Google taget med bukserne nede: Kopierede virksomhedsdata fra konkurrent

16. januar 2012 kl. 15:5314
Søgegiganten Google har kopieret en konkurrents database for virksomhedsdata i Kenya.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google er blevet taget med fingrene i kagedåsen. Det mener Stefan Magdalinski, direktør i det kenyanske firma Mocality. Han mener at have bevis for at Google har kopieret store dele af Mocalitys virksomhedsdatabase og derefter kontaktet virksomhederne, for at få dem til at benytte Googles konkurrerende tjeneste.

Mocality har samlet mere end 170.000 virksomheders informationer gennem crowdsourcing. Alle kenyanere kan opdatere firmainformationer med deres mobiltelefoner og belønnes herefter gennem det mobile betalingssystem M-Pesa, der efter sigende skulle være meget udbredt i Kenya. Siden opstarten har firmaet udbetalt over 600.000 kroner til brugere, der har været med til at opdatere firmadata på siden.

Det er Googles initiativ med navnet Getting Kenyan Businesses Online, der altså skulle have misbrugt virksomhedsdata fra Mocality.

I et blogindlæg dokumenterer Stefan Magdalinski hvordan Google har kopieret en lang række data. Efter at have opdaget et usædvanligt besøgsmønster og fået mistanke om, at Google stod bag, ændrede de i koden, så Googles ip-adresse i 10 procent af tilfældene fik et lidt anderledes søgeresultat. Herefter kunne de se de forkerte data blive vist på Googles side, og dermed vidste de altså, at Google kopierede databasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google har da også gået til bekendelse, blandt andet på Google+, hvor Nelson Mattos skriver, at Google beklager meget og er i gang med at undersøge sagen.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 01/26/2012 - 11:25

Så vidt jeg er bekendt, så er Google selv imod at andre benytter Google i deres databaser, herunder søgeresultater. Så vidt jeg er bekendt, så er argumentet at det overtræder Google's rettigheder, og Google forsøger at få den slags lukket.

Vi kan nu spekulerer på, om det var grundlaget for Google's pludselige modstand over for SOPA, da der så kunne være grundlag for at Google selv blev lukket. Det kunne ellers have være sjovt at følge med i :D Fogedforbud mod Google :D Så havde der rigtigt været røre i andedammen :D

12
18. januar 2012 kl. 01:46

Mja... Det farver måske også den forudindtagede indstilling lidt, at lige netop Microsoft igen og igen har vist sig at tilsidesætte næsten enhver form for moralske overvejelser for egen vinding! Jeg er absolut glad for, at der holdes skarpt øje med mega-firmaer som Google, der jo til stadighed har større indflydelse på vores hverdag. Men ret skal jo også være ret: Der er forskel på, om man har med en "vaneforbryder" at gøre, eller om det er et firma der generelt opfører sig nærmest eksemplarisk, og deri har du jo nok svaret.

9
17. januar 2012 kl. 14:51

Som en bruger på G+ skrev ""people working on a Google project" = Google employees, no?" Det er jeg sgu enig i. Og så kan vi ellers kaste nok så mange fordomme om korrupte negerhøvdinge med ægte ben i næsen og tallerkenlæber omkring os. Måske nogen trænger til at åbne øjnene og komme med ind i det nye årtusinde?

4
17. januar 2012 kl. 08:48

Hvis det havde været Microsoft i stedet for Google der var hovedpersonen i ovenstående historie, så havde der med garanti været 50+ flamende kommentarer fra anti-MS folket allerede.

2
16. januar 2012 kl. 21:38

Hvis man går ind og læser hele Stefan Magdalinskis indlæg, så synes jeg faktisk der tegner sig en rigtig grim historie. Her bliver det beskrevet hvordan en række af de opslag i Mocalitys databaser, som muligggør misbruget, finder sted fra Googles egen adresse. Underleverandør??

3
17. januar 2012 kl. 04:41

Det er meget usandsynligt at Google som virksomhed skulle begive sig ind på den slags. Det er der ingen større virksomhed der ville.

Hvis man har prøvet at arbejde i Afrika så ved man hvor bund korrupt alt er. Det er meget muligt at der er Google ansatte i Afrika som har haft gang i et eller andet. Det er svært at garantere imod rådne æg, specielt i en virksomhed så stor som Google og særligt i Afrika hvor den slags næsten er en del af kulturen.

10
17. januar 2012 kl. 17:23

"Hvis man har prøvet at arbejde i Afrika så ved man hvor bund korrupt alt er. Det er meget muligt at der er Google ansatte i Afrika som har haft gang i et eller andet. Det er svært at garantere imod rådne æg, specielt i en virksomhed så stor som Google og særligt i Afrika hvor den slags næsten er en del af kulturen."

Det ville da også være en troværdig om end sørgelig forklaring, hvis operationen havde stoppet efter første bølge, hvor IP-adressen tilhørte en kenyansk ISP. Når den genoptages kort tid efter med aktivitet i et indisk call-center med en IP-adresse, der er registreret af Google, så begynder det at lugte lidt.

8
17. januar 2012 kl. 14:42

@Baldur:

Hvor Stefan Magdalinski kommer med fornuftige belæg og dokumentation for sine påstande, så synes dine ditto at være noget bundet i gamle fordomme og en heftig omgang generalisering.

13
18. januar 2012 kl. 08:25

Kære @Baldur.

Jeg har rejst og boet i forskellige afrikanske lande gennem 15 år. Ja der er masser af korruption. Men straks at benytte dette som det eneste modargument mod at f.eks google skulle have gjort noget forkert er under bæltestedet.

1
16. januar 2012 kl. 20:27

Det er en leverandør til google der har gjort dette. Resten af historien indebærer også at det firma som stjal denne data, forsøgte at opkræve penge af firmaer der var listet på Mocality, på trods af at det er gratis, og forsøgte at opkræve penge af firmaer for at de kunne få en hjemmeside i Google's "Getting kenyan business online", på trods af at dette program fra google ligeledes er gratis. Hele historien gør altså google væsentligt mindre skurkeagtig end denne sensationsskrivning gør det til.