Data om hiv-diagnose, overdosering og aborter fra de 1,6 millioner patienter, der hvert år bliver behandlet på Londons sygehuse, kommer nu til at indgå i et omfattende nyt og stort sundhedsdata-projekt i Google-koncernen.
Ifølge New Scientist har Googles selskab for kunstig intelligens, DeepMind, nemlig indgået et samarbejde med det britiske National Health Service om udveksling af oplysninger om de mange patienter fra de tre London-sygehuse Barnet, Chase Farm og Royal Free.
Aftalen omfatter også adgang til patientdata fra de seneste fem år.
Ud over de nævnte data omfatter overførslen også logs over daglige hospitalsaktiviteter, f.eks. patientbesøg samt placering og status på patienter. Det vil også omfatte resultaterne af visse patologi- og røntgenundersøgelser.
Ifølge kontrakten mellem NHS og DeepMind er selskabet i gang med at udvikle en platform, kaldet Patient Rescue, som vil stille data analytics-tjenester til rådighed på NHS-hospitalerne.
Patient Rescue vil kunne udføre real-time analyse af kliniske data og støtte de diagnostiske beslutninger.
Målet er, at værktøjerne skal hjælpe sundhedspersonalet med at følge Storbritanniens officielle behandlingsvejledninger.
Ved at sammenkøre data fra en ny patients sygdomsbillede med data fra millioner af tidligere tilfælde med samme karakteristika kan lægen blive guidet frem til mulige diagnoser i de tidlige, ofte lidt diffuse stadier af en sygdom.
Herefter kan lægen vælge at gennemføre prøver, som viser, om forudsigelsen er rigtig eller forkert. Med andre ord er intelligent software på vej ind i diagnosticering.
Det har tidligere været fremme, at f.eks. tidligere diagnosticering af blodforgiftning, som dræber 31.000 mennesker årligt i Storbritannien, kan forbedre behandlingsmulighederne.
Herhjemme har den nye Sundhedsdatastyrelse også luftet visioner om at øge anvendelsen af de mange data, der indsamles i sundhedsvæsnet. Både til benchmark af effektivitet og behandlingskvalitet.
Google er i gang med første overvågnings-app
DeepMind tog første skridt til samarbejdet i februar, hvor man annoncerede udvikling af en app, kaldet Streams, som skal hjælpe hospitalets personale med at overvåge patienter med nyresygdom.
»Det var første gang, vi hørte om, at DeepMind får adgang til historiske journaler,« lyder det fra Sam Smith, der driver en borgergruppe for sundheddatabeskyttelse, MedConfidential.
»Det handler ikke kun om data om nyrefunktionen. De får adgang til fulde patientdata.«
Aftalen fastslår, at Google ikke må anvende data i andre dele af koncernen.
Selve dataene vil blive lagret i Storbritannien af en tredjepart, ikke hos DeepMind selv. DeepMind er også forpligtet til at slette selskabets kopi af data, når aftalen udløber ved udgangen af september 2017.
Hospitalerne har ikke svaret på New Scientists spørgsmål om, hvorvidt patienter kan vælge dataoverførslen fra.
Google siger, at det ikke har nogen kommercielle planer for DeepMind, og at de nuværende pilotforsøg bliver gennemført gratis.
Men de data, som hospitalerne giver DeepMind adgang til, er meget værdifulde, lyder vurderingen.