Google: Ny protokol kan indlæse websteder på den halve tid af HTTP

HTTP-protokollen er ikke den mest effektive måde at overføre store moderne websteder på, mener Google, som foreslår en ny og hurtigere protokol som en del af Googles Chromium-projekt.

HTTP-protokollen blev skabt til at overføre teksttunge hjemmesider fra en enkelt webserver til brugerens browser. Men sådan fungerer de fleste store websteder ikke i 2010. Derfor foreslår Google nu en ny protokol, som skal kunne indlæse websteder på den halve tid.

Google kalder projektet for SPDY, som skal udtales 'speedy', og speedy er netop det primære mål for protokollen, som endnu kun er på tegnebrættet.

En testimplementering af Googles forslag viser ifølge Google, at det er muligt at opnå forbedringer på mellem 28 og 64 procent for de 25 mest besøgte websteder, hvis man anvendte SPDY frem for HTTP.

Problemet med HTTP er, at den er opbygget til at sende en enkelt forespørgel eller svar af gangen. Det giver flaskehalse for hjemmesider, hvor der er mange forskellige elementer, der skal hentes. Man kan delvist afhjælpe problemet med flere parallelle forbindelser, men selv i dag understøtter browserne blot op til seks forbindelser til det samme domæne.

HTTP anvender heller i komprimering som standard. Samtidig bliver der sendt unødvendigt redundante data i headeren til hver forespørgsel, og headeren er ikke komprimeret. Google foreslår, at en ny protokol bør have komprimering af alle data som standard.

I samme forbindelse skal SPDY helst bruge SSL-kryptering som standard, så trafikken bliver sendt komprimeret og krypteret for at højne sikkerheden og for at undgå afbrudte forbindelser gennem proxyservere.

Ligesom HTTP vil SPDY også blive implementeret oven på TCP frem for eksempelvis UDP. Forbedringer i protokollen i forhold til HTTP vil betyde, at det vil være muligt at foretage al kommunikation gennem blot en enkelt TCP-forbindelse til webserveren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Dybdahl Ahle

Det lyder lidt overkill at lave en hel ny protocol for at få komprimering på headers og pipelined http. Jeg vil tro det især er det sidste, der giver forbedringerne, så det skulle man måske i steddet bare presse lidt på, at webserverne fik implementeret.

 • 0
 • 0
#2 Deleted User

SPDY er den "rigtige" løsning, og så vidt jeg umiddelbart kan læse mig til kommer der praktisk talt alt hvad der mangler i HTTP. Pipelining i HTTP er ikke en dårlig ide, udbredelsen mangler bare, og så er der lidt ekstra features i SPDY, fx "push" af data før de er blevet efterspurgt.

Men den største fordel ved SPDY er nok at man får hele pakken på en gang, ikke noget med et utal af forskellige konfigurationer som ændrer lidt på hvorledes det hele skal foregå.

Og det er altså ikke nogen kæmpe opgave at lave en internetprotokol. Google bruger tid på det, for at være sikre på at det bliver gjort helt rigtigt. Men der har været en fuld funktionsdygtig protokol stort set helt fra starten, resten er bare justeringer.

 • 0
 • 0
#4 Torsten Holtse

Det er jo et bevis på, at websites og HTTP bliver brugt på en måde det slet ikke var tiltænkt. Man bør overveje hvad man forsøger at bruge websites og HTTP til. Brugen af AJAX får jo folk til at lave fuldstændig latterlige ting i rå websites bare fordi de kan. Det bliver ikke en god ide at gå på hænder på arbejde bare fordi det rent fysisk kan lade sig gøre, ligesom det heller ikke nødvendigvis er smart at lave et chat-program i ajax bare fordi det kan lade sig gøre.

 • 0
 • 1
#5 Poul-Henning Kamp Blogger

Nej, SPDY kræver ikke at profit-fokusererede telcos skal blandes ind i sagen før der kan ske noget.

Derfor er det dog ikke givet at det rigtig bliver til noget. F.eks har man tydeligvis ikke tænkt server-performance ind i protokollen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere