Google: Ny rapport om 'retten til at blive glemt'

Illustration: mixmagic / BigStock
Google har modtaget over 600.000 anmodninger om at få fjernet over 2,5 mia. hjemmesidereferencer. De efterkommes ud fra en vurdering af indhold og samfundsmæssig relevans.

Siden 'retten til at blive glemt' blev vedtaget i 2014 har Google modtaget 655.000 anmodninger om at blive fjernet fra søgemaskinen. Det viser en ny rapport om gennemsigtighed, som firmaet netop har offentliggjort.

Der kan være grunde til ikke at imødekomme en anmodning om at blive glemt, eksempelvis hvis »indholdet vedrører anmoderens professionelle liv, en tidligere forbrydelse, politisk embede eller position i det offentlige liv, eller indholdet er skrevet af anmoderen selv, indeholder regeringsdokumenter eller er af journalistisk karakter«, som der står i rapporten.

Retten til at blive glemt omhandler, for så vidt Google er ansvarlig, retten til at blive glemt af søgemaskinen. Google går ikke ind og sletter hjemmesider, men de fjerner muligheden for at fremsøge de specifikke sider direkte igennem Google.

I den forstand kan man sige, at det er referencen til en side, men ikke selve siden, som Google kan påvirke. Google er meget relevant for 'retten til at blive glemt', da langt størstedelen af alle internetsøgninger foretages igennem Google, som dagligt behandler over 3,5 mia. søgninger.

Læs også: Google slæbes i retten om retten til at blive glemt

Rapporten behandler data fra starten af 2016 og frem til i dag. Google har fjernet referencer til 906.413 (43,8 pct.) websider, men har undladt at fjerne reference til 1.163.802 (56,2 pct).

Illustration: Screendump / Google

Folk vil fjerne tilgangen til egne opslag på sociale medier

141.335 referencer er blevet fjernet til sociale medier, Google har imødekommet omkring halvdelen af disse henvendelser. Hele 30 pct. af ansøgerne har selv skrevet de opslag, de gerne vil glemmes for.

Generelt har indholdets karakter indflydelse på, hvor ofte Google efterkommer anmodningen om at blive glemt, eksempelvis imødekom Google 95 pct. af henvendelser om at få fjernet reference til »følsomme personlige oplysninger« i starten af 2018.

Anmodninger om at få fjernet referencer til professionelle forseelser og oplysninger imødekommes i under 25 pct. af sagerne, og fjernelse af politisk indhold er kun imødekommet i under 6 pct. af sagerne.

Illustration: Screendump / Google
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere