Google-stifter: Chrome OS og Android vil smelte sammen

Der er flere meninger om fremtiden for Chrome OS og Android hos Google. Men ifølge stifter Sergey Brin vil de to styresystemer efter alt at dømme smelte sammen hen ad vejen.

Googles præsentation af det net-fokuserede styresystem Chrome OS i sidste uge har sat liv i spekulationerne om den interne konkurrence mellem Android og Chrome OS.

Hvad vil Google med to forskellige, Linux-baserede styresystemer, der begge kører på ARM-processorer og begge er rettet mod netbook-computere?

Selvom de to styresystemer har mange forskelle, og udviklingsmæssigt lige nu er på to helt forskellige stadier, er lighederne store nok til, at spekulationerne går på, om det ene projekt vil blive droppet med tiden.

Ifølge stifter og direktør i Google, Sergey Brin, vil Android og Chrome OS da også sandsynligvis smelte sammen med tiden. Han peger på det fælles fundament med Linux i bunden og Webkit i browseren, skriver Cnet.com.

Men andre dele af Google har travlt med at understrege, at det giver god mening at de to projekter kørende sideløbende.

Siden Google i juli meldte ud, at Chrome OS var på vej, har både øverste chef i Google, Eric Schmidt, og Android-chef Andy Rubin forklaret, at de to styresystemer skal have lov til at udvikle sig hver for sig. Desuden betyder Androids fokus på smartphones, at der er meget telefon-relateret kode i, som der ikke er brug for i Chrome OS.

Mobil-OS'et Android bliver i princippet udviklet af foreningen Open Handset Alliance, hvor Google er ét ud af mange medlemmer, men i praksis er det Google, der driver Android-udviklingen.

Chrome OS er et rent Google-projekt, der bliver open source. Første computer med Chrome OS installeret ventes dog først på markedet i slutningen af 2010.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Flemming Frandsen

Selvfølgelig kan du gemme data andre steder end hos Google, dine data bliver jo gemt på den server som din applikation kommer fra og det ville være meget underligt hvis Google låste CrhomeOS til kun at kunne bruge applikationer der kører hos Google.

 • 0
 • 0
Simon Friis Vindum

Hvad vil Google med to forskellige, Linux Linux-baserede styresystemer, der begge kører på ARM-processorer og begge er rettet mod netbook-computere?

Jeg troede ellers at Android var målrettet smartphones. Men det er måske bare mig?

 • 0
 • 0
Anonym

Selvfølgelig kan du gemme data andre steder end hos Google, dine data bliver jo gemt på den server som din applikation kommer fra

Vi taler altså om nul sikkerhed overfor serveren - et problem som yderligere skaleres ved cloud på et utal af servere.

"Andre steder" forudsætter ud fra en sikkerhedsforståelse at serveren aldrig kunne få fat i ukrypterede data.

 • 0
 • 0
Anders Rosendal

Vi taler altså om nul sikkerhed overfor serveren - et problem som yderligere skaleres ved cloud på et utal af servere.

Ikke sikker på jeg forstår det. Som det er lige nu, bruger jeg gmail. Mener du der er nul sikkerhed eller hvordan?

Hvis du ikke stoler på gmail, må du jo på dit google OS sætte op til den bruger https til din egen webmail.

 • 0
 • 0
Anonym

Som det er lige nu, bruger jeg gmail. Mener du der er nul sikkerhed eller hvordan?

Ja, selvfølgelig - Google lever endda af at sælge adgang til dine data. Og dem som du kommunikerer med er måske ikke engang klar over at du uden deres tilladelse sælger deres data til Google for selv at få billigere service.

Hvis du ikke stoler på gmail, må du jo på dit google OS sætte op til den bruger https til din egen webmail.

Det løser ikke problemet - det er server-side som sådan, der ikke er sikker. At have "tillid" er det samme som at droppe sikkerheden.

Vi skal også have forbedret klient-side, men server-side er nul sikkerhed i den verden, vi kigger ind i. Perimeter sikkerhed er død - og Cloud har ikke andet.

 • 0
 • 0
Anders Rosendal

Ja, selvfølgelig - Google lever endda af at sælge adgang til dine data. Og dem som du kommunikerer med er måske ikke engang klar over at du uden deres tilladelse sælger deres data til Google for selv at få billigere service.

Hvilke data(indhold?) sælger google? Troede de solgte reklamer.

Det løser ikke problemet - det er server-side som sådan, der ikke er sikker. At have "tillid" er det samme som at droppe sikkerheden.

Så at sætte sin egen webmail op løser ikke problemet? Kan du forklare det? Jeg stoler nogenlunde på mig selv, så når jeg styrer serverside må det anses for ok sikkert.

 • 0
 • 0
Anonym

Selvfølgelig er din egen server alt andet lige mere sikker end Googles fordi færre har adgang - isoleret kan du betragte det som "klient-side" set udefra.

Og vi kommer i praksis ikke udenom en slags "hjemmeserver" som det naturlige sted at ligge vores primære storage.

Men sikkerhedsmæssigt er din server ikke det korrekte sted at håndterer kryptering og nøglestyring fordi det kræver en nøgledelegering som ikke kan beskyttes.

Man kan flytte delservices til en server, men ikke basis-kontrollen. Det sætter skarpe begræsninger på hvad man kan / bør når det kommer til Cloud desktops fordi du må antage spyware i serveren.

Generelt skal du stille spørgsmålet hvor galt det går, når - og ikke hvis - serveren ryger. Det samme gælder f.eks. din PDA som beskyttes af dit nøglekort som selvfølgelig også skal kunne revokes i sin helhed hvis det stjæles (eller du "taber" det).

I alt dette ligger selvfølgelig den naive antagelser at Google vil lade dig styre hvor og hvordan services kører - det vil de "selvfølgelig" ikke. Det er præcis derfor at sikkerhedsmodulerne aldrig er åbne.

 • 0
 • 0
Anders Rosendal

Så det du siger er at intet er 100% sikkert. Det giver jeg dig ret i. En spion kunne smutte op til mig, skyde mig og smutte afsted med mine data. Om det eksempel er relevant for om Chrome OS er op til hver enkelt.

Personligt ser jeg russiske spioner for mit mindste problem.

Med alting opvejer man brugervenlighed med sikkerhed. Gmail er usikkert(jeg har mine data i "skyen"), men super brugervenligt(Jeg har adgang fra min mors pc/mac/mobil/whatever).

Jeg har det fint med den måde Chrome OS virker på, da jeg ikke tror nogen vil inflitrere google BARE for at få fat på min indkøbsliste. Alt andet lige ville det være nemmere bare at torturere mig for mit google password.

 • 0
 • 0
Anonym

Nej - jeg siger at sikkerheden generelt eroderes hastigt, samt at Google selv er den primære trussel fordi deres forretningsmodel udgør en direkte interessekonflikt med helt basale samfundsinteresser.

Google tager sig godt betalt for deres "gratis" services ved at sælge dine data til reklameformål - og der er kun en til at betale konsekvensen heraf, dig!

Alternativet er ikke at du bærer dine data rundt på et kort, men at du gemmer dem krypteret på nettet så KUN du kan tilgå dem. Dermed opnår du de samme konvenience fordele uden de alvorlige sikkerheds- og samfundsøkonomiske problemer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere