Google sletter 602.000 europæiske links på et år som følge af ‘retten til at blive glemt’

Samlet har Google på 13 måneder slettet tæt på halvdelen af de links, søgegiganten er blevet bedt om at fjerne i forbindelse med princippet om retten til at blive glemt.

602.000 søgeresultater er blevet fjernet fra Google i løbet af de seneste 13 måneder som følge af retten til at blive glemt. Det skriver den britiske tabloidavis Daily Mail.

Sletningen af de mange links svarer til omkring halvdelen af de i alt 1,1 millioner links, der i 281.000 anmodninger fra europæere er blevet bedt om at blive fjernet.

Læs også: Google har slettet 323.482 links efter klager

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjorde i maj 2014, at søgemaskiner som Google skal fjerne indhold, der er "utilstrækkeligt, irrelevant eller ikke længere relevant”. Den principielle afgørelse er sidenhen blevet kendt som retten til at blive glemt, og enhver kan bede Google - eller andre søgemaskiner - om at fjerne links til indhold.

Noget tyder på, at særligt franskmændene har fået øjnene op for muligheden og retten til at blive glemt. Ifølge Daily Mail er der i løbet af de 13 måneder kommet flest anmodninger fra franske borgere. Samlet har franskmændene anmodet om at få slettet næsten 200.000 links - lidt under en femtedel af de i alt 1,1 millioner links, der fra europæisk hold er blevet anmodet om at få slettet.

For briterne er tallet tæt på 140.000, bestående af lidt over 35.000 anmodninger. Ifølge Daily Mail har Google efterkommet anmodningen om sletning i 63% af tilfældene for briterne og 52% af tilfældene for franskmændene.

Læs også: EU hæver bødeniveauet for søge-giganter, der ignorerer retten til at blive glemt

En stor del af anmodningerne skulle efter sigende komme fra helt almindelige borgere, der vil skjule pinlige informationer. Andre anmodninger har dog mere alvorlig karakter.

Daily Mail omtaler i artiklen flere af de historier, de selv har modtaget henvendelser om at fjerne. Det samme gør andre engelske medier som The Telegraph og BBC. Historierne omfatter bl.a. østrigeren Josef Fritzl og detaljer fra norske Anders Breiviks “krigsplan”.

Læs også: BBC offentliggør liste med artikler, der er blevet glemt af Google

Retten til at blive glemt påvirker indtil videre kun europæiske udgaver af bl.a. Google (eksempelvis google.dk). I øjeblikket diskuteres det, om fjernelsen af links skal gælde på tværs af Googles lokale og globale udgaver af søgemaskinen. Er et eller flere links blevet fjernet, vil der i bunden af søgeresultatet fremgå en meddelelse, der lyder: “Nogle resultater kan være fjernet i henhold til den europæiske databeskyttelseslov.”.

Læs også: Privacy-organisation vil have Google til at håndhæve retten til at blive glemt i USA

Du kan læse mere om retten til at blive glemt i dette faktaark fra Europa-Kommissionen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Knud Jensen

Hvad har det kostet Google at efterkomme denne lov ?

I bedste fald tager det vel en lille times tid per link/request, og det skal så ganges med 1.1 mio.
Selv med billig udenlandsk arbejdskraft kan det ikke være helt billigt.

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere