i hemmelighed overfører medicinske data på op til 50 millioner amerikanere fra Ascension til Google.

Whistlebloweren har lagt en video på tjenesten Daily Motion, der viser et dokument-dump af hundredvis af billeder af fortrolige filer, der vedrører Project Nightingale. The Guardian kender ikke whistleblowerens identitet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

... at det bliver dømt groft ulovligt. Håbet er jo lysegrønt, selv om Google (og Ascension) nok ikke får andet en et rap over fingrene. Gid nogle patienter ville sagsøge dem for milliard-beløb.

"Ascension, som er en stor non-profit sundhedsvirksomhed"

Betyder det, at Ascension har foræret Google disse data (I så fald: Hvor dum kan man være?) ? Eller er de ikke så non-profit, som de påstår? Selv hvis de driver non-profit hospitaler for de fattige, har de ikke ret til at sælge deres data.

Sagen grænser til det kvalmende, og bringer bud om fremtiden.

 • 5
 • 0
#2 Bjarne Nielsen

Tja, noget tyder på, at de mener sig berettiget til manøvren under en bestemmelse om, at man må dele data med 3. parter "som deltager i behandlingen". Men de danser omkring lovgivning med en straframme med op til 10 års fængsel. Lad os, der går helt sikkert juridiske spidsfindigheder i det.

I øvrigt, så har de også haft sugerøret ude i England - se f.eks. overfor under "følg forløbet" / "Google får adgang til fem års britiske patientdata".

Og så købte de jo lige FitBit. Der tegner sig et mønster.

 • 5
 • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Der tegner sig et mønster.

Ja, det begynder at ligne et rent mirakel, hvis det skulle vise sig, at de ikke på en eller anden måde snupper vore børns data også via diverse skolecomputere. Hvornår begynder skolerne mon at dele gratis FitBit-ure ud for at få børnenes fysiske aktivitetsniveau op ? Hvis jeg orkede, ville jeg skrive til samtlige kommuner og spørge om evt. lobbyistmøder med Google-folk, og hvad agendaen har været.

 • 1
 • 0
#7 Bjarne Nielsen

Google er vel ikke værre end bankerne selv!?

Ok, der er to aspekter her:

 1. Der er få ting, som er mere afslørende og svære at forfalske, end hvad vi bruger vores penge til. Vi kan selvfølgelig holde op med at være den, som vi er? Vi ønsker os derfor bankfolk, som er kedelige, grænsende til at mangle et liv. Og vi ønsker os at de kun interesserer sig for at saldoen stemmer. Derfor er det også skidt, når de pludselig vil sælge f.eks. sundhedsforsikringer. Vi havde ret firkantede regler, og det var IMHO en god ting, men så kom 'fintech' og så blev der dereguleret. Suk.
 2. Google har i forvejen rigtigt mange af brikkerne i puslespillet - hvor vi er, hvem vi snakker med, hvad vi søger på nettet ... og nu også, hvad vi skrev stil om i skolen, vores journaler og pulsure. Skal vi nu også give dem, hvad der virker til at være den sidste af de vigtige brikker, nemlig vores bankdata?

Så bankdata er noget særligt følsomt, og i kombination med hvad Google ellers går og roder med, så bliver der skræmmende.

For Google går og roder med så mange ting, som en bank slet ikke bare kommer i nærheden af at ville kunne. Har din bank f.eks. en forskningsafdeling, som kan få kunstig intelligens til at spille skak, go og computerspil på højt niveau? Og har de interesser i healthcare? Eller en forretning, som baserer sig på at gennemskue, hvornår du er allermest påvirkelig (aka. 'målrettede reklamer')?

Så jeg synes ikke at det giver mening at sammenligne Google og bankerne, og jeg synes ærligt talt at det er på høje tid at tale om, at få opsplittet dem, fremfor at tillade dem at brede sig over endnu flere kritiske områder.

Svarede det på dit spørgsmål?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere