Google-rapport: Nato udsat for russisk phising-kampagne

31. marts 2022 kl. 08:30
Natos hovedkvarter
Illustration: Swadim/Wikimedia Commons.
Den russiske hackergruppe Coldriver har ramt Nato og militære enheder i østeuropæiske lande med phising-kampagne, lyder det i en rapport fra Google.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nato og militære enheder i østeuropæiske lande har været mål for »legitimationsphishing-kampagner,« som Googles Threat Analysis Group (TAG) betegner det. TAG arbejder for at forsvare Google-brugere mod statsstøttede cyberangreb.

Det skriver Reuters på baggrund af en blogpost fra TAG's Billy Leonard.

Læs også: Google advarer om cyberangreb fra Rusland, Belarus og Kina mod Ukraine og Europa

»Disse kampagner blev sendt ved hjælp af nyoprettede Gmail-konti til ikke-Google-konti, så succesraten for disse kampagner er ukendt,« skriver Billy Leonard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TAG mener, at det er den russiske hackergruppe Coldriver, der også går under aliasset Callisto, der står bag phising-kampagnerne. I blogposten nævnes ikke, hvilke østeuropæiske landes militære enheder, det drejer sig om.

Læs også: Invasionen i Ukraine skaber usikkerhed om cyberforsikringers dækning

Tidligere har Natos generalsekretær Jens Stoltenberg udtalt, at »et alvorligt cyberangreb kan udløse artikel 5, hvor et angreb mod en allieret behandles som et angreb mod alle.«

I 2016 besluttede man i Nato at udvide Nato-traktatens artikel 5 således, at et ødelæggende cyberangreb på et medlemsland er sammenligneligt med et angreb med konventionelle våben, og det har holdt landene skak i forhold til alvorlige cyberangreb.

»Både Rusland og Nato-landene er meget opmærksomme på ikke at tage cybervåben i brug, som kan få konflikten til at eskalere. Cyberangreb er et gråzone- eller hybridredskab, man bruger på en måde i fredstid, uden at det kan føre til krig. Nu er vi i en krig, og begge sider er så bange for at eskalere den til en Nato-Rusland-konflikt, for så er helvede løs,« sagde Jeppe Teglskov, der forsker i staters politiske og militære adfærd i cyberspace ved Forsvarsakademiet, tidligere til Politiken.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger