Google slæbes i retten for skjult overvågning

21. august 2018 kl. 10:265
Google slæbes i retten for skjult overvågning
Illustration: MI Grafik.
It-giganten overtræder retten til privatlivets fred, mener borgere og aktivister.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google bliver nu slæbt i retten for at overvåge deres brugeres færden, selv når man har deaktiveret funktionen 'placeringsdata'. Det skriver Ars Technica.

Telefonens position bliver nemlig alligevel gemt, f.eks. når man bruger søgemaskinen, men også ved brug af andre apps og hjemmesider.

Det er Napoleon Patacsil fra San Diego, der står bag stævningen mod Google. Påstanden er, at Google både overtræder en californisk lov om ret til privatlivets fred og den amerikanske forfatnings bestemmelser om samme.

En ngo, Electronic Privacy Information Center, har klaget til FTC, som er en uafhængig forbrugerkommission under regeringen i USA, over Googles overvågning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-giganten forsvarer sig med, at det fremgår af brugervilkårene for forskellige Google-tjenester, at positionen kan blive gemt, uanset hvordan man har indstillet 'placeringsdata'.

Google fremfører, at det er til brugerens fordel, at man kan finde det mest relevante svar, fx når man søger efter et bilværksted.

Teksten i forbindelse med funktionen ’placeringsdata’ er dog blevet ændret. Før lød beskeden, at ens placering ikke længere ville blive registreret, hvis man slog funktionen fra.

Efter at AP bragte historien, fremgår det nu, at »indstillingen for indsamlingen af placeringsdata gælder kun for placeringsdata, der er indsamlet af Googles placeringstjeneste. Den gælder ikke for andre placeringstjenester i Google Maps til iPhone eller iPad, heriblandt Min placering«.

Søgsmålet er delt i to, fordi den skjulte overvågning foregår forskelligt på hhv. Android-telefoner og iPhones. Det vil sandsynligvis tage flere måneder, før der kommer en afgørelse.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
21. august 2018 kl. 14:52

Jeg er helt overrasket, troede da ikke at Google kan være så lyvagtige...

Godt jeg har en iPhone, for Apple gør intet forkert og det er rart at vide at man er i sikre hænder

</end sarcasm>

4
21. august 2018 kl. 12:13

Hvis man nu læner sig helt ud, så kunne det muligvis bruges til at anbefale et værksted som ligger ud til den landevej, som man ofte kører ad når man kører imellem hjem og arbejde. Kan de det?

De kan helt sikkert lave mange fancy muligheder hvis de vil. Søgning efter nærmeste et-eller-andet kan gøres via aktuelle placering, en given rute, eller en bestemt lokation. Det kræver bare lige lidt ekstra valgmuligheder ved søgefeltet.

Man skal heller ikke altid gøre ting bare fordi man kan. Det kan da godt være de kan give mig lidt bedre info om nærmeste værksted hvis de konstant tracker min færden. Men måske er jeg villig til at få lidt dårligere resultater hvis jeg til gengæld kan slippe for overvågning.

3
21. august 2018 kl. 11:52

Ja, jeg sad også og undrede mig over, hvad man skal bruge en historik over flere år til, for at forbedre en her-og-nu søgning. Det er da at tale udenom.

Hvis man nu læner sig helt ud, så kunne det muligvis bruges til at anbefale et værksted som ligger ud til den landevej, som man ofte kører ad når man kører imellem hjem og arbejde. Kan de det?

Og bemærk, at vi taler her om brugere, som har foretaget et aktivt fravalg. Helt ærligt!

2
21. august 2018 kl. 11:43

"Google fremfører, at det er til brugerens fordel, at man kan finde det mest relevante svar fx når man søger efter et bilværksted."

Så stupid en undskyldning for at tracke brugerne bør i sig selv resultere i en gigantisk bøde.

1
21. august 2018 kl. 11:05

Google siger de ikke sporer en hvis man slår det fra - men det gør de. Sikke en overraskelse, deres troværdighed nærmer sig snart scammer-niveau.