Google og Samsung begraver patent-stridsøksen i ti år

27. januar 2014 kl. 14:475
En ny fredsaftale mellem Google og Samsung betyder, at de to firmaer i de næste ti år ikke vil slås om patenter. Aftalen giver også svenske Ericsson en fast licensbetaling fra Samsung.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Patentadvokater har kronede dage i smartphone-branchen, hvor højt profilerede sager mellem især Apple og Samsung kun udgør toppen af isbjerget.

Nu har Google og Samsung – der i forvejen mere er allierede end fjender – valgt at slutte fred i mindst ti år, fremgår det af meldinger fra de to teknologi-giganter. Det skriver Betanews.com.

En fredsaftale mellem de to firmaer betyder nu, at de ikke kan starte en patentsag mod hinanden frem til 2024, og at de har adgang til hinandens skattekister af patenter. Det kan dermed også ruste Samsung bedre i slagsmålene mod Apple, der gang på gang har beskyldt Samsung for at plagiere og for at krænke Apples patenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svenske Ericsson indgår også i fredsaftalen, som er endt med en model, hvor Samsung betaler Ericsson et fast beløb hvert år. Hvor længe den betalingsaftale løber, eller hvad den dækker over, er ikke blevet oplyst.

Hvor firmaet som Microsoft, Nokia og andre giganter med mange år på bagen i årevis har samlet mere eller mindre geniale patenter sammen, stod Google i lang tid svagere i den juridiske kamp på smartphone-markedet. Da Google købte Motorolas telefon-division i 2011, var det derfor i høj grad også for at få fingrene i Motorolas righoldige udvalg af patenter om mobiltelefoni og radioteknologi.

En del patentsager i smartphone-branchen er foregået mere i det skjulte, for eksempel mange af Microsofts sager mod producenter af Android-telefoner, som næsten alle er endt med forlig, hvor telefonproducenterne så skal betale licens til Microsoft for hver eneste solgte Android-telefon. Det forlyder derfor i branchen, at Microsoft tjener en hel del mere på Android end på firmaets eget system, Windows Phone.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. januar 2014 kl. 17:44

Hvor mange patentkonflikter har der været mellem Samsung og Google ? Ingen der er kommet til retssager der kan erindres... Så en konsolidering af to ret svage patentpuljer med et forlig (i krigsmetafor et nederlag uden Faktisk modstand) med en nonplayer i andet end infrastruktur (Eriksson)... Se det er en styrke demonstration...

Specielt når man regner på Google / motolas og Samsung udeblivelse af faktisk varige patent sejre mod store modstandere... Og begge i samme båd ifht EU med antitrust undersøgelser for misbrug af FRAND patenter. Og Google manglende evne til at komme ud af søgelyset for EUs undersøgelse for krænkelse af privaltlivets fred... Så giver det god mening at slå pjaltene sammen...

Hvis det er nogetså er det her et offensivt træk fra Googles side hvor de forsøger at få LG Sony og Panasonic til at indgå lignende aftaler så Google kan udnytte de patenter de tre har på videokomprimerings området så de slipper for at betale licens for VP9 til MPEG-LA...

5
29. januar 2014 kl. 09:01

Du har helt ret, Jakob. Google har intet fået ud af de 12 milliarder dollars de gav for Motorola. I hvert fald ikke når det kommer til patentsager, for der har Motorola tabt stort set alle retssager de har været med i.

En alliance mellem Samsung og Google må siges at være meget symbolsk. Jeg kan ikke se hvilken betydning den skulle få.

3
28. januar 2014 kl. 11:07

Nu hvor aftalen er indgået, så har patentadvokaterne jo ikke længere kronede dage, vel?

Håber dette forlig kan give os forbrugere bedre priser på smartphones. Og håber at de kinesiske mobil-firmaer som Huawei også nu kan indgå aftaler med Apple og Samsung, så de snart kan begynde at føle sig som medlem af klubben af "voksne" mobilfirmaer....

1
27. januar 2014 kl. 16:51

Så mangler vi bare alle de andre tilslutter sig.

2
28. januar 2014 kl. 11:04

Det er faktisk ikke helt unormalt med disse aftaler virksomheder i mellem. Man aftaler ikke at forfølge hinanden, og at den der smider mest i puljen til gengæld bliver betalt for det. Der er IKKE tale om, at man bare giver sine patenter fri, men at man bytter teknologi. Det plejer normalt at gå nogenlunde lige op.

Det er heri problemet generelt har ligget for Google, der i sammenligning med de andre ikke rigtigt har haft noget at bidrage med (og ikke har villet betale). Det har de nu fået med købet af Motorola, så det er ikke så underligt, at de nu også begynder at indgå samme slags aftaler som de fleste andre har indbyrdes.

Som lille nystartet virksomhed vil du stadig have problemer. Måske endda flere, hvis alle de store står sammen i patent-karteller. Før kunne man håbe på, at en anden af de store ville hjælpe med at få invalideret et af de andres patenter, fordi de selv ville bruger teknologien. Når alle de store indgår fred, er der ingen til at stille spørgsmål ved patenterne, da de alle anderkender hinandens rettigheder.

Så at de store går sammen, er ikke nødvendigvis positivt. I hvert fald ikke hvis de lukker sig om sig selv, som de plejer.