Google på vej med Chrome-styresystem til pc'er

Google vil lave et nyt styresystem baseret på Chrome-browseren. Ifølge virksomheden skal Google Chrome OS genopfinde styresystemet ? i første omgang henvendt til netbooks.

Google har taget det næste logiske skridt mod at erobre pc-verdenen.

Ifølge et blogindlæg på Google officielle blog planlægger søgegiganten nu at lave et nyt pc-styresystem baseret på den endnu ikke et år gamle Chrome-browser.

Styresystemet skal gennemsyres af tanken om, at brugeren nærmest bor på internettet ? noget de konkurrerende styresystemer ifølge Google ikke tager hensyn til.

»Vi designede Google Chrome for mennesker, der bor på internettet - søger efter information, tjekker e-mail, læser nyheder, shopper eller bare holder sig i kontakt med vennerne. Men de styresystemer, browsere kører på, blev udformet i en tid, hvor der ikke var noget internet. Så i dag annoncerer vi et nyt projekt, som er en naturlig forlængelse af Google Chrome - Google Chrome OS. Det er vores forsøg på at gentænke, hvad et styresystem bør være,« skriver blogindlæggets fire forfattere.

I første omgang forestiller Google sig, at Chrome OS vil være det oplagte valg til netbooks, da styresystemet er designet til at kunne køre både på x86-arkitektur og ARM chips.

Senere i år vil firmaet gøre kildekoden open source, og de første netbooks med Chrome OS skulle se dagens lys i første halvdel af 2010. Flere netbook-fabrikanter skulle således allerede være involveret i projektet.

Det er anden gang, Google kaster sig ud i at lave et operativsystem. Men til forskel fra Android-projektet, henvender Chrome OS sig ikke til små enheder som telefoner og set-top-bokse, men først og fremmest til internetbrugere på netbooks og opefter.

»Selv om der er områder, hvor Google Chrome OS og Android overlapper hinanden, mener vi, at valget vil drive innovation til gavn for alle, herunder Google,« argumenterer det officielle blogindlæg.
Chrome OS vil blive udviklet oven på Linux-kernen med egen-designet vindueshåndtering.

Platformen til Chrome OS-udviklere bliver internettet, og alle webbaserede applikationer vil ? naturligvis ? virke sammen med styresystemet. Ligesom de også vil fungere på Windows, Mac og Linux.

Endelig lover folkene bag at vende bøtten, så sikkerheden i styresystemet får en grundlæggende ny opbygning.

»Brugerne behøver ikke tænke på virus, malware og sikkerhedsopdateringer. Det skal bare virke,« lover bloggen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Hans Jørn Storgaard Andersen

Hvorfor er der ikke nogen, der har fundet på det før nu? Hvorfor er det "bare" Google, der tør vove skindpelsen i denne varme tid?
For de har jo helt ret i, at de "gamle" styresystemer fra 1990'ernes start tog udgangspunkt i en arkitektur, der stillede helt andre krav - f.eks. husker jeg med ubehag på installation af printer-drivere i DOS-æraen - noget WordPerfect lukrede på, fordi deres ærinde var tekstbehandling.
Google er om nogen beskæftiget med Internet-søgning og har næsten gjort det det et hovedpunkt før alt andet, så hvorfor ikke lave et OS, der tager udgangspunkt i at kunne afsøge alverdens informationer?
ps! Det glæder mig, at de vil køre "open source", så burde den danske skoleverden da vågne op af sin Haarderske tornerosesøvn og se til at tilpasse det til danske skoleelevers tarv.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Jeg synes efterhånden, at begreberne bliver blandet lige lovligt meget sammen. I "gamle dage" var operativsystemet det, der holdt styr på processer, lager og ydre enheder, men nu om dage tænker folk på alt undtagen de enkelte applikationer -- GUI, kommandolinjeinterface (shell) osv.

Nu er turen så kommet til browseren. Det er ikke første gang: Microsoft integrerede i XP browseren i GUI'en, så man brugte browseren til filvinduer osv. (og fik på puklen, fordi det var svært at erstatte IE med andre browsere).

Så det er måske på tide at droppe ordet "operativsystem" for hele baduljen og kalde det "brugermiljø" eller noget andet mere dækkende, og så bruge "operativsystem" i dets oprindelige betydning.

 • 0
 • 0
Peter Nielsen

Ja, fordi man bare vil surfe, maile og chatte, så slipper man vel ikke for at have et system til at håndtere lager, I/O etc.
Det må være Google's undskyldning for at lave en "Google-pakke løsning".
Hvis man ville have målrettet brugermiljø, så kunne man vel lige så godt have lavet endnu en Linux distro variant. Det kan vel dårligt blive mere målrettet.
Hey - fik lige en god idé - hvad med en service hvor man kan afkrydse sine ønsker/behov for brugermiljø, samt pc hw type/ model og så få sammensat en Linux distro imagefil til download og install på sin HW.... ;-)

 • 0
 • 0
Rene Madsen

Ja, man kan få virus på sin computetr så derfor skal nøglerne trækkes ud af pc'en.

Hvad er det lige du siger? Jeg forstå det ikke...

Men Google selv er den farligste angriber som man i dette setup er 100% blotlagt overfor.

Øhheee, det er open source - så hvis de har tracking kode med i OS, så kan alle se det og det skal nok bliver fundet...

Google Chrome OS is an open source, lightweight operating system that will initially be targeted at netbooks. Later this year we will open-source its code, and netbooks running Google Chrome OS will be available for consumers in the second half of 2010. Because we're already talking to partners about the project, and we'll soon be working with the open source community, we wanted to share our vision now so everyone understands what we are trying to achieve.

fra http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html

 • 0
 • 0
Claus Andersen

Nyere ASUS bundkort har ASUS Express Gate der booter før styresystemet, så man på få sekunder fra man trykker på powerknappen kan surfe virusfrit rundt på nettet osv. deres eget lille "styresystem" kun til netbrug :)

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere