Google opkøber eye-tracking startup-firma

Google har netop opkøbt startup-firmaet Eyefluence, som specialiserer sig i eyetracking målrettet mod, at brugere kan navigere i menuer og lignende med deres øjne i stedet for med deres mus.

Google vil være i stand til at afkode, hvorhenne du kigger på din skærm, og måske endda lade dine øjne navigere i stedet for din mus. Det bliver Google nu, med deres nye opkøb af et startup-firma kaldt Eyefluence, som specialiserer sig i eye-tracking. Det skriver TechCrunch.

En teknologi som bliver benyttet i den voksende virtual reality industri.

»I dag er vi begejstrede for at annoncere at Eyefluence team bliver en del af Google! Med vores kræfter kombineret vil vi fortsætte med at avancere øjen- interaktionsteknologi for at udvide det menneskelige potentiale og empati på en endnu større skala. Vi ser frem til de livsomvæltende innovationer, som vi sammen vil skabe!,« lød det på Eyefluence hjemmeside efter salget.

Øjnene er den nye mus

Eyefluence har som mål, at brugere kun ved hjælp af, hvor han kigger hen, kan styre sig gennem menuer og navigere. Derved fungerer øjnene som musen eller joystikket.

Næste måned lancerer Google sin platform til virtual reality kaldt Daydream, med Daydream View hovedtelefoner. Netop i sådanne hovedtelefoner kan man benytte eye-tracking.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

Forudsætter dette ikke, at man piller plasteret af sit webcam? Hvilket jo både af denne grund og af andre grunde ikke kan anbefales. Hvordan fungerer det ellers?

Mon ikke Google også har planer om at videresælge data vedr. denne eye-tracking, så det kan udnyttes til at skabe så effektive reklamer som muligt?

Og mon ikke dette også kan misbruges til at tegne personlighedsprofiler ud fra - hvad folk ser på hvor længe? Det ville jeg gætte på som psykolog.

Det lyder for mig som et meget indgribende tiltag. Det burde stå med flammeskrift på alle hjemmesider, hvad det indebærer for borgerne at have kameraet åbent for at bruge denne "service", for ellers bliver det endnu en af de teknologier, som de færreste indser rækkevidden af, før det er for sent.

Forbehold: Det kan være, jeg helt har misforstået, hvad denne teknologi går ud på.

 • 0
 • 0
Tauno Suikkanen

"Forudsætter dette ikke, at man piller plasteret af sit webcam?" Løst: Mon ikke de nye smartphone bliver besværlige at bruge uden kamera ? Os få, der gør livet besværligt for os selv. Dem er der ikke forretning i.

 • 0
 • 0
Martin Dahl

Forudsætter dette ikke, at man piller plasteret af sit webcam?

Webcam og mikrofon kan tappes hvis man er blevet kompromitteret. Ligesom hvert eneste tastetryk, passwords, indhold af lokale dokumenter, mails, IM og samtlige besøgte websider kan. Også på mobiltelefoner.

At sætte plaster på sit kamera beskytter rigtignok imod at der kan tappes visuelt, men at udelukke teknologier på baggrund af deres mulige misbrug er en trist tilgang til teknologi. Vi skal altid have en oplyst debat om hvorledes en ny teknologi kan bruges og misbruges, men den bør ikke være frygtbaseret.

Hertil kommer at antallet af vektorer, der indgår i profilering af digitale interaktioner på de fleste websites er så gigantisk, at eyetracking næppe er en game changer.

Eyetracking ser ud til at blive et paradigmeskift i vores digitale interaktion, og jeg ser frem til, at der bliver endnu kortere fra tanke til handling og oplevelse.

Hertil kommer at kommercialiseringen af eyetracking vil komme f.eks. musearmsplagede og bevægelseshæmmede tilgode i kæmpe stor stil.

Man må antage at det er OSet, der understøtter eyetracking som navigation, og dermed afgør hvilke interaktions events som f.eks.en browser kan modtage, og naturligvis ikke at en hvilken som helst app eller webside lige tænder ens kamera. Og det kalder igen på et større ansvar for sikkerhed og granulære permissions per App på OS niveau.

 • 0
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Vi skal altid have en oplyst debat om hvorledes en ny teknologi kan bruges og misbruges, men den bør ikke være frygtbaseret.

Min tanke var, at det er Google selv, der kan "tappe" denne teknologi for data, som kan videresælges - men det er måske også det, du mener med "misbrug"? I så fald er jeg enig.

Hertil kommer at antallet af vektorer, der indgår i profilering af digitale interaktioner på de fleste websites er så gigantisk, at eyetracking næppe er en game changer.

Ikke enig (hvis jeg ellers forstår, hvad du mener). Eye-tracking er en gennem lang tid anvendt metode indenfor psykologisk forskning. Google og facebook samler i forvejen store mængder personfølsomme data - hvad skulle hindre dem i også at anvende denne mulighed for at danne sig præcise psykologiske profiler af brugerne - evt. med videresalg for øje?

Hertil kommer at kommercialiseringen af eyetracking vil komme f.eks. musearmsplagede og bevægelseshæmmede tilgode i kæmpe stor stil.

Ja, det er så en anden ting. men det kunne måske ordnes, uden at Google får mulighed for at opsamle meget personlige data?

 • 0
 • 0
Tauno Suikkanen

Lidt kort formuleret. "udelukke teknologier på baggrund af deres mulige misbrug er en trist tilgang til teknologi". Desværre: JA, men et resultat af at styringen er overladt til dem, der kan tjene penge på det. Brugerne er koblet helt af.

Jeg kan godt forestille mig at en "eye-mus" kræver adgang til al information fra kameraet. Og at man helt gratis kan få "eye-mus".

" hvis man er blevet kompromitteret". Er man ikke det "default".

"vil komme f.eks. musearmsplagede og bevægelseshæmmede tilgode i kæmpe stor stil" - og meget andet ville være rigtig godt, hvis vi kunne stole på .....

Google prøver jo også at gøre det godt for mig, ved at give mig tunnelsyn i mine søgninger.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere