Google: ‘Privatliv er en historisk afvigelse’

Det er især vores sociale opførsel på internettet, der kompromitterer privatlivet. Moderne teknologi krænker ikke privatlivet, men har tværtimod været med til at skabe begrebet, lyder den kontroversielle melding fra en fremtrædende Google-chef.

Google har længe været udskældt for deres omgang med brugernes private data, men i en opsigtsvækkende kommentar afviser Googles såkaldte internet-evangelist, Vint Cerf, at krænkelser af privatlivets fred sker på grund af moderne teknologi.

Faktisk mener han, at det er takket være urbaniseringen og moderne teknologi, at vi overhovedet har skabt en idé om anonymitet. Det skriver The Verge.

I forbindelse med en konference ved det amerikanske forbrugerorgan Federal Trade Commission svarede Vint Cerf på spørgsmål fra publikum. Her kaldte han ‘privatliv’ for et forholdsvist nyt koncept, der måske vil vise sig ikke at være gangbar på længere sigt.

Han forklarer den kontroversielle udtalelse med, at privatliv ikke var et grundlæggende begreb i samfundet, før teknologiske nyvindinger gjorde det muligt eksempelvis at sende post elektronisk. Han voksede op i et mindre lokalsamfund, hvor alle kendte alle, og her kunne postbuddet følge med i, hvem der fik post af hvem, forklarer han.

Den logik bruger Vint Cerf til at nå frem til konklusionen: ‘Privatliv er en historisk afvigelse’. Han understreger dog, at det er en forsimpling af hans synspunkt, da han bestemt ikke tager let på privatlivets fred.

Han peger samtidig på, at vores eget og andres konstante brug af de sociale medier er til fare for privatlivet, og eksemplificerer det med, at man i dag risikerer at blive tagget i baggrunden af et billede på Facebook, man ikke havde nogen anelse eller intention om at være med i.

»Vi kommer til at opleve situationer, hvor nogle mennesker bliver pinliggjort, nogle mennesker vil ende i fængsel og nogle vil opleve andre problemer, som konsekvenser af sådanne fænomener,« siger Vint Cerf ifølge The Verge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Bue Westh

citat: "It’s the industrial revolution and the growth of urban concentrations that led to a sense of anonymity,"

Kunne det tænkes, at Vint Cerf har interesse i at konkludere sådan? Er det ikke at sætte vognen foran hesten, for mon ikke stigende befolkningstæthed affødte behovet for anonymitet! -og ikke 'skabte en fornemmelse af ...'

Og mon ikke de sociale medier vil accentuere det behov!

 • 9
 • 1
#2 Tommy Bell

Det er meget muligt det er et nyt fænomen. Privatlivet er måske heller ikke nødvendigt, hvis det ikke var fordi alle står og kan misbruge penge, identitet osv. hvis man ikke beskytter sig.

Så det er lidt en falsk logik synes jeg, når man siger det ikke ikke holder i længden. Hvis det ikke skal holde i længden, så skal det være fordi der er andre faktorer der ændre sig, der negere behovet for privatliv.

Og med de afsløringer der er nu over overvågning, så tror jeg ikke lige det sker. Hvis vi ikke skal stå og råbe på privatliv, så burde regeringer og andre instanser måske bare lade være med at overvåge på det niveau og med den baggrund de gør.

Jeg ville jo ikke have behov for at beskytte mig så meget, hvis det ikke var fordi at hvis jeg ikke gjorde det så var jeg automatisk dømt. Jeg er jo allerede automatisk mistænkt og nærmest kriminel fordi jeg lukker døren ud til vejen.

 • 4
 • 0
#3 Mogens Hansen

Han voksede op i et mindre lokalsamfund, hvor alle kendte alle, og her kunne postbuddet følge med i, hvem der fik post af hvem, forklarer han.

Og af præcis den årsag var der mange der flygtede ind til byerne og trak gardinerne for, så de slap for naboernes snagen.

 • 6
 • 0
#7 Torben Mogensen Blogger

omfatter tilsyneladende også den mangel på anonymitet, som man har i en lille landsby.

Men der er en pointe i, at hvis man ikke kan sikre privatliv, så skal lade være med at klinge til en illusion om det: Man bør omfavne den totale mangel på hemmeligheder, men kræve gensidighed: Hvis stater eller firmaer ved alt om dig, så kan du også kræve at vide alt om dem, men samtidig slå hårdt ned på misbrug -- både af private og af offentlige myndigheder.

Et godt bud på, hvordan det kan fungere, kan man se i David Brins bog "Earth".

 • 3
 • 0
#8 Poul-Henning Kamp Blogger

[...] den mangel på anonymitet, som man har i en lille landsby.

Jeg kommer selv fra en landsby med kun en and i gadekæret og jeg kan godt følge hans argument.

Der er også andre fænomener fra små samfund der er blevet kommet på nettet, ikke mindst sladderen, men også positive sociale aspekter som P2P hjælpsomheden hvor "vildt fremmede" som "kun" kender hinanden fra et online forum, hjælper hinanden i virkeligheden.

Vint Cerf skøjter meget let hen over at moralsk er den ældste ret den yngre ret underlegen[1].

Eller sagt på en mere direkte måde: Historisk set er vandskyllende toiletter også en "afvigelse", sammen med antibiotika, bøger og hjulet.

[1] Hele balladen i mellemøsten skyldes stort set at Israel ikke vil anerkende at deres 2000 år gamle 'ret' til jorden bør underkaste sig den 'ret' som folk der har levet der siden har til den. Se også Serbien. Afstemningen om Sønderjylland gav netop den yngre ret fortrin: Nulevende, født i området valgte side.

 • 5
 • 4
#10 Finn Christensen

Kunne det tænkes, at Vint Cerf har interesse i at konkludere sådan?

Snakkehoveder, hvis aflønning kan tænkes koblet til deres udtalelser har vel knap en troværdighed på niveau med politiker og journalister - bunden af listen.

Og Vint Cerf her har engang (de yngre år) været seriøst videnskabelig aktiv og involveret i bl.a. TCP/IP, ARPAnet (forfar til internettet), IPv6 mm., men ifm Google er han havnet i et lidt tvivlsomt selskab.. "Cerf has worked for Google as a Vice President and Chief Internet Evangelist since October 2005. http://en.wikipedia.org/wiki/Vint_Cerf

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Det er så langt ude, at jeg for en gangs skyld var nødt til at logge ind for at kommentere det.

I en lille landsby tror alle måske, at de ved hvad alle laver. Det er gætværk ud fra felterfaring, men jeg tror >90% af den viden er sladder dvs. viden om begivenheder der er passeret gennem adskillige mennesker og farvet udfra de enkelte overlevereres egne holdninger. Og dét har intet med industrialiseringen, sådan har det altid været. Og behovet for privatliv har eksisteret ligeså længe. Det har bare ikke altid været en rettighed.

Privacy har eksisteret lige så længe som mennesker har ønsket at bevare hemmeligheder. Og forestiller jeg mig skete et eller andet sted i mellem opfindelsen af landbrug og opfindelsen af skrift.

 • 6
 • 0
#15 Peter Lund

Jeg ser frem til den dag, hvor min gøren og laden på internettet åbenbart ikke ubetydelige værdi for andre kan omsættes i penge til mig. Glæder mig til min første check fra Google :)

Oplysninger om hvor jeg har været, hvad jeg laver og så videre, har jo åbenbart en større værdi for dem og deres end først antaget.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere