Google: Nu er HTML5 klar til brug

Hvorfor vente til 2022, når vi kan gå i gang med HTML5 nu, lyder det fra Google. Dansk webudvikler vil dog lige vente med skiftet, til Internet Explorer også understøtter den kommende standard.

At udvikle og blive enige om nye webstandarder er en langsommelig affære, og næste generation af HTML-standarden bliver først officielt godkendt tidligst engang i 2022.

Men så længe vil Google ikke vente på at tage de nye muligheder i brug. HTML5 er klar til brug nu, lød det fra internet-giganten på konferencen WWW2010 i USA, ifølge Infoworld.com.

Bortset fra Internet Explorer understøtter alle større browsere HTML5, og også Android- og iPhone-telefoner kan bruge mange af de nye funktioner, lød det fra Googles Mark Pilgrim. Microsoft er med på vognen med næste udgave af Internet Explorer, som ikke har fået en lanceringsdato.

Googles udmelding er god, men endnu også lidt urealistisk, mener Niels Thrane, udviklingschef hos Freeway, der driver nogle af landets mest besøgte websider.

»Det lyder udmærket. Lad os komme i gang med at bruge det. Men før vi kan det, skal vi have browserne til at understøtte HTML5,« siger han.

Kun til projekter, der først skal i luften om måske et halvt år eller længere frem, vil Niels Thrane overveje at bruge de nye muligheder i HTML5 og især CSS3.

»Vi ser frem til, at Internet Explorer 9 er klar, men indtil da kan vi ikke rigtig bruge HTML5, når mange af vores besøgende bruger Internet Explorer,« siger han.

Hjælper ikke at begynde tidligt

Der er heller ingen fordele ved at gå i gang for tidligt, mener han.

»De nye browsere er jo bagudkompatible, så hvis man alligevel skal lave en udgave med den gamle HTML, kan det ikke betale sig. Hvis jeg begynder at klaske vektorgrafik ud over det hele nu, skal jeg alligevel lave en udgave i Flash ved siden af,« siger webudvikleren.

Hos Freeway er det især grafikeren, der står og tripper og hepper på bred HTML5-understøttelse.

»Han kigger meget på de nye muligheder lige nu, for han vil gerne lave ting, der er med på beatet. Men vi bliver nødt til at vente lidt,« siger Niels Thrane.

Han forstår i øvrigt ikke, at det skal tage 12 år fra nu at få HTML5-standarden endeligt godkendt, ligesom CSS3-standarden har en lang vej foran sig.

»Det kunne jo være rigtig rart, hvis de her udvalg kunne arbejde bedre sammen og gøre det lidt hurtigere, så man ikke skal vente så mange år. Medlemmer vil hver især lave det på deres egen måde, og ingen kan skære igennem. Åbne standarder er gode, men det var måske bedre, hvis der var en formand, der havde den afgørende stemme og kunne træffe nogle beslutninger,« siger Niels Thrane.

HTML version 4, der bliver brugt i dag, blev vedtaget i 1997 af W3C-organisationen. Arbejdet med afløseren HTML 5 begyndte i 2004.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jørgen Larsen

Hvis man tænker på hvor lang tid det har taget at aflive IE6, tør jeg som producent ikke tænke på hvornår jeg kan nå bare 80% af mine besøgene med ren HTML5. Dvs. vi kan se frem til en meget lang periode med dobbelt udvikling uden rigtige økonomiske fordele eller synlige forskelle for slutbrugerene.

 • 0
 • 0
#3 Frank Vilhelmsen

Jo da,, jeg har brugt HTML5/CSS3 i et stykke tid nu og det virker fint med nogle få hacks til IE land.. Men da jeg forsøgte med WebSockets var det kun en enkelt browser der rent faktisk havde implementeret html5 standarden på det punkt.

 • 0
 • 0
#4 Tobias Baunbaek

Jeg synes problemet nogle gange er at udviklere er bange for at tage nye teknologier i brug. Fordi det måske skræmmer nogle brugere væk.

Der synes jeg det er vigtigt at være lidt hård i det og sige at udvikling er vigtigere end brugere. Måske endda påstå at det er vigtigt at hjælpe brugerne på vej.

Lav en forside til dem som ikke kan benytte de dele af html5 som din side benytter, og giv dem en mindre version (f.eks uden noget grafisk fedt hvis det er canvas du er ude efter) af siden, som du ikke bruger særlig lang tid på at lave. På siden er det vigtigt at gøre brugeren opmærksom på at siden benytter teknologi som hans browser ikke kender, og skal derfor opgradere.

Som noget helt andet så tag et kig på fil API'et i html5 - det er vildt fedt! Endelig har de fået løst nogle gamle irritationer og prøver noget nyt.

Mvh Tobias

 • 0
 • 0
#5 Flemming Frandsen

Det er altid IE man skal tage hensyn til i webapplikationer, spørgsmålet er bare hvordan man gør det.

Der er så vidt jeg kan se 3 måder: 1) Begrænse sig til teknikker der virker selv i IE.

2) Lave den rigtige version og en lav-teknologisk udgave ekstra der virker i IE.

3) Indse at det eneste IE kan bruges til er at hente og starte en rigtig browser og bruge Chrome Frame.

Chrome Frame er en plugin til IE som gør at en applikation kan få IE til at bruge Chrome til at køre siden i stedet for IEs egen gammelfar-engine.

Det smarteste ved Chrome frame er at brugeren ikke skal gøre andet end at klikke på "ja, virk nu" knappen og genstarte IE en enkelt gang, derefter vil CF være helt usynlig og web sider der bruger den vil "bare virke".

 • 0
 • 0
#6 Jesper Lund

Det smarteste ved Chrome frame er at brugeren ikke skal gøre andet end at klikke på "ja, virk nu" knappen og genstarte IE en enkelt gang, derefter vil CF være helt usynlig og web sider der bruger den vil "bare virke".

Det vil formentlig også være helt umuligt for brugeren at vurdere om sikkerhedsproblemer med browseren skyldes (og skal løses af) Microsoft eller Google..

 • 0
 • 0
#8 Flemming Frandsen

Folk der bruger IE har null begreb om sikkerhed, så det giver slet ikke mening at snakke om deres mulighed for at overskue sikkerhedsproblemer ifbm. IE og CF.

Det er faktisk meget smart at IE brugere er så godtroende, for det gør at det er meget nemt at løfte dem op på CF og redde dem fra deres egne problemer.

Mange af de stakler der bliver påtvunget IE af bagstræberiske IT afdelinger kan måske få held til at installere CF og på den måde få en kompetent browser til de sites der aktivt vælger det.

Faktisk er det en genistreg fra CFs side: Det er kun de websites der vælger at bruge CF der bruger CF, så alle de gamle IE-only apps virksomheder sidder fast i bliver ved med at virke uændret selv om man har fået CF installeret.

 • 0
 • 0
#9 Jens Fallesen

Der synes jeg det er vigtigt at være lidt hård i det og sige at udvikling er vigtigere end brugere. Måske endda påstå at det er vigtigt at hjælpe brugerne på vej.

Ud fra et rent teknisk synspunkt er jeg enig. Men hvis ens website eksisterer med det formål at tjene penge, er det svært at forsvare en løsning, der giver eksempelvis 80 % af ens brugere en dårligere oplevelse end de 20 %, der bruger en moderne browser …

 • 0
 • 0
#10 Claus Pedersen

Jeg synes problemet nogle gange er at udviklere er bange for at tage nye teknologier i brug. Fordi det måske skræmmer nogle brugere væk.

Der synes jeg det er vigtigt at være lidt hård i det og sige at udvikling er vigtigere end brugere. Måske endda påstå at det er vigtigt at hjælpe brugerne på vej.

Øhh, ja jeg er bange for at skræmme mine brugere væk og med god grund synes jeg.

Det lyder måske pjattet, men jeg foretrækker at beholde de 61% af min omsætning der stammer fra IE end at begynde med HTML5 nu, selvom det da bestemt ville være fedt. Udvikling er ikke vigtigere end brugerne, uden brugerne er vi døde.

Af de 61% er det i øvrigt 12% der bruger IE6 og 25% IE7 - så der er lang vej endnu.

 • 0
 • 0
#11 Flemming Frandsen

Folk der bruger IE er uden for rækkevidde, heldigvis har de også meget lidt kritisk sans, så det er nemt at få dem til at installere ChromeFrame, specielt hvis man lover dem at alting er nemmere og sjovere.

Når først CF er færdigt nok til at Google triller det ud på Youtube og Gmail, så vil det være lige så sjældent at se en IE uden CF som at se en uden Flash.

Når først alle IE'er har CF, så vil man kunne droppe alle de tunge IE-lappeløsninger og køre HTML5 alle steder.

 • 0
 • 0
#12 Arne Jørgensen

Folk der bruger IE er uden for rækkevidde, heldigvis har de også meget lidt kritisk sans, så det er nemt at få dem til at installere ChromeFrame, specielt hvis man lover dem at alting er nemmere og sjovere.

Har du nogen erfaring med dette - eventuelt nogle tal på hvor mange Chrome Frame brugere I har nu i modsætning til før? Og hvor mange IE-brugere der har valgt ikke at installere Chrome Frame?

Det er jo meget interessant for os andre i en vurdering af om det er en farbar vej (det er jo ikke os alle der ikke bare kan springe ud i det :-))

 • 0
 • 0
#13 Carsten Olsen

Google melder ret klart ud hvordan udviklingen skal være og det bliver Google der går af med sejren.

Faktisk er Microsoft i dag i samme situation som IBM var i omkring 1987-1990. IBM havde på det tidspunkt det meste af markedet, alle holdt vejret og turde kun vente på IBM mht ny teknologi hvis IBM sagde no-go så blev det ikke indført før om mange år. IBM havde dog en rebelsk underleverandør der hed Microsoft som leverede et produkt der hed PC-DOS til IBM. Men Microsoft udviklede deres eget produkt der hed Windows og ville helst levere det direkte til forbrugerne uden om IBM. (faktisk forsøgte IBM at levere Windows til deres kunder men det skulle kører under OS2 - altså man brugte sin (store) markedsandel som lock-in). (Personligt mener jeg at Windows er et ringe produkt og at OS2 var et godt OS med mange (teknisk) gode tiltag -- Meeeen det er en anden historie som Microsofts ledelse aldrig kommer til at forstå da de "kun" er dygtige markeds-økonomer) Det vi kan lære af udviklingen 1987-1996 er at rebellen løb med sejren (endda med et ringe produkt) men med den rette markeds-strategi.

Hvis vi overfører dette til i dag vil vi se en udvikling 2010-2019 hvor rebellen Google render med sejren (med et teknisk set godt produkt og en super teknisk baseret markeds strategi) Det eneste trumfkort Microsoft har er lock-in via browser og OS. (Her har Google et modspil der hedder Chrome-OS) (Google prøver her først at komme ind på den fremtids positive "fru Jensen PC", ikke de storer erhevervs kunder som bliver kørt i "stram dressur" af Microsoft)

Så Ja Microsoft har en god grund til at prøve at bremse udviklingen (html5) men det vil kun blive en forhaling og i sidste ende (2022) vil W3C være irrelevant hvis de ikke har godkendt html5 længe før!

 • 0
 • 0
#15 Jan Mortensen

Var den browser Firefox?

Nu ved jeg godt hvem kilden er, men tag et kig http://samples.msdn.microsoft.com/ietestcenter/

Uanset at de selv mener at IE9 har 100% så er der sikkert ting som Microsoft har fået implementeret lidt skævt.

For husk - En standard er kun en standard indtil folk begynder at implementere den.

Nej det varer nok et stykke tid før browserne er 100% på plads; uanset hvad Google siger.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere