Google slås mod printermareridt i Chrome OS

Printer-drivere bliver en af de helt store hovedpiner for Google, når Chrome OS skal gøres klar til lancering. Til gengæld vil mere specielt ekstraudstyr som tegneplader ikke få understøttelse i det kommende styresystem.

Når Googles styresystem Chrome OS kommer på gaden i slutningen af 2010, bliver det kun solgt sammen med computere, hvor hardwaren med sikkerhed fungerer sammen med styresystemet.

Men når en nybagt ejer af en Chrome OS-netbook tilslutter maskinen til en printer, begynder balladen. Der findes tusindvis af nye og oldgamle printere rundt omkring, og der er aldrig kommet konsensus blandt producenterne af printere om, hvordan sådan en driver skal skrues sammen. Det skriver Cnet.com.

Målgruppen for Chrome OS er folk, der ikke har store krav til et styresystem - det skal bare virke. Den præmis falder fra hinanden, hvis man ikke kan få lov at printe eller selv skal ud og hente en printerdriver på producentens hjemmeside.

Mens en fungerende printer er helt afgørende for mange, og derfor ikke kan ignoreres af Google, har firmaet til gengæld ingen ambitioner om at få Chrome OS til at understøtte mere eksotisk hardware. Hvad hvis man for eksempel har skiftet musen ud med en pen og en tegneplade fra Wacom?

»Hvis det er vigtigt, så er Chrome OS ikke et styresystem for dig i 2010,« siger Linus Upson, teknisk chef for Chrome OS, til Cnet.

På langt sigt er planen at opfinde en løsning, som gør drivere helt overflødige. Men den form for revolution bliver ikke klar til lanceringen i 2010, lyder det fra Google.

Print-problemet vil Google dog forsøge at løse med lidt trylleri inden lanceringen af Chrome OS. Firmaet er i forhandlinger med printerproducenterne for at få løst driver-problemerne med en 'vidunderlig print-løsning', men hvad den mere præcist går ud på, er Google ikke klar til at løfte sløret for.

Ballade med manglende drivere var en af de helt store grunde til, at Windows Vista fik hård medfart ved lanceringen. Mange var tvunget til at pensionere velfungerende printere, fordi der ikke var en driver klar til Vista.

Selv i Windows 7, som deler kodebase med Vista, kan der være problemer med understøttelse af printere. For eksempel var HP først klar med drivere til en række populære, billige laserprintere flere uger efter lanceringen af Windows 7 i oktober.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#6 Jesper Louis Andersen

Heh, det var netop samme tanke jeg sad med... "Ordentlige printere fatter postscript og så er problemet et non-issue".

I min tid som systemadministrator har jeg set absolut HORRIBLE bud på "Printerdrivere". Nogle af dem burde slet ikke accepteres. Der er f.eks. den relativt nye printer fra Canon, hvis Mac-driver går ud på at man på det groveste laver kirugi på CUPS og så frankensteiner windowsdriveren ind på højre side... med 5 XML-dokumenter indeholdende overvejende binært data.

Problemet er at når dette bliver accepteret som en driver, så er omkostningen for stor i det lange løb.

Problemet er dog til dels et non-issue for Google. Printere i dag er billigere end blækket de printer med og dermed kan en ny ChromeOS supporteret printer nemt erhverves hvis man skulle ha brug for det. Efter noget tid, bliver det en salgsparameter at virke sammen med ChromeOS... Formentlig ved at driveren oversætter PDF eller Postscript til printerens interne format.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Hauge

En af hovedfunktionerne bag Google OS er vel at tilbyde adgang til Googles online applikationer, herunder Google Docs.

Det er noget skidt for Googles Doc hvis det er en meget besværlig proces at printe sine Google Doc dokumenter fra sin Google OS computer.

.Hauge

 • 0
 • 0
#8 Christian E. Lysel

Jesper H.,

Det er noget skidt for Googles Doc hvis det er en meget besværlig proces at printe sine Google Doc dokumenter fra sin Google OS computer.

Hvad snakker vi reelt om?

Kan du finde din printer på http://www.cups.org/ppd.php eller på http://www.openprinting.org/printer_list.cgi ?

Pt. er "meget besværligt" følgende: Tag en Kyocera FS-1010 printer, tænd den, tilslut et USB kabel mellem printer og PC, vent 5 sekunder, print ... den installerede sig selv.

Min DELL MFP1815 netværksprinter installeres ved at lade installeren automatisk finde printeren og modellen. Den har så ikke kendskab til printeren og jeg giver den en ppd fil (http://christian.lysel.net/wp-content/uploads/2009/07/mfp1815ps.ppd - dog er denne fil pakket ind i 11MB zip fil).

Windows folket kan hente 139 MB ( http://www.tinyurl.dk/12239 ).

Er man Windows ejer og har købt en "HP alt i et vidunder", bliver ens maskine fyldt med 200-300 MB software, for at kunne printe og scanne. En printerdriver der ikke virker i et flere brugerssystem ... her er der specielt bygget printerdriver, der kan virke hvis der er flere brugere på den samme maskine.

 • 0
 • 0
#9 Henrik Mikael Kristensen

Desværre blev postscript ikke opfundet af det "rigtige" firma, så løsningen er stadig ukendt i meget store dele af IT branchen.

Hvis ellers alle postscript printere opførte sig ens mht. rå postscript udskrivning, havde det været et non-issue, for det er lækkert at kunne sende en tekstfil på få kb til en printer og få den udskrevet lynhurtigt, men det er desværre ikke tilfældet for de postscript printere jeg har rodet med.

Der skal desværre et ret stort mellemlag til for at få det til at fungere ensartet på applikationsniveau.

 • 0
 • 0
#10 Flemming Frandsen

Selvfølgelig er der folk der har brug for printere, men det er ikke særligt vigtigt i forhold til de andre ting som ChromeOS skal bruges til, den tid hvor computeren var en skrivemaskine med skærm er ovre.

Teknisk er Problemet nok alligevel til at overse da Google nok bruger CUPS og så vidt jeg ved er der ikke nogen problemer med printer support i Linux og OSX.

Desuden tror jeg ikke der er ret mange der vil: 1) smide den eksisterende maskine ud 2) beholde en ussel gammel printer 3) købe en netbook med ChromeOS

I det hele taget er der nok ikke mange der vil have en ChromeOS maskine som den eneste computer i huset, så alt i alt tror jeg problemet med printere vil være til at overse.

 • 0
 • 0
#11 Niels Dybdahl

Hvis ellers alle postscript printere opførte sig ens mht. rå postscript udskrivning, havde det været et non-issue, for det er lækkert at kunne sende en tekstfil på få kb til en printer og få den udskrevet lynhurtigt, men det er desværre ikke tilfældet for de postscript printere jeg har rodet med.

PDF er jo også lavet som en afløsning for postscript hvor mange af problemerne i postscript er løst. Så hvis man skulle prøve at indføre et fælles printersprog i dag så er PDF meget mere oplagt end postscript.

 • 0
 • 0
#13 Niels Dybdahl

Men problemet er stort ved alle nye devices som ikke er dedikerede PCere: Mobiltelefoner, kameraer, TV, spillebokse. Mange af disse kan i dag vise internetsider eller billeder og man vil i nogen tilfælde gerne printe disse og det er ikke ligetil at installere printerdrivere. Problemet for disse devices er sådan set det samme som for Chrome OS. Nogle printere har bluetooth understøttelse så mobiltelefoner kan printe direkte og andre har kamera understøttelse (f.eks http://en.wikipedia.org/wiki/PictBridge). Mon ikke Chrome OS kunne anvende disse, så man slipper for driverbøvl? Jeg ved ikke om der er printunderstøttelse i standarderne uPnP og DLNA, som ser ud til at blive fremtiden for TV-apparater. Hvis der ikke er, så bliver det jo nok tilføjet, da folk jo stadig har brug for at printe deres kørevejledning eller madopskrift selvom de har surfet frem til den på TVet.

 • 0
 • 0
#14 Flemming Frandsen

Kørevejledningen viser man blot på den ChromeOS GPS dims man har fastmonteret i bilen.

I køkkenet bruger man det ChromeOS skærebrædt man fandt i Netto i sidste uge eller alternativt den ChromeOS fotoramme som man fik af moster Gerda i julegave sidste år eller blot den Android telefon man alligevel har i lommen.

Der går nok et par år inden regnskabet til vandværkets generalforsamling eller lejlighedssangen kan blive rent elektronisk, men den slags sker så sjældent at man nok kan overkomme at sende et print job over til naboen som har en IPP printer online (det har min nabo faktisk).

 • 0
 • 0
#15 Ib Erik Söderblom

Den absolut ringeste printerfabrikant er Canon. De er flinterende kolde overfor alle miljøer, som ikke er rene Windows !

Og eneste våben er, at undlade at købe Canon-produkter i det hale taget. Så nu er mine printere/scannere Minolta og kameraerne hedder Panasonic.

 • 0
 • 0
#16 Niels Dybdahl

Den absolut ringeste printerfabrikant er Canon. De er flinterende kolde overfor alle miljøer, som ikke er rene Windows !

De understøtter da PictBridge og det er de færreste kameraer som kører Windows. Er det ikke mest Linux de er ligeglade med eller er der andre platforme de også sylter?

 • 0
 • 0
#17 Anders Hedelund

Uanset hvordan vi ønsker os det, så er print fortsat lige så nødvendigt, som det altid har været overset. Den, der har styr på print, vil være ringeagtet, men han har fast job - hele tiden. Sådan har det været, lige siden det knap nok hed EDB. Been there, seen it, tried it, over and over again.....

 • 0
 • 0
#19 Deleted User

"På langt sigt er planen at opfinde en løsning, som gør drivere helt overflødige."

Meget ambitiøst. Er det overhovedet realistisk? Svarer det ikke lidt til at sige, at man har planlagt at rense internettet 100% for malware?

 • 0
 • 0
#20 Flemming Frandsen

Teknisk set er problemet løst allerede, man skal blot sørge for at ens printer kan snakke IPP, så kan alle brugerne på nettet printe uden at installere drivere.

Det ville været helt fair at sige at man kun understøtter IPP printere i ChromeOS, specielt fordi man sikkert ikke vil have en ChromeOS maskine som den eneste maskine i huset, så en printer der ikke selv kan snakke IPP kan blive hægtet på en anden maskine som kan gøre det for den.

 • 0
 • 0
#21 Niels Dybdahl

Jeg er lige faldet over http://www.w3c.de/Events/2006/PrintSymposium/Slides/Introduction%20to%20...

Så vidt jeg forstår den, så bygger både bluetooth printing og uPnP/DLNA printing på "XHTML Print". Det betyder igen at rigtig mange printere på markedet i dag allerede understøtter denne standard og en masse apparater (TV, kameraer, mediaafspillere, mobiltelefoner) også gør det. Det vil være meget naturligt for netbooks også at anvende de standarder. Så det ser ud til at løbet er kørt...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere