Google Street View nu i Danmark: Se ind i dagligstuen over nettet

Google har i dag åbnet for Streetview i Danmark, så det er muligt at se fotografier fra gadeplan på Googles korttjeneste Google Maps.

Googles lille røde Streetview-bil havde sidste sommer travlt med at køre Danmark tyndt for at tage billeder fra gaden af de danske veje. I dag åbner Google så den danske udgave af Streetview.

Streetview er beregnet til at gøre det nemmere at finde vej, når man befinder sig på gadeplan, end med et kort. Med Streetview er det muligt at orientere sig på forhånd, inden man skal besøge en bestemt adresse.

Streetview er blevet mødt med blandede reaktioner. I visse lande som eksempelvis Storbritannien har borgere protesteret over fototjenesten, fordi de mener, at den krænker privatlivets fred, når der bliver taget fotos af private boliger, selvom det sker fra offentlig vej.

Tjenesten har imidlertid også gjort det til en sport at opdage mere usædvanlige motiver, som uforvarende er blevet 'skudt' at Streetview-fotograferne.

Streetview fungerer ved, at Google kører rundt i særlige biler, og i visse tilfælde også på cykler, udstyret med 360 graders fotoudstyr og GPS. Dermed er det muligt at se et 360 graders panorama fra en vilkårlig vej, som Google har besøgt.

Hvis du finder sjove eller interessante billeder fra Google Streetview i Danmark, så send dem meget gerne til Version2, så vi kan dele dem med læserne.

Vis stort kort

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Esben Damgaard

Det er jo et kæmpe projekt, og jeg har kigget lidt rundt i Odense og set flere ansigter og nummerplader der ikke var sløret. Der bliver ofret noget privatliv for at vi får denne service.

Er det acceptabelt? Hvad får vi egentlig ud af det?

 • 0
 • 0
#2 Jakob Bruun Hansen

Google har allerede geotaggede privatfotos (helt uden sløring). Hvad er forskellen om det er googlebilen, der har taget dem? TV-nyhederne viser også tit optagelser fra gaden. Der kan man jo også blive fanget på.

(funky farver i øvrigt, nogen må have drejet på hue knappen..)

 • 0
 • 0
#3 Nicolai Klausen

Hvad er forskellen om det er googlebilen, der har taget dem? TV-nyhederne viser også tit optagelser fra gaden. Der kan man jo også blive fanget på.

Forskellen er, at det er en systematik indsamling, som du kan søge geospecifikt i.

Der er vist dog nogle sjove antagelser i juraen, som går denne og andre lignede service ikke bliver betragtede som værende systematiske, da de jo kun er et sted en gang og men dermed ikke kan overvåge over tid.

 • 0
 • 0
#4 Jakob Bruun Hansen

Forskellen er, at det er en systematik indsamling, som du kan søge geospecifikt i.

Men det kan du jo også med geotaggede privatfotos. De er dog ikke systematiske, så man kan f.eks ikke følge en bil over flere efterfølgende billeder, og se om den kører til højre eller venstre. Hvor stor forskel det gør?

Der har været street view i USA og flere steder i Europa i flere år. Er der nogen der kan komme med eksempler på, hvor folk har fået konkrete problemer med privatlivet?

Der er vist dog nogle sjove antagelser i juraen, som går denne og andre lignede service ikke bliver betragtede som værende systematiske, da de jo kun er et sted en gang og men dermed ikke kan overvåge over tid.

Det synes jeg nu også er en ret relevant skildring.

 • 0
 • 0
#6 Jakob Bruun Hansen

...are you kidding?

Nej, det er jeg ikke. Jeg synes der er masser ting at være bekymret for omkring privatlivets fred i dag. Herunder hvad firmaer som Google og facebook ved om os. Streeview ligger meget langt nede på listen. Billederne viser ikke noget, du ikke ville kunne se, ved selv at tage forbi. Det er udsigten fra offentlige veje.

Men jeg er nysgerrig, om der er nogen eksempler på, at folk har fået offentliggjort følsomme private oplysning gennem streetview?

 • 0
 • 0
#7 Nicolai Klausen

Billederne viser ikke noget, du ikke ville kunne se, ved selv at tage forbi. Det er udsigten fra offentlige veje.

Forskellen er bare, at det behøver du ikke...

Jeg mener bestemt heller ikke Streetview, er blandt de største privacy problemer, som verden stor overfor... Men jeg frygter, at den kan blive en af de store, hvis ikke vi allerede nu tænker meget over, hvad vi som samfund vil acceptere, af systematisk fotografering.

 • 0
 • 0
#8 Martin Kofoed

Billederne viser ikke noget, du ikke ville kunne se, ved selv at tage forbi. Det er udsigten fra offentlige veje.

Mnjah, det er vel mere end det. Der er også en kontekst - personer i forhold til andre personer på et givent tidspunkt. Godt nok kan man ikke søge på personer, ligesom entydige identifikationsmuligheder er søgt sløret, men det KAN i tilfældige situationer komme til at udgøre et problem. Jeg har eksempelvis lige set min gamle genbo i færd med at løfte et eller andet ud af bagagerummet på sin bil. Lad os så antage, at han for et par år siden blev tildelt forsikringserstatning og varig invalidepension pga. rygproblemer ...

Jaja, en tænkt situation, men beviset ville være til stede. Og man ville slippe for at sidde i en kassevogn med tonede vinduer i ugevis.

Bortset fra det, synes jeg, at StreetView er VILDT sejt set fra et teknologisk perspektiv. :-)

 • 0
 • 0
#9 ab ab

Men jeg er nysgerrig, om der er nogen eksempler på, at folk har fået offentliggjort følsomme private oplysning gennem streetview?

En privatlivskrænkelse behøver ikke at blive offentliggjort for at være en privatlivskrænkelse. Det er såmænd nok, at nogen kom til at se noget, man ikke ønskede, de skulle se.

Derudover kan man efter min bedste overbevisning ikke vurdere en løsnings potentiale for privatlivskrænkelser på baggrund af spektakulære enkeltsager. Det er et langt bedre pejlemærke at se på: Hvor mange mennesker er potentielt eksponeret af løsningen, hvor mange andre mennesker har adgang til de potentielt følsomme data, hvor stort en del af ens tilværelse er eksponeret (i tid og geografisk omfang) for denne offentliggørelse.

Man kan ikke komme uden om, at Google Streetview potentielt eksponerer en masse mennesker for lækager over for hele verdens befolkning uanset hvor de befinder sig inden for et meget begrænset tidsmæssigt interval. Det er faktisk kun det snævre tidsinterval, der gør, at løsningen ikke er massivt privatlivskrænkende.

Se eventuelt også disse til yderligere belysning af emnet: http://googlesightseeing.com/2006/11/28/top-10-naked-people-on-google-ea... http://www.gstreetsightings.com/ http://www.information.dk/141013

Du stillede sjovt nok nogenlunde samme spørgsmål for tre år siden, hvor jeg brugte en del tid på at argumentere for, hvorfor man ikke kan se bort fra, at Google Street View er en indskrænkning af retten til privatlivets fred: http://www.version2.dk/artikel/10593-google-streetview-kommer-til-danmark

Det bliver da ikke mindre speget af, at Google ikke er de eneste, der gør det: http://map.krak.dk/m/M4NRF

 • 0
 • 0
#11 ab ab

Du stillede sjovt nok nogenlunde samme spørgsmål for tre år siden

Beklager - for et år siden. Jeg fejlaflæste datoen på diskussionstråden.

 • 0
 • 0
#12 Kristian Dalgård

Jeg må indrømme, at jeg synes, det er en lille smule uhyggeligt, når jeg bevæger mig rundt med StreetView i de områder, jeg selv har et privat forhold til.

Først og fremmest gør disse former for teknologi det sværere for folk at lyve, hvilket kan have både fordele og ulemper. Det fremførte argument med, at man jo alligevel selv kan køre forbi og kigge, holder ikke efter min mening - de interesserede kunne jo bo i en anden landsdel eller i udlandet. Det bliver svært at pynte på, hvor flot man bor, når man skriver til sin transatlantiske moster, og i det hele taget synes jeg, der kan være et problem i, at billederne - af åbenlyse grunde - ikke er repræsentative for stedet.

Vi ved jo alle, at førstehåndsindtrykket er vigtigt, så vi må håbe at folk lærer at tage billederne med et gran salt - korrigere for årstid, vind og vejr. For det [i]er[/i] en væsentlig del af den menneskelige psykologi at kunne kontrollere, hvordan andre ser os. Det er et indbygget behov, der jo mange gange hver dag viser sig at være af reel betydning.

Men. Den her form for åbenheds-teknologi er jo nok en fremtid, der er svær at stoppe. Det bliver spændende at se --- det er uden tvivl en brik i det gamle spørgsmål om, hvorvidt mennesket langsomt arbejder hen imod sin egen undergang ;)

 • 0
 • 0
#13 Jakob Bruun Hansen

En privatlivskrænkelse behøver ikke at blive offentliggjort for at være en privatlivskrænkelse.

Enig. Men det var nu emnet her.

Derudover kan man efter min bedste overbevisning ikke vurdere en løsnings potentiale for privatlivskrænkelser på baggrund af spektakulære enkeltsager.

Jeg mener nu det er relevandt at se på, hvilke erfaringer der er gjort i andre lande, der har haft teknologien i flere år.

Man kan ikke komme uden om, at Google Streetview potentielt eksponerer en masse mennesker for lækager over for hele verdens befolkning uanset hvor de befinder sig inden for et meget begrænset tidsmæssigt interval. Det er faktisk kun det snævre tidsinterval, der gør, at løsningen ikke er massivt privatlivskrænkende.

Enig. Men det er også derfor det er en så begrænset risiko. Sammenlign det evt med folk der optager foto og video med deres mobiler og lægger på nettet. Der er der tale om en meget mere målrettet registrering.

Hvis google kunne tage et nyt billede pr time, så ville den være helt gal.

Du stillede sjovt nok nogenlunde samme spørgsmål for tre år siden

Det var vist bare sidste år. Jeg husker det som om debatten der løb ud i sandet i spydigheder og beskyldninger.

 • 0
 • 0
#14 ab ab

Jeg husker det som om debatten der løb ud i sandet i spydigheder og beskyldninger.

Det synes jeg er en temmelig unfair og overfladisk karakteristik af en debattråd, der bød på argumenter og overvejelser som nedenstående:

Det store angreb mod vores privatliv nu er at staten insisterer på at overvåge os på nettet, spore vores mobiltelefoner, videofilme os, osv, mens vi ikke har tilsvarende muligheder for at overvåge staten.

Hvis vi fik politikerne til at bremse Google Streets, så kunne det nemt komme til at ramme vores egne rettigheder.

Jeg har taget hundredevis af billeder af offentlige danske områder til Wikitravel.org.

Hvad hvis du gerne vil dokumentere politets arbejde? Eller ungdomshusbrugernes opførsel? Eller hundelorte på Østerbro? Eller lave et galleri af alle overvågningskameraer?

Det som google street view ændrer, er at gøre et offentligt sted tilgængeligt for alle som kan se google street view i hele verden, frem for dem der kun står og ser på det samt dem der har fotograferet det og lagt billederne ud på nettet. Google street view er direkte koblet til kort data, kan søges på adressen, har høj data kvalitet og kan findes af stort set alle med adgang til internettet og lidt forstand på computere. Dermed er ændringen at det lokale bliver globalt tilgængeligt.

Det er lige netop kernen i problemet. Hvem skal bestemme om Tante Olga vil have sin kolonihave, eller nærområdet omkring sit hjem for den sags skyld, offentligtgjort på den måde?

Det springende punkt er hvor stærkt hensynet til privatlivets fred tæller. Der er forskelige syn på dette, og der er pt et stort internationalt firma som har interesser i at en sådan publisering er mulig. Jeg kan ikke lade være med at overveje hvilken indflydelse dette har på en debat som denne, herunder hvem der deltager i dem.

Det burde være ret selvindlysende, at det er et skred i retten til privatlivets fred, når billeder af ens ejendom og færden i det offentlige rum fra den ene dag til den anden kan beskues af alle mennesker over hele verden uden væsentlige omkostninger på deres side. (..) Du kan formodentlig godt sætte dig ind i, at der er en væsentlig forskel på, om en enkelt lille pinlig episode udfolder sig i fem sekunder i det offentlige rum og betragtes af de to ludere og en lommetyv, der tilfældigvis befinder sig omkring en på det givne tidspunkt eller om den foreviges i billeder og lægges på nettet, så enhver kan se den? (..) I mine øjne burde Google forpligtes til at offentliggøre, hvor deres kameravogne kører på en given dag. Det kan der næppe findes rimelige begrundelser imod.

Hej Kristoffer, dejligt at der er en der kommer med et kronkret argument mod street view, som er til at diskurterer. Det var sådan set alt hvad jeg efterlyste i debatten her.

Internettet har jo i meget lang tid kunne sende pinlige billeder af folk, taget uden deres samtykke, rundt. Folk sender den slags til ens mailbox alt for ofte

Nej, det er jeg enig med dig i - giv folk mulighed for, at undgå at blive "fanget".

Men derudover må jeg stille mig på den side, som er mere bekymret for, hvilke regler man kunne lave ud fra et krav om, at Google ikke måtte fotografere offentlige steder.

Tak til Niels Elgaard Larsen, Jan Keller Catalan, Klaus Elmquist Nielsen og Jakob Bruun Hansen for ovenstående citater.

 • 0
 • 0
#15 Martin Hoffmann

Jeg har eksempelvis lige set min gamle genbo i færd med at løfte et eller andet ud af bagagerummet på sin bil. Lad os så antage, at han for et par år siden blev tildelt forsikringserstatning og varig invalidepension pga. rygproblemer ...

Det ville da være en succeshistorie. Så ville alle vores forsikringspræmier blive billigere.

Jeg kommer aldrig til at fatte hvordan folk kan bruge argumentet: "Jamen, min ret til at svindle, lyve og bedrage bliver jo formindsket!".

Jeg ved godt at samfundet aldrig ville fungere uden små hvide løgne, men jeg er alligevel klar til at give afkald på mange af dem (eller bare blive bedre til at konstruere dem) hvis det betød at bare een kriminel blev snuppet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere