Google truer med at gå: Australsk parti vil have offentligt-ejet søgemaskine

3. februar 2021 kl. 10:3614
Google truer med at gå: Australsk parti vil have offentligt-ejet søgemaskine
Illustration: BigStock.
Australske politikere vil have et offentligt-ejet alternativ til Google.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det australske parlament er raget godt og grundigt uklar med Google, der truer med at trække sin søgemaskine fra landet, hvis en ny medielov bliver virkelighed.

Humlen ved loven er, at tech-giganter skal betale traditionelle medier for at bruge deres indhold, og de australske politikere ryster tilsyneladende ikke i bukserne over Googles trusler. Nu vil De Grønne, der er Australiens tredjestørste parti, undersøge mulighederne for selv at bygge et alternativ til Google Search.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Zdnet.

»Efter Googles trusler har De Grønne bedt Morrison-regeringen om at undersøge muligheden for at etablere en offentligt ejet søgemaskine. Regeringen skal have en plan for, hvordan australiere får adgang til essentiel information på internettet, hvis Google Search bliver taget offline. Vi skal bruge en uafhængig søgemaskine, der arbejder for offentlighedens interesser - ikke for en virksomheds-gigants profit,« udtaler senator Sarah Hanson-Young.

Microsoft har desuden erklæret, at man vil efterleve de nye regler, ligesom virksomheden har meldt sig klar med sin Bing-søgemaskine, hvis Google forsvinder.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
4. februar 2021 kl. 10:03

Apropos sociale medier, I den perfekte verden kunne alle frit lave et sub netværk og koble det op på de andre gennem offentlige API, som ethvert større netværk skulle være tvunget til at have, men dette sker nok ikke.

10
3. februar 2021 kl. 22:23

Man kan sagtens leve uden Google som søgemaskine. Der er masser af andre private aktører som kan træde til.

Men hvis alternativet er en offentlig søgemaskine...

8
3. februar 2021 kl. 20:10

Skal det offentlige så sende store mængder af penge til Murdoch organisationen i stedet for Google?

Det er i øvrigt nemt for Microsoft at sige at Bing vil efterleve reglerne, når nu loven ikke gælder (indtilvidere) for dem.

7
3. februar 2021 kl. 20:07

Har du nogen ide om, hvad marxisme er?

6
3. februar 2021 kl. 18:36

Google og de andre tech-giganter sysler med censur og indoktrinering i kulturmarxistisk retning. Det er der senest blevet advaret imod fra Polens regering.

Mange regeringer i EU såsom Sverige og Tyskland ville elske at indføre samme metoder for at undertrykke samfundskritik.

Alternative sociale medier er billige at udvikle. Problemet er at netværkseffekter og direkte embargoer fra de etablerede firmaer og senest også fra finansverdenen bremser udbredelsen.

5
3. februar 2021 kl. 17:55

quote Vi skal bruge en uafhængig søgemaskine, der arbejder for **offentlighedens interesser **- ikke for en virksomheds-gigants profit,« udtaler senator Sarah Hanson-Young.[/quote]

Ved at kigge på hvordan vi herhjemme bruger borger data, til 'forskning', gyser jeg ved tanken om at det offentlige også skulle have adgang til mine søgninger.

4
3. februar 2021 kl. 16:00

Jeg har heller aldrig set EU været fri af kommercielle interesser. Det er hele essensen af EU at være kommercielle interesser. Men ikke amerikanske kommercielle interesser.

Men det skal være så godt, at man ikke behøver nogen "Limes" omkring EU. Uanset hvem og hvordan.

2
3. februar 2021 kl. 15:26

Man kan sagtens gøre det for en søgemaskine. Om man så vil spærre for adgangen til Google, er temmelig problematisk. Men hvis Google selv gør det, er det sikkert et resultat af en slags.

Google er jo lidt mere end en søgemaskine. Ud over Youtube er der mange andre ting, som ikke kan erstattes.

Man kan også lave en EU-autoriseret social app. Men hvem vil melde sig til der? Måske er noget af det tiltrækkende ved f.eks. Twitter og Facebook, at de ikke er afgrænset af fysiske grænser og myndigheder (uden for I-ved-hvem).

Jeg mindes, at Storbritannien indførte en fjernskriverstandard, hvor man vendte polariteten. For så kunne man forhindre andre lande i at konkurrere med britiske fabrikanter af fjernskrivere. Det gjorde så også britiske fjernskrivere usælgelige uden for imperiet. Man skal ikke forsøge på noget, som man på forhånd ved, man ikke kan slippe afsted med.

En ting er Facebook kontrollet af Zuckerberg. Noget andet ville være UnionsSoMe kontrolleret af bl.a. Trine Bramsen og tilsvarende. Det er nok noget helt femte, der måske kan lade sig gøre om mange år.

1
3. februar 2021 kl. 13:34

... som jeg synes EU bør undersøge.

Og hvorfor skal vi alle mere eller mindre tvinges til at bruge de altdominerende asociale medier. Det er lige før officielle dekreter udstedes via Twitter og Facebook, og hvad med os der ikke abonnerer på de asociale medier?

EU bør have muskler til at drive et socialt medie fri af kommercielle interesser.