Google er tilsyneladende voldsomt interesseret i at vide, hvor du opholder dig. Altid.
Google Play har som udgangspunkt nemlig altid slået GPS-modtageren til, hvilket betyder, at Googles appstore sporer din færden, skriver The Register.
Du kan i Indstillinger slukke for trackingen af din lokation.
Problemet er bare, at det ikke kun vil ramme Google Play. Hvis du slår GPS fra, vil alle apps, der benytter sig af GPS-data, blive afskåret fra at benytte dine geografiske koordinater.
Det er alt eller intet.
Det skyldes, at Google Play-tjenesten videresender data om brugerens placering til de installerede apps via et API. Men appstoren sender også samme data til Google.
Google Maps advarer imod at slukke GPS
Google Maps går et skridt videre.
For hvis du slukker for Google Maps' adgang til GPS og dermed din placering, vil "grundlæggende funktioner på din enhed ikke længere fungere," advarer operativsystemet.
Mange brugere er oprørte over den tvungne dataafgivelse.
Sikkerhedsforsker Mustafa Al-Bassam har skrevet på Twitter, at han "næsten fik et hjerteanfald", da han gik ind i en McDonalds og på sin telefon blev bedt om at downloade fastfood restaurantens app.
Al-Bassam dykkede ned i sine apps for at finde ud af, hvad der var sket, og var forbløffet over at finde ud af, at mistanken til Google Maps var forkert.
Det var Google Play, der havde overvåget hans placering tusindvis af gange.
En udvej er enten at slette Google Play eller Google Maps. Eller du kan slå GPS til og fra gentagne gange i løbet af dagen.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg må indrømme at jeg ikke ser GPS som kort eller vejviser som værende relevant for min verdensorden. Kig på Krak.dk eller på det gamle kort over Danmark, så indprinter jeg mig vejen og kører. Det er kun hvis 1 app spørger direkte efter GPS funktionen at jeg tænder for den, kortvarigt.
Præcis.Du har købt telefonen
Du har ikke købt google</p>
<p>Så lad være med at logge ind med en google konto
Og F-Droid har ganske udmærkede FOSS apps, så man er ganske godt stillet uden en play konto.
Flere navigations apps på F-Droid bruger offline maps ( du kan eks. hente/lave dem fra openstreetmap på din pc ). Så man har kun brug for at tænde GPS i forbindelse med navigation. Man har derfor både wifi, mobildata og bluetooth slukket når man bruger navigation - godt for batterilevetiden og privatlivet. Man kan dog vælge også at slukke GPS - kortet er der jo stadig på telefonen.
Der er vidst nogen der ikke ved hvordan Android virker. Korrekt, man kan få position via Play API men man kan også få den uden (hvordan skulle man ellers bruge sin telefon med Android Open Source?). Man kan godt stoppe Google Play fra at få ens position. De apps der ikke virker må man jo så leve uden.
...og dog. Hvis man har lidt teknisk snilde kan man faktisk skifte den service der levere position ud fra WiFi ud med en anden. Mozilla har blandt andet en. Jeg har Google Maps på min telefon, men Google play har ingen GPS adgang. Det virker fint når først det er sat op.
Det er for øvrigt det samme på en iPhone bortset fra at man ikke der har de samme muligheder for at blokere for Apples snageri.
Hvilket ikke helt passer her da man jo netop har købt en telefon.
Jeg har aldrig brudt mig om det udtryk. Der er masser af eksempler på at man som bruger af noget gratis ikke er produkt for nogen lyssky forretninger, og der er masser af eksempler på at betalende kunder også er produkter for lyssky forretninger.
Så det handler mere om hvor meget tjenesten man beror på deler om dig, og hvor meget de tjener på det.
Tak for en god artikel. Jeg har også prøvet den med at gå ind et sted og så blive bedt om et billede eller anmeldelse "because you help others make decisions....". Men takket være artiklen har jeg nu tilføjet "Location Off" på den første side i min cyanogenmod setup.
Det burde være indlysende for de fleste at "gratis" services altid betales et eller andet sted (There is no free beer).. Der er 2 sider af en mønt: Den side ene er "gratis" services og den anden side er hvordan du så får lov til at betale for de "gratis" services. Jeg har GPS slået fra i min telefon 99% af dens "oppetid", og Jeg slår den kun til de ganske få gange Jeg har brug for en position, og det er i mine øjne helt uproblematisk!
Så det er noget af en overdreven udtalelse at sige at det er "næsten umuligt at undgå overvågning" - Det er dit eget valg, om du vil leve med at blive "overvåget" og så til gengæld få nogle "gratis" services for det, eller ej! Så hvis du vælger at gøre brug af GPS på din telefon er det dit valg - at blive overvåget er the name of the game!
De fleste smartphones geo-tagger de billeder man tager, og nogle af dem inddeler derefter billederne i grupper ud fra lokationen.
Egentlig en smart feature, som sikkert er grunden til at mange foretrækker at have det slået til.
Windows Phone har en glimrende service, FindMyPhone, som ca. hver halve time, når telefonen er i ro, sender koordinaterne hjem. Særdeles nyttig, hvis man ikke har sin telefon og ikke ved, om den er glemt hos en kunde eller tabt på vejen - eller hvis man har glemt den i et tog i Norge(!). Men GPS'en bruger strøm, så den er ikke på hele tiden.
Men det korte af det lange er vel, at har man det skidt med Googles totale tracking af ens gøren og laden, må man bruge alternativer til deres produkter, især telefoner, browser og søgemaskine. For mange er det lige så utænkeligt som ikke at være på Facebook, hvor problematikken er tilsvarende. Men man skulle tro, at det efterhånden må være gået op for disse mange, at prisen for disse på mange måder udmærkede tjenester netop er dine data.
Det er der vi andre køre bil, og prøver at finde vej :-)Jeg har kun data slået til så jeg kan spille nogle enkelte spil på farten.
Hvorfor i alverden ønsker man at gå rundt med GPS funktionen slået til? Er man så dårlig til at finde rundt i Danmark? Jeg har kun data slået til så jeg kan spille nogle enkelte spil på farten. Jeg kan virkelig ikke se hvad man vil med maps kørende.
Man kan slå history fra i Google Maps, så den ikke gemmer** hvor man har været. Er det ikke nok? **eller mere præcist: Ikke viser hvor man har været. Spørgmsålet er om lokationen stadig bliver sendt og gemt?
Min telefon er også begyndt at komme med forslag.
"Hey, vi kan se du er i Silvan, hvad med at tage nogle billeder og dele fra Silvan".
Det er på ingen måde dødt, men som sagt kræver det bevidsthed og vilje at gøre sig fri.
Det projekt er vist dødt. Den nyeste mobil supporteret er en Galaxy S3 ifølge deres egen liste. :)
... men det kræver bevidsthed og vilje. Og prisen er enten ekstra arbejde (replicant.us) eller godt 250$ (tehnoetic.com)
God fornøjelse.
PS: CyanogenMod går kun et stykke af vejen...
Replicant uses CyanogenMod's source code as a base. It is rebranded to provide the Replicant look and feel (wallpapers, logos) and parts of the code are reworked to remove anti-features that can spy on the user. Most importantly, Replicant does not include any of CyanogenMod's proprietary components (programs, libraries, firmwares) and instead provides free software replacements for some of these. The rest of the system is also adapted so that the free software replacements can run correctly.
eller en kommer som en overaskelse (Google, sic! )kan i så ikke bare skifte til Windows phone?
R
At deaktivere GPS når man ikke bruger den.. Især Google Now tager livet af batteriet lyn hurtigt og alle mulige andre Apps og funktioner som åbenbart tracker dig..
I Android 5 og 6 er det heldigvis meget nemt at lave en genvej til i notification området i toppen...
Det er en del finjusteringer man kan lave mht lokation tracking.. Bl.a. Deaktivering af wifi Scanning eller selve GPS antennen som kun er nyttig i Maps sammenhæng..
Det kan være at det også omgår at man har slået roaming fra? Der er i hvert fald blevet brugt 368 bytes een gang om dagen på mit udlandsrejser. Fullrate kan ikke se hvad de er brugt til, til gengæld tager de 2 øre for 368 bytes - forhåbentlig er deres priser ikke lineære eller også er 2 øre nok det mindste de vil trække...
Har forøvrigt en OnePlus 2
Ja det lyder nemt, det kræver bare lige at brugeren har rooted sin telefon, hentet en rom uden google apps præinstalleret, og er klar på at skulle slette alt hvad der er på telefonen. Men cyanogenmod og f-droid fungerer også fint hvis man kan undvære apps som mobilepay, snapchat, og de sidste ca. 98% af alle apps som kræver google play.En udvej er enten at slette Google Play eller Google Maps
Det illustrerer fint hvordan googles tracking og services har taget overhånd i det ellers frie, open-source Android. Ars Technica havde en fin artikel om det for godt tre år sidenhttps://arstechnica.com/gadgets/2013/10/googles-iron-grip-on-android-controlling-open-source-by-any-means-necessary/
Rettelse: der overdrev jeg måske en smule, at fryse google maps burde selvfølgelig være nok i det her tilfælde.