Google-medarbejder sagsøger Google for forbud mod at tale med pressen og internt spionprogram

Googles fortrolighedspolitik er kommet under beskyldning for at overtræde loven. Politikken forhindrer blandt andet medarbejdere i at skrive om ulovligheder i produkter – også til intern brug.

Arbejder du hos Google, må du ikke skrive om dine bekymringer for illegal aktivitet i firmaet – end ikke til firmaets egne advokater. Du må ikke udtrykke dine meninger om firmaet til pressen, og du må heller ikke skrive en fiktion om et firma i Silicon Valley, uden at chefen har set og godkendt den endelige version. Sådan lyder reglerne i Googles fortrolighedspolitik, og de er nu kommet under beskydning, skriver The Information.

Reglerne bryder loven, mener en projektleder fra Google, som har lagt sag an mod tech-giganten.

Anklager har formodentlig selv brudt reglerne

Han går af sikkerhedshensyn under navnet John Doe.

Ifølge The Information har kilder bekræftet, at John Doe selv er blevet beskyldt for at bryde med fortrolighedspolitikken, hvilket kan være en af årsagerne til, at han nu lægger sag an.

Hovedklagen i anklageskriftet lyder, at Google krænker medarbejdernes ret til at fortælle om deres lønninger og forhold på arbejdspladsen og om lovovertrædelser i firmaet.

Google risikerer maksimalt at betale fire milliarder dollars, hvis de taber sagen. 75 pct. af beløbet vil gå til staten, og resten vil blive delt mellem medarbejderne i firmaet.

Internt spionprogram

Ud over at medarbejdere i Google skal veje deres egne ord, har Google et 'Stop Leaks'-program, der kører over en intern hjemmeside. Her bliver medarbejdere opfordret til at spionere og angive hinanden, hvis nogen overtræder medarbejderpolitikken.

Google beskriver selv anklagerne som grundløse i en udtalelse til The Guardian.

»Vi går meget op i i at have en åben intern kultur[…]. Vores krav om fortrolighed er designet til at beskytte virksomhedsinformationer uden at stoppe medarbejdere i at afsløre information om medarbejdernes egne forhold i virksomheden og deres egne bekymringer,« lyder det i udtalelsen.

John Doe: Googles fortrolighedspolitik er ondsindet

Det fremgår bare ikke i Googles optræning af medarbejdere, at medarbejdere kun under særlige omstændigheder må tale med folk uden for firmaet – også pressen, ifølge John Doe.

I anklageskriftet lægger han det også stærkt ud:

»Googles motto er ’vær ikke ondsindet’. Googles ulovlige fortrolighedspolitik fejler i denne test«

Ifølge anklagen opfordres medarbejder i optræningen til ikke at være oprigtige over for advokaterne i firmaet, når det gælder produkter, der ligger på kanten af loven. Samtidig får de at vide, at de aldrig må sende mails, hvori der står: 'Jeg tror vi har overtrådt denne kontrakt, eller: 'Jeg tror vi bryder loven'.

Fotroligheden lægger også en stor sten på vejen mod at få nyt job ifølge anklagen. For må man ikke tale om og benytte den viden, man får i Google, er det svært at få job andetsteds. Det skriver The Guardian.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Povl Hansen

Er det ikke meget normalt af et firma har en fortrolighedspolitik ?

af man ikke vil have tilfældige personer udtaler sig på firmaets vegne, men gerne se af de henviser til en udpeget pressetalsmand ?

af man ikke vil have af tildgere medarbejderer overleverer fortroligt information, til ny arbejdsplads, som muligvis kan være en konkurent ?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere