Google tvangsudruller Hangouts og dræber Google Talk

Nu bliver Google Talk skrottet til fordel for Google Hangouts, som bliver installeret på alle Android-telefoner og i Gmail. Men helt centrale funktioner mangler i den nye pakke.

Google Hangout - en del af Google+, hvor man kan chatte og dele indhold - bliver nu standard på Android-telefoner i stedet for Google Talk. Samtidigt vil alle Gmail-brugere blive opfordret til at skifte Talk ud med Hangout.

Men det skal man måske lade være med lige nu, skriver The Verge. Der er nemlig forsvundet nogle centrale funktioner i transformationen.

For eksempel kan man ikke ringe ud med Google Voice fra Google Hangout, som man kunne med Google Talk. Den funktion lover Google dog er på vej. Det fremgår heller ikke, om en person er online, tilgængelig eller offline i chatten, som man ellers kender det fra de fleste chat-klienter.

Er man kommet til at sige ja til Hangout i Gmail, kan man godt fortryde, men på Android-telefoner bliver Talk skiftet ud med Hangout.

Med Hangout skifter Google også protokol. I stedet for den åbne XMPP-standard, bruger Hangout-chatten sin egen, lukkede protokol, så man ikke kan bruge tredjeparts-klienter som Trilian til at koble sig på.

Bortset fra de umiddelbare forringelser mener The Verge, at det nye Google Hangout er ’imponerende’. Det er den nye, centrale kommunikationsplatform i Google-land, med videochat for op til ti personer samtidigt, og kan bruges på de fleste platforme, bortset fra Windows Phone og Blackberry - i hvert fald lige nu.

Hangout er en del af Google+, der er Googles bud på et socialt netværk. Det afløser ikke bare Google Talk, men også Google Voice og Google+ Messenger.

Læs en gennemgang af, hvordan den nye Hangout-tjeneste blev til, hos The Verge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (29)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Mark Gjøl

Der skulle komme en Apple-lignende funktionalitet hvor du kan sende sms'er i stedet for beskeder, hvis modtageren ikke er online. NFC-support kan også sagtens give mening.

Men du er måske bange for, at dem der har lavet din telefons O/S, dit sms-program og dit telefonprogram får fingrene i din data gennem deres nye chatprogram?

 • 8
 • 0
#5 David Rechnagel Udsen

Jeg har længe ledt efter grunde til at droppe GMail og Google fuldstændigt, fordi konstant nager mig at skulle være overvåget hvorend jeg besøger hjemmesider. Jeg er ikke vild med idéen om at min mailkonto skal forbindes med min YouTube-konto.

Problemet har længe været at jeg har været lettere afhængig af nogle af Googles ydelser, såsom Google Reader og Google Talk (selvom jeg bruger en anden klient). Og GMail har længe været kongen af webmail-grænseflader.

Men med Readers kommende død (per 1. juli), Google Talks erstatning (som ikke vil have Jabber-understøttelse) og GMails nye hæslige grænseflade, så har jeg endelig grundlaget for at skaffe mig af med min Google-konto.

Det ville ikke være nemt, fordi man hurtigt bliver afhængig af Google når man bruger internettet på det niveau jeg gør (og som sikkert mange andre på Version2 gør). Man kan ikke have en Android-telefon (så der skal installeres Ubuntu på min), man kan ikke have en YouTube-konto (så det må jeg vel bare droppe; ikke at jeg brugte den til meget), osv.

Det har netop også været den stejle bakke der har holdt mig lidt igen med at begive mig ud i denne opgave, men når der reelt ikke virker som en grund til at blive, så kan jeg lige så godt få det gjort nu.

Google er gået fra at være en stor virksomhed med interessante hobbyprojekter (se Google Reader) til bare at være en stor virksomhed. Jeg vil simpelthen ikke lade mig gøres afhængig af Google i fremtiden, for hvem ved hvornår de dræber deres næste produkt? Ja, nogle joker sågar med at Google vil slå deres SMTP ihjel.

 • 14
 • 5
#6 Anonym

Jeg synes, at det er mere problematisk, at Google Hangouts-opdateringen til Android nu vil have tilladelse til at sende, modtage og aflæse SMS- og MMS-beskeder samt at tilgå NFC.

Hvis der skal være tale om "rigtig" unified messaging, så skal de vel have mulighed for at tage fat i dine sms'er? Jeg kan godt lide tanken om at jeg ikke skal tage stilling til om jeg sender en person en sms, im, mail eller chat, når jeg i bund og grund bare vil sende en besked - Hangouts er, for mig, et rigtigt skridt i den retning. Hvis Google ved at den person jeg skriver til er på Hangouts, så send beskeden via den kanal, ellers via SMS eller mail.

Jeg syntes at det er fedt at jeg kan have en samtale kørende i browseren (via deres chrome addon: http://www.google.com/hangouts/ installer addon via ikonet i den grønne bar), og så fortsætte den på mobilen eller min tablet, med chat historik, billeder osv.

 • 3
 • 1
#7 Dennis Krøger

Det eneste rigtige problem her, er at de dropper Jabber/XMPP mere eller mindre samtidigt med at Page brokker sig over at andre platforme er lukkede.

Endelig var der en gylden chance for interoperabilitet mellem platforme, men nej, nu vil Google være ligesom Apple/Microsoft...

 • 5
 • 1
#8 Anonym

Et stykke nede i denne artikel: http://arstechnica.com/information-technology/2013/05/hands-on-with-hang... bliver det nævnt at det er server-to-server XMPP der bliver droppet, mens at man vil bibeholde client-to-server hvorved at de forskellige XMPP kompatible chat clienter vil fortsætte med at virke.

The good news is that Hangouts will still support client-to-server connections via XMPP, though only for one-to-one text chat. That means that Web and client-side chat applications that have used XMPP to connect to Google Talk will still be able to see presence information about their contacts in Google+ and chat with them via text in Hangouts.

Så for alle der bruger Pidgin, Adium osv. der vil der ikke være nogen ændring - så ændringen er ikke så voldsom.

 • 4
 • 1
#9 Dennis Krøger

Det er i det mindste noget, men det ændrer desværre ikke på at interoperabilitet mellem netværk er meget svært/umuligt. Det er især dumt, nu hvor MS faktisk var begyndt at åbne lidt op (selvom det selvfølgelig er ret hult så længe Skype selv holdes så lukket).

 • 0
 • 0
#12 Finn Christensen

Jeg synes, at det er mere problematisk, at Google Hangouts-opdateringen til Android..

Enig Thomas, mængden af total ligegyldigt affald, der auto hældes på ens telefon er den 8. dødssynd.. http://da.wikipedia.org/wiki/Syv_d%C3%B8dssynder

Hele 6 af de gamle 7 dødssynder indgår i den 8. dødssynd. 1. hovmod 2. griskhed 3. nydelsessyge 4. misundelse 5. frådseri 7. ladhed

 • 2
 • 0
#14 Thomas Tanghus

Mig bekendt har det da været sådan altid med Google og deres XMPP?

Nej, man har kunne bruge andre XMPP konti til at kommunikere med Google Talk konti.

Google dropper systematisk åbne protokoller til fordel for deres egne proprietære. CalDAV er kun åbent for godkendte udviklere/programmer, CardDAV er helt nedprioriteret og forsvinder sikkert snart helt. Jeg har det sidste 1½ år haft mine kalendere og kontakter i min ownCloud instance, og kan kun anbefale at man befrier sine data mens man kan.

 • 4
 • 1
#16 Einar Petersen

Ja det er symptomatisk at programmører af apps i dag ikke kan finde ud af at begrænse sig og kun benytte eksplicitte tilladelser - den generelle jeg skal have adgang til alt på din telefon synes sovset ind i utallige apps som 100% kunne være lavet uden at skulle gribe fat i dette og hint. en ting er at man ved brug undtagelsesvis skal kunne give en app tilladelse til noget, noget helt andet er at give en generel blanket tilladelse sådan som man alt for ofte ser det i dag... Visse applikationer tøver mange derfor med at opdatere da de ellers udsætter en for alvorlige potentielle breaches in privacy... at det så potentielt giver sikkerheds issues gør bare sagen værre.

Det ville være rart hvis app programmørerne forsøgte sig med begrænsningens kunst og ikke krævede rettigheder til alting per default.

Og ret nederen at man går over til en lukket protokol... det er i hvert fald en god grund til at fravælge hangouts

 • 2
 • 3
#17 Heine Andersen

@Jesper Kildebogaard

Hvorfor skal stort set alle artikler der omhandler Google, have en negativ ladet overskrift ?

Hvis man sammenligner den aktuelle artikel med feks. denne her :

http://www.version2.dk/artikel/microsoft-flytter-300-mio-hotmail-brugere...

Er det så stort set ikke det sammme der er sket, altså at firma X har flyttet brugerne til en ny/bedre service, med et andet navn. Blev outlook ikke også "tvangsudrullet" ?

 • 9
 • 4
#18 Finn Christensen

....firma X har flyttet brugerne til en ny/bedre service, med et andet navn. Blev outlook ikke også "tvangsudrullet" ?

Du tager fejl Heine. Alt 'ny/bedre' som bliver tvangsopdateret er mindelser om enevældet, herremænd, fogeder og deres veldokumenteret hærgen nedad i befolkningen. Problemet med opdatering er ikke knyttet til en bestemt leverandør, men til en særdeles gammel og velkendt adfærd.

At firmaer i dag - 2013 og med kendt viden - alligevel handler mod denne viden, det viser jo blot, at de firmaer ikke er en pålidelig leverandør.

 • 3
 • 3
#19 Jesper Lund Stocholm Blogger

Google dropper systematisk åbne protokoller til fordel for deres egne proprietære. CalDAV er kun åbent for godkendte udviklere/programmer, CardDAV er helt nedprioriteret og forsvinder sikkert snart helt.

Det forstår jeg ikke. Google lukkede jo (måske, på etellerandet tidspunkt) for ActiveSync til deres ikke-betalende kunder (altså "betalende" forstået som at have pengepungen frem) med beskeden om, at man jo så måtte skrive sin kode om til at bruge CalDAV og CardDAV i stedet.

Men nu siger du, at disse protokoller er på vej ud af Googles værktøjskasse?

 • 0
 • 2
#20 Mark Gjøl

Det ville være rart hvis app programmørerne forsøgte sig med begrænsningens kunst og ikke krævede rettigheder til alting per default

Er du klar over hvor helt igennem belastende det er ikke at kunne få en ny fed feature med i sin app fordi man skal bruge en ny tilladelse som ikke er vellidt? Jeg har lavet et galleri, som ikke kan vise billeder fra sms, da jeg så skal kunne læse sms'er, og det gør mine brugere nervøse. Jeg kan ikke vise billeder fra mit nærområde, for så skal jeg bruge location, og det gør mine brugere nervøse. Det er ikke fordi jeg bare beder om alle tilladelser fra starten, men fordi jeg har brug for dem!

Det ville være langt bedre, hvis man kunne bede om at få lov til lidt mere, som ikke var kritisk for programmet, men gav en ekstra feature, mens programmet kørte, så brugerne får en idé om hvorfor app'en skal vide hvor de er, eller hvorfor den skal kunne læse deres sms'er.

 • 4
 • 2
#21 Heine Andersen

@Finn

Min pointe er at Version2 vinkler deres historier på en besyndelig måde:

"Google tvangsudruller Hangouts og dræber Google Talk"

vs

"Microsoft flytter 300 mio. Hotmail-brugere og 150 petabytes e-mails på 6 uger"

Så igen, hvorfor skal Google artikler vinkles negativt, og MS artikler positivt ?

 • 4
 • 0
#22 Finn Christensen

Så igen, hvorfor skal Google artikler vinkles negativt, og MS artikler positivt ?

Fordi der er flere 'religiøse' retninger indenfor noget, der kun er 0101000111101 og ikke indeholder for 1 øres religiøs værdi. Journalister + redaktionen er også religiøse, og udtrykker det i deres arbejde.

Underligt nok forkaster befolkningen at ligge under for eksisterende gamle religioner, men kaster sig så i stedet lige i armene på leverandører, der for xxxx afladskroner også kan give dem små relekvieskrin (plastic + ledninger og komponenter), der er defekte eller forældet og værdiløs i løbet af få år.

Efter MS som den første og derefter har både Apple samt Google kopieret MS mht. at hærge som om enevældet er genopstået, med herremænd, fogeder og hele pivtøjet. Og de nævnte er ikke de eneste,

Både US og EU har også pt. kik på de her selvbestaltede konger og deres hærgen, men det er pga. lommesmerter efter finanskrisen, hvor politikers manglende evner ifm. lovgivning over et par generationer nu udstilles.

Masser af larm og kun få kroner i skattekassen bliver resultatet af hullet lovgivning - men godtfolk tror jo på at store beløb samt meget larm er = mange penge i skattekisten (..og ikke en eneste seriøs journalist kontroller om alle de god mia. så kommer i kassen :)

 • 1
 • 2
#24 Heine Andersen

Der skulle også gå over en måned, inden der kom en.

Men men, helt godt er det ikke, det lykkes version2 at holde Microsoft helt ude af de grimme prism overskrifter, her måtte den store satan (Google) igen holde for :)

FBI kan frit aflytte Google, Facebook og Skype: http://www.version2.dk/artikel/fbi-kan-frit-aflytte-google-facebook-og-s...

Google, Facebook og andre benægter anklager om statsovervågning : http://www.version2.dk/artikel/google-facebook-og-andre-benaegter-anklag...

 • 4
 • 2
#25 Jesper Lund

Men men, helt godt er det ikke, det lykkes version2 at holde Microsoft helt ude af de grimme prism overskrifter, her måtte den store satan (Google) igen holde for :)

FBI kan frit aflytte Google, Facebook og Skype:

Hvem er det lige som ejer Skype?

Problemet i PRISM/NSA sagen er ikke Google eller Microsoft. De er i sagens natur underlagt den samme lovgivning. Problemet er den amerikanske FISA lovgivning, som via hemmelige "dommer"kendelser fra FISA domstolen giver fri adgang til oplysninger om ikke-amerikanske borgere (os!) hos amerikanske IT selskaber som Google, Facebook, Yahoo, Microsoft inklusive Skype, samt CSC og IBM (herunder deres datterselskaber i Danmark).

Det skal blot tjene et "foreign intelligence purpose" for USA, elastik i metermål.

 • 1
 • 1
#28 Thomas Tanghus

Det må du da meget gerne blogge lidt om, hvis du gider? ;-)

Ja det burde jeg nok, da det ikke synes særligt udbredt i DK. Jeg er dog ikke den store blogger. Mine få indlæg er på http://tanghus.net

Er stødt på ownCloud før og synes det virker ret interessant. Hvad kører du det på?

Man skal bare have en web server og PHP >= 5.3. Virker dog bedst med Linux/Apache2. Jeg har min i et shared hosting site i Tyskland. Deres opfattelse af privacy passer mig bedre end Danmarks - og prisen er god ;)

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere