Google sniger Chrome OS ind i Windows 8

Den nye version af Chrome-browseren kan sættes op til at fungere som styresystemet Chrome OS.

Google har opdateret udvikler-versionen af Chrome-browseren, så den i praksis kan køre styresystemet Chrome OS inde i Windows 8's ”Metro mode”. Det skriver The Verge.

Normalt kører Chrome på skrivebordet i Windows 8, men man kan sætte den til at starte op i en speciel udgave til metro-mode. I denne seneste udvikler-version af Chrome-browseren er bruger-interfacet og funktionaliteten identisk med Chrome OS. Der er en række med docs, chrome og youtube, og der er en app-launcher tilgængelig i venstre hjørne.

Det kan lade sig gøre, fordi Microsoft har lavet en undtagelse i deres regler, der giver web-browsere fra andre virksomheder lov til at køre deres metro-indstillinger i almindelig Windows 8. Et Google-styresystem, der kan køre oven på Windows 8, giver også Google mulighed for at skabe sit eget app-økosystem oven på konkurrentens.

Det nye Chrome browser findes indtil videre kun i udvikler-version, og den meldes at være en anelse ustabil. Det er ikke meldt ud, hvornår den bliver alment tilgængelig.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Emil Stahl

Der er en række med docs, chrome og youtube

Nej der er en række med Chrome, Drive og Gmail. YouTube er der ikke og Google Docs hedder Google Drive nu.

I Verge artiklen står der endda:

There's a shelf with Chrome, Gmail, Google, Docs, and YouTube

Så har så smidt Gmail væk og skrevet YouTube selvom det ikke er der som standard?

Burg nu ét minut næste gang og [hent den] (http://www.chromium.org/getting-involved/dev-channel) selv :) Screenshot

 • 6
 • 2
#2 Carsten Olsen

Først startede Google i 2008 Chrome, fordi den skulle gøre PCen hurtigere (når man var i browseren), den skulle også gøre PCeren MEGET mere sikker (når man var i browseren, men det er man jo altid i 2013).

Så gik de offentligt med Chrome OS i 2010, dette skulde gøre pcen mere fri for de problemer Windows forårsagede. Men Chrome OS er ikke blevet nogen stører succes, målt på hvor udbredt det er. Men det har vist sig at være en stor succes på sikkerhed,stabilitet og hastighed.

For nogle år siden introducerede Google så nogle ting der skulle få (Web)Apps til at kører mere sikkert (offline) på skrivebordet. (bl.a. NaCl,PNaCL, en App-launcher til skrivebordet)

Så i har forstået pointen nemlig at Google forsøger at snige Apps ind, så de får en ny multi platform der også kan kører på PCen. Dette vil medfører at folk ikke længere har noget at bruge Windows til på PCen. På de andre platforme har Ballmer sørget for at folk ikke kan kører PC-Apps. (Win8/Win8 RT er ikke compatible)

 • 2
 • 1
#4 Morten Lund

Det har de gjort i langtid via Chrome App store. Det eneste nye er at interfacet for browseren er et ekstra. Chrome OS er jo bare et MEGET skrabet linux der køre en browser og ikke andet.

Men Chrome OS er ikke blevet nogen stører succes, målt på hvor udbredt det er.

Tror man skal se det som at Google spiller den her over laang tid. Der er rigtig mange fordele ved det men det mangler det sidste før det får større udbredelse.

 • 0
 • 0
#5 Erik Hougaard

Skulle ramme Aurora i version 26.

Der er ikke meget "OS" over det - Windows 8 Store App tillader at webbrowsere bliver kørt både som "store app" og som desktop app.

"In Windows 8.1, the browser that the user sets as the default for handling web pages and associated protocols may be designed to access both the new experience as well as the traditional desktop experience. This type of browser is called a "New experience enabled desktop browser." This white paper describes how to build such a browser." http://go.microsoft.com/fwlink/p/?linkid=243079

Det er dog kun på x86 - så Windows RT (Surface) vil ikke kunne køre det.

 • 1
 • 0
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Det er blot medie snik-snak at gøre det til et spørgsmål om at Google pusher Chrome OS. Hvad de egentlig gør er at pushe Chrome som applikations afviklings platform, således at en app (uden at fremstå som web app) kan køre på flere forskellige operativsystemer. Heraf er Chrome OS blot endnu et sted hvor det er muligt at køre Chrome økosystemet, uden at have de forskellige komplikationer fra et klassisk desktop operativsystem med.

Så vidt jeg kan se har Google slet intet imod at folk bruger en PC med Windows, OSX eller Linux som "Chrome OS", altså som en af en række maskiner hvor brugeren kan nå sit Chrome setup. Hvis en bruger så finder frem til at der ikke er brug for andet end Chrome økosystemet, er det jo meget "belejligt" at det kan afvikles i en letvægts-konfiguration, der gør maskinen og dens grundsoftware til en nemt udskiftbar ressource.

 • 1
 • 0
#7 Kim Østergaard Christiansen

Google har ikke bundet sig op på et økosystem. De levere deres tjenester på sådan set alt. Der er ingen forskel om du køre Windows eller Mac OS X. Linux mangler drev programmet, ellers er det også det samme. Heller ikke den store forskel mellem android eller iOS. Windows Phone har ikke understøttelse eller Windows RT. Det kan dog komme hvis platformen bliver mere udbredt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere