Google truer med at gå: Australsk parti vil have offentligt-ejet søgemaskine

Illustration: BigStock
Australske politikere vil have et offentligt-ejet alternativ til Google.

Det australske parlament er raget godt og grundigt uklar med Google, der truer med at trække sin søgemaskine fra landet, hvis en ny medielov bliver virkelighed.

Humlen ved loven er, at tech-giganter skal betale traditionelle medier for at bruge deres indhold, og de australske politikere ryster tilsyneladende ikke i bukserne over Googles trusler. Nu vil De Grønne, der er Australiens tredjestørste parti, undersøge mulighederne for selv at bygge et alternativ til Google Search.

Det skriver Zdnet.

»Efter Googles trusler har De Grønne bedt Morrison-regeringen om at undersøge muligheden for at etablere en offentligt ejet søgemaskine. Regeringen skal have en plan for, hvordan australiere får adgang til essentiel information på internettet, hvis Google Search bliver taget offline. Vi skal bruge en uafhængig søgemaskine, der arbejder for offentlighedens interesser - ikke for en virksomheds-gigants profit,« udtaler senator Sarah Hanson-Young.

Microsoft har desuden erklæret, at man vil efterleve de nye regler, ligesom virksomheden har meldt sig klar med sin Bing-søgemaskine, hvis Google forsvinder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Pierre Debié

... som jeg synes EU bør undersøge.

Og hvorfor skal vi alle mere eller mindre tvinges til at bruge de altdominerende asociale medier. Det er lige før officielle dekreter udstedes via Twitter og Facebook, og hvad med os der ikke abonnerer på de asociale medier?

EU bør have muskler til at drive et socialt medie fri af kommercielle interesser.

 • 19
 • 6
#2 Ditlev Petersen

Man kan sagtens gøre det for en søgemaskine. Om man så vil spærre for adgangen til Google, er temmelig problematisk. Men hvis Google selv gør det, er det sikkert et resultat af en slags.

Google er jo lidt mere end en søgemaskine. Ud over Youtube er der mange andre ting, som ikke kan erstattes.

Man kan også lave en EU-autoriseret social app. Men hvem vil melde sig til der? Måske er noget af det tiltrækkende ved f.eks. Twitter og Facebook, at de ikke er afgrænset af fysiske grænser og myndigheder (uden for I-ved-hvem).

Jeg mindes, at Storbritannien indførte en fjernskriverstandard, hvor man vendte polariteten. For så kunne man forhindre andre lande i at konkurrere med britiske fabrikanter af fjernskrivere. Det gjorde så også britiske fjernskrivere usælgelige uden for imperiet. Man skal ikke forsøge på noget, som man på forhånd ved, man ikke kan slippe afsted med.

En ting er Facebook kontrollet af Zuckerberg. Noget andet ville være UnionsSoMe kontrolleret af bl.a. Trine Bramsen og tilsvarende. Det er nok noget helt femte, der måske kan lade sig gøre om mange år.

 • 7
 • 1
#3 Søren Weber

EU bør have muskler til at drive et socialt medie fri af kommercielle interesser.

Hvorfor igen centralisere og ikke i stedet følge det, som er internettets styrke? Man kunne understøtte udviklingen af decentrale sociale medier, der kan tale med hinanden.

F.eks. diaspora og Friendica i stedet for Facebook, mastodon i stedet for twitter, og PeerTube i stedet for youtube. Bare for at nævne nogle.

 • 13
 • 0
#4 Ditlev Petersen

Jeg har heller aldrig set EU været fri af kommercielle interesser. Det er hele essensen af EU at være kommercielle interesser. Men ikke amerikanske kommercielle interesser.

Men det skal være så godt, at man ikke behøver nogen "Limes" omkring EU. Uanset hvem og hvordan.

 • 2
 • 0
#5 mikkel Holm

(...) Vi skal bruge en uafhængig søgemaskine, der arbejder for **offentlighedens interesser **- ikke for en virksomheds-gigants profit,« udtaler senator Sarah Hanson-Young.

Ved at kigge på hvordan vi herhjemme bruger borger data, til 'forskning', gyser jeg ved tanken om at det offentlige også skulle have adgang til mine søgninger.

 • 8
 • 0
#6 Lars Pedersen

Google og de andre tech-giganter sysler med censur og indoktrinering i kulturmarxistisk retning. Det er der senest blevet advaret imod fra Polens regering.

Mange regeringer i EU såsom Sverige og Tyskland ville elske at indføre samme metoder for at undertrykke samfundskritik.

Alternative sociale medier er billige at udvikle. Problemet er at netværkseffekter og direkte embargoer fra de etablerede firmaer og senest også fra finansverdenen bremser udbredelsen.

 • 2
 • 6
#12 Kjeld Flarup Christensen

Skal det offentlige så sende store mængder af penge til Murdoch organisationen i stedet for Google?

Jeg tænkte lidt det samme.

Loven er ikke Google specifik, Google er bare de eneste som har reageret på forslaget.

Hvis heller ikke Bing eller nogen af de andre vil sende penge, så ender der jo med, at de australske skatteydere må betale.

 • 0
 • 1
#14 Maciej Szeliga

Hvis heller ikke Bing eller nogen af de andre vil sende penge, så ender der jo med, at de australske skatteydere må betale.

Nu har Microsoft jo sagt at de vil betale...

De andre (ud over Google og Microsoft) er nok primært "DuckDuckGo" som er non profit og dermed næppe bliver ramt specielt hårdt - de kan i værste fald minimere mængden af info fra medier til at bare være overskriften.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere