Google udvikler eget server-bundkort med IBM-processor

Fremover vil Google også satse på IBM’s serie af Power-processorer til maskinkraft i de mange datacentre. Det er en våd klud i ansigtet på Intel, som også er truet af konkurrence fra ARM-processorer.

Siden Googles spæde start i 1998, har man kunne sætte et stort Intel Inside-klistermærke på firmaet, som altid har brugt x86-processorer fra Intel i de mange enorme datacentre, fyldt med simple, hjemmebyggede servere.

Men nu er der opbrud, for Google har offentliggjort et hjemmedesignet bundkort, der er bygget op omkring en Power8-serverprocessor fra IBM. Det skriver Wired.

Udviklingen er sket hånd i hånd med IBM og den nye OpenPower-sammenslutning, hvor en stribe firmaer og kunder vil samarbejde om at udvikle ny hardware til serverrummet.

At Google har gjort sig den ulejlighed at portere software-stakken til en anden server-platform viser, at det er en seriøs satsning, der bliver lagt kræfter bag. Og selvom Google - der angiveligt er verdens femtestørste server-processor-kunde hos Intel - stadig vil have enorme mængder servere med Intel-chips, er Googles ønske om at have to heste at satse på dårligt nyt for Intel.

Chipgiganten er nemlig de senere år blevet udfordret kraftigt af udbredelsen af smartphones og tablets - som næsten uden undtagelse kører på de strømbesparende ARM-processorer. Til gengæld har Intel fået endnu bedre fat om server-markedet, men bliver nu også her ramt af konkurrence fra både ARM og IBM’s Power-platform.

Modsat Intels lukkede produkter er ARM og Power-processorerne et mere åbent miljø, som alle kan købe licens til og udvikle på. Dermed bliver muligheden for innovation spredt på mange hænder. Omvendt er Intels hidtil succesrige innovationsopskrift ved at løbe ind i problemer, lyder analysen.

Intel har skrumpet komponenterne i processorerne år for år, men rammer snart en fysisk grænse for, hvor få nanometer det er muligt at arbejde med. Og når salget af processorer til desktop-computere skranter, går det også ud over udviklingsbudgettet til server-processorer, som har brugt samme teknologi.

En fysisk manifestation af Intels problemer befinder sig i Arizona, USA, nemlig en nybygget fabrik til chipproduktion, som trods prisen på svimlende 27 milliarder kroner nu står tom og ubrugt hen.

Googles nye bundkort til servere, baseret på IBM's Power8-processor. Illustration: Google
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anders Lind

Når jeg læser denne artikel, så kan jeg ikke lade være med at tænke på Amiga OS 4, der kun kører på PowerPC. Det kunne jo være fedt, hvis der kom noget prisbilligt PowerPC-hardware en dag, så man kunne købe sig en moderne Amiga igen - som alternativ til apple. :-) Hvor kompatibel IBMs chip er i forhold til Motorolas PowerPC chips (den gang Motorola lavede dem) har jeg ingen anelse om ud over at have læst, de skulle have ligheder. Det kan godt være, jeg blev ramt af nostalgi-pilen for en stund... Helt så sjovt bliver det nok ikke som i de gode gamle dage.

  • 6
  • 1
#3 Deleted User

La' nostalgi pilen flyve sin vej. Der blev og bliver ført mange argumenter frem at Commodore blev kørt ned af nitter i nålestriber. Men væk er de altså. Motorolas PowerPC fra 90erne er noget i en klasse for sig. Hvem husker ikke PowerBook G3 og G4 - lette, performante maskiner med langt batterilevetid. Det var en tid hvor x86 brugt strøøøøøøøm og blæææææs. Motorola senere Freescale og IBM kunne ikke se fremtiden i Desktop og en IBM Power8 er noget helt andet. Det er en Server CPU. Båndbredte til system i/o og ram er vigtigere end hastighed. Den kan håndtere 96 hardware threads samtiditg. Hvem skal bruge det på en desktop?

Apple var jo heller ikke amused da IBM sætte spor til PowerPC. Se bare hvor mange spark der gives fra Cupertino til Armonk.

http://www.youtube.com/watch?v=JkUpQZxLv4g

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere