Google sagsøgt for at bruge Android-navnet uden tilladelse

Det lille amerikanske softwarefirma Android Data har sagsøgt Google og de øvrige giganter bag Android-platformen for at misbruge Android-navnet. Google har tidligere fået afslag på Android som registreret varemærke.

Der er lagt op til Davids kamp mod ikke bare Goliat, men en hel hær af Goliat'er. Ejeren af et det lille amerikanske internet- og softwarefirma Android Data, Erich Specht, har sagsøgt ikke bare Google, men alle 48 firmaer i sammenslutningen Open Handset Alliance, der står bag mobilplatformen Android.

Google har nemlig taget navnet Android i brug, uden at have fået tilladelse, lyder det fra Erich Specht, som fik registreret varemærket Android Data hos det amerikanske varemærke-kontor tilbage i oktober 2002. Det skriver it-mediet The Register.

Da Google fem år senere ansøgte om at registrere Android som et beskyttet navn for firmaets kommende mobilplatform, var svaret derfor nej. Det lå for tæt op ad Erich Spechts varemærke, da begge dele handlede om software, lød begrundelsen i afslaget.

Det afskrækkede åbenbart ikke Google, som fortsatte ufortrødent med navnet Android og lancerede platformen i november 2007, mens nye ansøgninger blev sendt ind til Patent- og Varemærkestyrelsen. Firmaet Android Data havde ikke brugt navnet i tre år, lød Googles argumentation, men svaret fra Varemærkestyrelsen var ikke til at tage fejl af: Afgørelsen kan ikke gøres om, og Google kan ikke få retten til navnet Android.

Google fik dog ved en senere ansøgning i november medhold i, at varemærkebeskyttelsen kunne suspenderes, mens sagen blev undersøgt nærmere.

Men med Erich Spechts søgsmål på 71 sider, der blev afleveret i sidste uge, er der ingen tvivl om, at Android Data ikke har droppet navnet og vil slås for retten til at bruge det.

Blandt andet skriver han, at det er tydeligt, at Google stjal Android-navnet og først begyndte at stille spørgsmål bagefter. Nu kræver han, at alle deltagerne i Open Handset Alliance helt holder op med at bruge navnet Android, og at alt markedsføringsmateriale med Android-navnet destrueres.

Desuden ønsker han en klækkelig erstatning for misbrug af firmaets navn på ikke mindre end 11 millioner kroner for hver gang varemærket er blevet krænket, hos hvert af de 48 sagsøgte firmaer.

At køre sagen igennem, med Google og andre multinationale giganter som modstander, kan dog hurtigt blive urealistisk dyrt for Erich Specht, og alt taler derfor for, at sagen vil ende med et forlig.

Open Handset Alliance er rent formelt organisationen bag Android-platformen, mens Google i praksis har været primus motor. Alliancen tæller firmaer som Intel, Samsung, Toshiba og mange andre store firmaer, der nu alle altså har modtaget et søgsmål fra Erich Specht.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Dennis Krøger

Firmaet har ikke haft nogen aktiviteter siden de fik deres trademark, og først i April 2009 (få dage før retssagen) har de fået deres nuværende domæne, android-data.com, det oprindelige, androiddata.com, blev snuppet af en linkfarm (efter manglende betaling af domænet, går jeg ud fra).

  • 0
  • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

Ordet "Android" er ældgammelt (Wikipedia nævner det brugt i 1270), og forbindelsen til robotteknologi har eksisteret i over hundrede år, så at sige, at brugen af ordet i forbindelse med et softwareprodukt er nok til at give eneret til al brug i forbindelse med data er ret søgt. Hvis Android Data havde lavet et operativsystem, havde det været anderledes, men software er alt for uspecifikt.

Principielt synes jeg, at det er tvivlsomt at trademarke et forholdsvis almindeligt ord, med mindre trademarket kun dækker brug i forbindelse med et eksisterende trademark, som f.eks. Microsoft Windows (Windows alene er for almineligt) eller Google Android. Men der er desværre masser af fortilfælde for trademark af almindelige ord: Apple Records sagsøgte computerfirmaet Apple for brud på deres trademark. Sagen endte i et forlig, hvor Apple Computers lovede aldrig at gå ind i musikmarkedet. Det holdt så ikke alligevel, så de er vist indgået i et nyt forlig. og MacDonalds har det med at sagsøge alle, der sælger fødevarer med navne, der starter med "Mac".

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere