Google til udviklerne: Hold nu op med at bruge menu-knappen i Android

Illustration: Android Logo
I de to seneste udgaver af Android har den fysiske menuknap været død. Nu prøver Google at overbevise udviklerne om at bruge afløseren ’actionbar’ i stedet.

Da Android kom frem i 2008, var de fire fysiske knapper på de første telefoner en af de tydelige forskelle mellem iPhone og Android.

I stedet for at bruge skærmplads på menuknapper og tilbageknapper, var de indbygget i telefonen.

Men siden Google lancerede Android 3.0 Honeycomb til tablet-brug, og siden hen Android 4.0 Ice Cream Sandwich, som både er til telefoner og tablets, har menuknappen været dømt ude.

På Android-tablets har der ikke været fysiske knapper, men i stedet den såkaldte actionbar, som rummede tilbageknap, hjem-knap og søgeknap, og det koncept skal alle, der udvikler til Android, nu tage til sig. Det skriver Google i et blogindlæg, som rummer en stribe gode råd til udviklerne.

Størstedelen af verdens Android-telefoner kører nemlig ikke med den helt nye iskage-version af Android, så udviklerne skal tage hensyn til både telefoner med menu-knapper og dem uden. Men det er ikke så svært, lover Google.

»Hvis jeg skulle skrive hele dette indlæg med én sætning, ville den lyde: Sæt ’targetSdkVersion’ til 14, og, hvis du bruger options-menuen, kan du få dem vist i actionbar’en med showAsAction=”ifRoom”,« skriver Scott Main fra Google i indlægget.

På den måde kan man snige en slags menuknap ind i actionbar’en, hvor tre prikker på højkant markerer, at der er flere muligheder.

Men den bedste løsning vil altid være at glemme menuknappen helt, lyder beskeden. I stedet for at samle alle mulighederne i én menu, der dukker op, når brugeren trykker på menuknappen, skal man nu tænke på, hvad brugeren har brug for på hvert skærmbillede.

Og så skal de knapper, der giver mening, lægges ind i selve applikationen, som brugeren hele tiden kan se med det blotte øje, skriver Google.

Læs mere om, hvordan du udvikler til Ice Cream Sandwich uden menuknap i Googles blogindlæg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Michael Lykke

Jeg tror vi er MANGE der ville være rigtig glade for at droppe brugen af menu knappen, men der er to problemer med det forslag.

For det første så har en overvejende del af Android telefoner netop denne knpa og derfor forventer brugeren også at det er der ekstra funktioner gemmer sig. Men det største problem er jo nok at 98% af alle Android telefoner fortsat kører på Android 2.3 eller før... Og en rigtig stor del er ikke nået længere end 2.2 og derfor er der slet ikke nogen "actionbar" at benytte.

Så hvis Google ville gøre noget for at skubbe på så de fleste enheder bliver opgraderet så vil det løse rigtig mange problemer og ikke kun menu knappen.

 • 3
 • 0
#3 Jan Gundtofte-Bruun

Som forhenværende Palm-bruger er fysiske knapper en af de ting jeg savner mest (foruden Grafitti), men trenden fortsætter i retning af at lægge alting under glas.

Så længe det er normen at apps har brug for en eller anden menu-funktion (aka. funktionalitet som ikke bliver vist HELE TIDEN), så er en dedikeret menu en God Ide.

Uden en dedikeret knap skal man netop "på opdagelse" i UI'en, med hvad deraf følger af frustration, oversete muligheder, og fedtfingre på skærmen. Fysiske knapper ved man --ved fingeren!-- hvor er henne, og kan betjenes med mindre end fuld opmærksomhed på skærmen.

Ak, det er hårdt at være en dinosaur.

 • 9
 • 0
#4 Michael Lykke

Personligt synes jeg det er "håbløst" at navigationen på en touch telefon foregår via en kombination af elementer på skærmen og en række eksterne knapper. Især når menu knappen er placeret forskelligt fra telefon til telefon - Så er det netop man opnår en situation hvor man skal "jagte" menu knappen.

Men hvis man kunne blive enige om én måde at gøre det på så ville brugere ikke skulle "jagte" den funktionalitet og der er tale om touch telefoner så giver det god mening at smide det hele på skærmen.

I det mindste, bare sørg for at knappen altid er at finde det samme sted, uanset om den er fysisk eller ej.

 • 1
 • 1
#6 Michael Lykke

Interessant - Den vil jeg tage et kig på.

Jeg er dog ikke fan af tredjeparts komponenter der skal efterligne funktionaliteten af native UI elementer. De ender ofte med at fungere en smule anderledes end den rigtige udgave og det mærkes med det samme af brugeren. Dertil kommer at hvis der sker ændringer i den officielle udgave så halter efterligningen bagefter.

 • 1
 • 1
#7 Michael Legart

Enig, jeg kan dog godt lide den måde det her er lavet på:

"The library will automatically use the native ActionBar implementation on Android 3.0 or later. For previous versions which do not include ActionBar, a custom action bar implementation will automatically be wrapped around the layout. Support for this goes all the way back to Android 1.6."

 • 5
 • 0
#8 Ove Andersen

Bruger Google ikke selv "Menu" knappen til alle deres programmer, lige fra maps til mail?

Jeg kører p.t. Ice Cream Sandwich på min Desire [1], og der er det stadigt menu knappen man skal bruge til mange ting, ikke mindst i Google programmer.

Nu er er ICS selvfølgelig ikke udgivet til Desire, så derfor kan det være anderledes på sprit nye telefoner, såsom Nexus Prime? Er det?

[1] http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1403113

 • 0
 • 0
#9 Jacob Nordfalk

Jeg har lige prøvet og det virker fint. Menuerne bliver synlige øverst. Valgte dog android:showAsAction="ifRoom|withText" så teksten også er synlig, hvis der er plads til den.

Eneste catch jeg kan se er hvis man bruger android:theme="@android:style/Theme.NoTitleBar" for at skjule titlen, for den gør også ActionBar'en usynlig.

Så hvis man bruger titelløse skærmbilleder men alligevel vil have sin menu vist i ActionBar på Android 3 og senere er man nødt til at definere et theme der dropper titelløsheden på Android 3 og frem.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Poulsen

På en tablet giver det mening med en actionbar. Det gør det bare ikke på en telefon med en 3" skærm. Lad være med at bruge real estate på funktionalitet der gør sig bedre i en knap udenfor displayet.

Google må gøre op med om de vil satse på tablets eller på telefoner. Deres nye udmelding skyder telefonerne i sænk.

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere