Google-udviklere skændes om alternativ til JPEG

8. juli 2013 kl. 11:5513
Ikke alle er lige begejstrede for Googles billedformat WebP. Flere af selskabets egne udviklere advarer mod at bruge formatets understøttelse for animationer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google lancerede i 2010 det nye billedformat WebP for at sætte mere fart på internettet, og senest har den sociale kæmpe Facebook taget formatet til sig.

Men nu sætter udviklere hos Google selv spørgsmålstegn ved, om formatet er så godt endda til animationer. Det skriver Cnet.

Formålet med WebP er at komprimere billeder mere effektivt end de velkendte alternativer .JPG, .PNG og .GIF. Ifølge Google selv fylder billeder i WebP-formatet typisk 25-34 procent mindre end med JPG-formatet ved komprimering med tab.

Men internt i Googles rækker er man tilsyneladende bekymret for, at WebP's understøttelse for animationer kan sætte omvendt fortegn foran hastighedsforøgelsen, når millioner af brugere skal se dem i browseren.

Animerede billeder sluger strøm

Ifølge Cnet går diskussionen på, om de velkendte animerede GIF'er bør erstattes med animeret WebP, eller om det er mere hensigtsmæssigt at ty til HTML5's eget video-tag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Animated GIF'er er strømslugere og bidrager meget til at sænke hastigheden på nettet. Jeg forestiller mig, at animeret WebP er bedre, men hvor meget? Hvordan klarer det sig sammenlignet med at levere indholdet i et videoformat?,« lyder spørgsmålet fra Chrome- udvikler Darin Fisher.

Peter Kasting - en anden Google-udvikler - mener heller ikke, at animeret WebP er løsningen:

»Hvis ikke man gør et forsøg på at forbedre GIF, er jeg imod overhovedet at inkludere animeret WebP (som en del af formatet, red.),« skriver han.

Du kan læse mere om historien hos Cnet.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
9. juli 2013 kl. 09:37

Jeg stødte på et godt eksempel på hvordan det også kan bruges: Awesome DOF

Det illustrerer så også en anden fordel. Hun tog blot nogle still-billeder, i et scenarie som havde været besværligt at håndtere som video. Her blev det så lettere af at processen med at sætte dem sammen til en animeret GIF skete helt automatisk, uden at hun selv skulle rode rundt med animations-orienteret software.

11
9. juli 2013 kl. 02:04

Verden har fortsat brug for et animations-loop-format. Livet er bestemt ikke for kort til savlende smilies og hoppende bryster. :)

Men man har holdt liv i nogle efterhånden meget upraktiske standardformater, fordi ingen - hverken softwareudviklere eller hardwareproducenter - har turdet bakke helhjertet op om nye og bedre formater.

"De gamle elefanter" Adobe, Apple og Microsoft sylter jo helt åbenlyst de nye Google-standarder, ligesom de i over et årti har syltet nativ understøttelse af de - teknisk overlegne - åbne standarder som FLAC, Vorbis og Matroska. Dette får de fleste hardwareproducenter til at gøre det samme. Det er derfor, at det er glædeligt, hvis populære tjenester som Facebook, Twitter og Tumblr har mod til at gå andre veje.

MPEG-1 (Layer 3), MPEG2, AVI, WAVE, GIF og JPEG ... Formaterne er skræmmende relevante trods deres 20 år på bagen. Og folk bliver jo ved med at bruge lortet, hvis man bliver ved med at give dem valget! ;-)

13
9. juli 2013 kl. 11:57

Verden har fortsat brug for et animations-loop-format.

Der er ikke noget til hinder for at vise en videofil i uendeligt loop. Men hvor "glat" det fungerer i praksis, er måske en anden sag.

-tagget i HTML5 har en loop-attribut. Så er informationen om loop ganske vist ikke indlejret i selve videofilen, hvilket kan være upraktisk, men hvis et website ønsker at vise videoer i loop og samtidig spare båndbredde (og processerkraft hos brugerne), så har de i hvert fald muligheden for at benytte et "ægte" videoformat.

10
8. juli 2013 kl. 17:04

Det lyder egentlig som om modstanden er baseret på folk der ikke kan lide animerede GIF'er (som jo er blevet ret populære igen), og derfor ikke synes at sådan noget snask skal ind i WebP. Når animeret WebP er en forbedring i forhold til animeret GIF (og forresten lidt mindre end video), får de et argument mindre til at bekæmpe denne form for billeder :-)

Argumentet for at bruge animeret GIF/WebP i stedet for video er nok at disse automatisk kører i ring, i stedet for at være afhængig af play-knapper. Det er der nogen der elsker, og nogen der hader. Selv om jeg kan se fordelene, synes jeg nu også at det hurtigt kan blive for meget.

9
8. juli 2013 kl. 16:36

Det kræver vist en lidt yngre generation at vide at GIF lever i bedste velgående - jeg kan blot nævne 9gag, funnyjunk og 4chan som eksempler der står for en temmelig voldsom del af internet trafikken i den yngre generation i dag, og endnu voldsommere del af gif forbruget på deres computere.

2
8. juli 2013 kl. 13:07

Hvorfor overhovedet bruge krudt på at vække det 26 år gamle GIF format til live igen? Lur mig, om ikke det gamle licens-rivegilde med den amerikanske patentejer vil blusse op igen. Dét lagde i sin tid udviklingen i graven. Der har også været skrigeri om JPEG-patentet i USA i over 12 år.

Så jeg siger: Skid hul i hensynet til eksisterende formatstandarder og hardwareunderstøttelse, især hvis VP8/WebP performer bedre... ellers kommer vi aldrig videre. Det er i hvert fald ikke værd at bruge lagerplads og båndbredde på at understøtte underlegne formater.

Har vi - alt andet lige - på slutbrugersiden reelt brug for flere end disse, hvis ellers vi gad bruge dem og producenterne gad understøtte dem?

Billeder: (A)PNG, DNG, TIFF, SVG, WebP, ??? Lyd: FLAC, MKA, OGG Video: MKV :-)

4
8. juli 2013 kl. 13:37

Hvorfor overhovedet bruge krudt på at vække det 26 år gamle GIF format til live igen?

Brugen af animerede GIF'er var næsten uddød indtil for nylig, hvor de har fået nyt liv. Mig bekendt var anledningen, at det ved lanceringen af Google Plus var muligt at uploade mini-videoer som GIF'er og få vist dem direkte i brugerens strøm, hvilket ikke var tilfældet, hvis man uploade en "rigtig" videofil.

Jeg gætter på, at Google ikke havde forestillet sig denne udvikling, men at fænomenet snarere skyldes, at folk fandt et "hul" i spærringen af video-uploads.

Mon ikke dillen delvist går over igen og delvist bliver erstattet af deciderede videoformater. Selvom folk uploader en animeret GIF/WebP, kan Google, Facebook og andre websites jo konvertere disse til et mere velegnet videoformat, når de vises til brugerne (fx hos YouTube bliver de uploadede filer gjort tilgængelig i en række størrelser og codecs).

Lur mig, om ikke det gamle licens-rivegilde med den amerikanske patentejer vil blusse op igen.

Det såkaldte Unisys-patent er endegyldigt udløbet i 2003-04, så GIF kan i dag bruges frit.

3
8. juli 2013 kl. 13:34

mkv er ikke et videoformat - det er en container der kan håndtere alle mulige videoformater - deriblandt H.264. Hvem bruger dog animerede gifs til en professionel hjemmeside i dag? ingen understøttelse for alphachannels (udover magicpink) og ingen mulighed for antiaaliasing. det eneste sted det er godt er til 2-4-tone billeder, men kan sådan set sagtens erstattes af png der også kan sættes til at være 2-4farve og derfor heller ikke vil fylde ret meget. og TIFF bruges da slet ikke nogen steder på nettet! (DNG og Tiff er ikke netværksvenlige formater. De bruges i produktionsøjemed til grafisk industri/hobbyfotografer, selvom tiff vel egentlig er erstattet af eps/pdf som transportformat i dag når noget skal sendes mellem prepress/proofing etc)

5
8. juli 2013 kl. 13:51

Mea culpa. Jeg glemte at nævne videoformaterne H.264 og VP8 i forlængelse af MKV.

Jeg tror, at de berømte animerede (gule) smilies i debatfora er én af de eneste vedvarende udnyttelse af GIF.

TIFF benyttes i dag primært til bevaring af scannede (historiske) fotografier på arkiverne. DNG er tiltænkt samme anvendelsesområde for at komme bort fra de ustandardiserede RAW formater.

1
8. juli 2013 kl. 12:07

I stedet for et alternativ til JPEG, så er det vel ret beset GIF de diskuterer om WebP kan være et alternativ til?