Google Maps på vej med ny prismodel og nye brugerbetingelser

7. maj 2018 kl. 05:1117
Google Maps på vej med ny prismodel og nye brugerbetingelser
Illustration: Screenshot google maps.
Den 11. juni bliver de hidtidige abonnementsordninger for Google Maps erstattet med én ordning, hvor alle kunder betaler for det, de bruger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

opdateret 8. maj kl. 13.24 med dansk kortudbyder.
Google ændrer både krav og priser på at bruge Google maps som integreret kort, adresse- og ruteplanner på websites og mobilapps. De nye bestemmelser træder i kraft allerede den 11. juni og kræver, at eksisterende brugere skal igennem ændringer og beslutning, hvis de stadig vil bruge tjenesten.

Der er ifølge udmeldingen fra Google tre grundlæggende ændringer på vej. Den ene er, at de nuværende 18 individuelle Google API'er (API'er) samles i tre produkter, Maps, Routes og Places. Under et kaldes det fremover Google Maps Platform.

Formålet med ændringen er først og fremmest at gøre det lettere for brugerne at finde rundt i den lille jungle af tilbudte tjenester.

Ændringer kræver ifølge Google ikke nogen tilpasninger af eksisterende kode, forudsat at man bruger en gyldig API-nøgle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En sådan nøgle har ikke været påkrævet for websteder, der benyttede sig af Maps JavaScript API, Maps Static API eller Street View API før 22. juni 2016. Men fra den 11. juni i år er nøglen et krav for at bruge tjenesterne.

Nuværende prismodel

I dag tilbyder Google to forskellige betalingesordninger til Google Maps-tjenester, nemlig Standard og Premium.

Standardordningen for de mest almindelige API'er indeholder 25.000 gratis daglige downloads. Ud over dette niveau, skal der betales pr. kort. Ellers lukkes adgangen indtil dagen efter.

Kunden har kun mulighed for at betale for op til 100.000 daglige kortanvendelser i standardkategorien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har man brug for mere end det, skal man vælge Premium-ordningen, hvilket betyder lavere pris pr. kort og adgang til support.

Standardordningen blev indført i 2016. Den er beskrevet her.

Nye priser

Den 11. juni bliver begge ordninger altså pensioneret og erstattet af én ordning, hvor alle kunder betaler for det, de bruger. Visse tjenester, den iframe-baserede Maps Embed API, såvel som Mobile Native Static Maps, Mobile Native Dynamic Maps til Android og iOS, kan bruges helt kvit og frit.

For de andre tjenester vil Google kræve betaling for hver kortdownload. Hvor meget varierer fra service til service. En prisoversigt findes her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Google vil 98 procent af brugerne af korttjenesten ikke komme til at betale noget. Årsagen er, at hver kunde får et ‘fribeløb’ på 200 dollar hver måned, som kan bruges frit på tværs af korttjenesterne.

Det medfører dog samtidig en kraftig reduktion i antallet af kortdownloads, som kan gennemføres, før taxameteret går i gang. 200 dollars svarer nemlig ikke til mere end 28.000 månedlige downloads af dynamiske kort (Maps Javascript API), som mange hjemmesider bruger. Prisen er fastsat til 7 dollars pr. 1.000 downloads.

Google tilbyder også gratis support til alle. Der er heller ingen øvre grænse på brugen, som der i øjeblikket er i standardordningen. Og for store brugere er der ikke længere noget krav om et årligt minimumsforbrug eller opsigelsesgebyrer.

De rigtige store kunder kan også få deres egne vilkår i fremtiden.

Google har udgivet en vejledning, der forklarer, hvordan udviklere kan opbygge deres tjenester, så kortene ikke downloades oftere end nødvendigt.

Betalingskonto

Fra den 11. juni indføres der endnu en forudsætning for at bruge Google Maps-API'erne. Alle brugere skal fra denne dato have oprettet en betalingskonto i Google Cloud Platform for at kunne fortsætte med at bruge tjenesterne. Desuden skal der tilknyttes et betalingskort, hvor der som udgangspunkt gennemføres en automatisk betaling, hvis ens 200 dollars opbruges.

For at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser, som kan opstå, hvis rigtig mange pludselig begynder at bruge ens tjeneste, er det muligt at etablere kvoter samt at blive adviseret, når en vis procentdel af ens ‘Google Maps-budget’ til tjenesten er opbrugt.

Begge dele håndteres via administratorafsnittet i Google Cloud Platform.

Negative reaktioner

Reaktionerne på disse nyheder har ikke ladet vente på sig, både i forbindelse med det blogindlæg, hvor ændringerne blev præsenteret, samt på Reddit.

De fleste er negative. Især reageres der på de stigende priser. Der er flere, der anfører, at de har investeret betydelige beløb i tjenester baseret på Google Maps-API'erne, og at de nu får stpre ekstraomkostninger.

Andre påpeger, at det er meget risikabelt at basere deres forretningsmodel på, at en service, der er dyr at udvikle og betjene, vil blive tilbudt gratis i al fremtid.

Flere antyder nu, at de vil søge efter alternativer til Google Maps. Der er en hel række, herunder Bing Maps, Here og Mapbox, samt LocationIQ og flere andre, der tilbyder API'er til kortdata fra OpenStreetMap.

Blandt danske tilbud findes i hvert fald Viamap, som leverer kort til fast pris uanset forbrug, baseret på Open Street Map.

Mange af mulighederne har allerede vilkår, der ikke er så forskellige fra dem, som Google nu vil introducere, så det er ikke sikkert, at det vil være billigere at bruge disse. En undtagelse er OpenLayers, der tilsyneladende kan anvendes gratis med OpenStreetMap som kilde.

Denne artikel stammer fra digi.no.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
8. maj 2018 kl. 12:07

OSM .... mener du den mapping tjeneste som i en periode havde 2x Australien og hvor data er så ustruktureret og mangelfuld rundt omkring at man er nødt til at have adskillige folk ansat for at holde styr på hvad der virker og ikke gør ??....

Vi måtte opgive at bruge OSM fordi de mangler en hårdere styring af deres data.

14
8. maj 2018 kl. 11:32

Og når i ved at frokosten ikke er gratis. Så i stedet for at tage den nemme og hurtige løsning lige nu. Vælg rigtigt også på den lange bane.

Hjælp brug og udvikle, samt støtte et frit og gratis alternativ på basis af data i Open Maps.

Det vil betyde at der var altid var er åben, frit alternativ. Med konkurrence mellem 2 system til fælles bedste. Det er lidt tåbeligt at tro. At hvis alle tager den hurtige billige løsning, lige i NUET. Som betyder at alternativer bliver udkonkurreret. At i så ikke kommer til, at betale for jeres valg i fremtiden.

www.openstreetmap.org

At i er grædekoner fordi der nu, måske skal betales, og acceptere nogle krav for at bruge en tjeneste. Er netop grunden til at man skal undgå et vendor lock-in, og hvis muligt vælge et frit og åbent alternativ, selv om det er lidt mere besværligt.

Så knyt sylten, tør tårene væk, og betal- eller find, og hjælp med et alternativ.

13
8. maj 2018 kl. 10:59

Det er ved at blive uudholdeligt med alt det klikbare gøgl Google lægger ovenpå kortet, og kartografien er ikke blevet bedre efter alt land blev gjort gråt.

Nu kan man jo fjerne / manipulere praktisk talt alle "features" på et GM. Google tjener penge på at vise reklamer på deres maps, og nu vil de have endnu flere penge af dem der eksponerer disse reklamer for slutbrugere. De kunne i stedet for antal visninger have lavet en prisstruktur baseret på hvad man accepterer af "gøgl" på sine kort. Tror de skyder sig selv lidt i foden, og vi vil se en opblomstring af de øvrige korttjenester.

12
8. maj 2018 kl. 10:41

Martin Kirk: Bingo! Skal nok selv ud på min gamle arbejdsplads og ændre / rette på et par services inden 11.06.

Fordi Google kan finde på at ændre alt over night, og fordi man ikke har adgang til / kontrol med koden, skiftede jeg for lang tid siden alt til Leaflet og bruger så bare Google Maps tiles i Leaflet som een af flere korttjenester brugerne kan vælge til / fra.

25.000 kortvisninger/24 timer er i virkeligheden ikke meget. Forventer at over query limits kan løses ved at gøre Google Maps tiles til opt-in for brugerne individuelt der gemmes i en cookie, default tiles kan så være eet af de Esri, Here, OSM eller fra Kortforsyningen vi i forvejen bruger med succes.

Kan kun anbefale at man bider i det sure æble og konverterer til Leaflet (det kan alt hvad GM3 kan) og så kan man vise sine google maps som normalt, skulle man være uheldig at rende ind i OVER_QUERY_LIMIT kan man bare skifte layer og vise kort fra en anden tjeneste.

11
8. maj 2018 kl. 10:24

Jeg er helt indforstået med at betale for forbrug, men som Simon Justesen er jeg ikke ok med at give Google mine kreditkortoplysninger på forhånd. De kan sende mig en faktura, så skal jeg nok betale, eller evt. indføre prepaid maps indtil man har opbygget en betalingshistorik hvis de ikke ønsker at bikse med inkasso overfor små kunder.

Men mest af alt er det nok med til at give mig skubbet til at konvertere de sidste af mine løsninger til OSM-baserede kort. Det er ved at blive uudholdeligt med alt det klikbare gøgl Google lægger ovenpå kortet, og kartografien er ikke blevet bedre efter alt land blev gjort gråt.

10
8. maj 2018 kl. 08:43

Hvis man gerne vil have en map-service med egen tile-server så ville jeg gå uden om Google Maps og finde en Leaflet baseret tjeneste i stedet.

MapBox er nok det bedste alternativ med et langt bedre API, mere fleksibelt og bedre performance for brugerne.

Styling kan man få hos både Google og MapBox som man vil have - men der er kæmpe performance forskel imellem de to.

MapBox, Skobbler og hvad der ellers findes med egen tile-server kan dog blive væsentligt dyere end hvad Google Maps koster. Mestg pga. uigennemskuelige og hemmelige prismodeller som beregnes pr kunde.....

9
8. maj 2018 kl. 01:57

Simon, jeg synes der blev spurgt om

Kan, og må, man have Google Maps cachet på sin webserver?

Ikke caching på klienten, som GM selv gør intensivt indenfor hver session (det har nærmest været et problem at /forhindre/ GM i at cache tiles, og man måtte ty til (nu deprecated) cache manifester o.lign).

Det Leif fisker efter er at hans server app fungerer som proxy klient, og maps på hans sider (de egentlige GM klienter) er modificeret med en custom google.maps.ImageMapType der har sin egen getTileUrl der peger hen på serverens cachede tiles. Det er jeg temmelig sikker på Google ikke synes er en god ide :)

8
7. maj 2018 kl. 19:19

Ja, det kan du godt, caching er som du selv nævner, det mest effektive.

https://developers.google.com/maps/premium/optimize-web-services

"Section 10.5.d of the Google Maps Platform Terms of Service specifies that you can temporarily cache Google Maps data, for a period of up to 30 days, to improve performance of your application. By caching web service responses, your application can avoid sending duplicate requests over short periods of time"

7
7. maj 2018 kl. 19:12

Bryder mig ikke om modellen - de skal have ens kreditkortdata liggende, og accept af korttrækninger skal "enables" på forhånd.

Jeg vil gerne betale for evt. forbrug, hvis mit brug af deres API skulle ske at overstige deres "free tier", men de får sgu aldrig nogensinde carte blanche til at hæve efter forgodtbefindende, trods lovning om forbrugskontrolmekanismer i deres software.

Jeg synes fremgangsmåden svarer til at give dem kreditkortet, og så sige: "Her... Hæv et beløb når du synes".

6
7. maj 2018 kl. 16:26

Kan, og må, man have Google Maps cachet på sin webserver?

Det er jo ikke nødvendigt for Nr. Snede brugs at kunden kan zoome og panne til Kina.

3
7. maj 2018 kl. 11:30

Det er da totalt naivt at tro den service ville forblive gratis. Tekniken er at fange "folk" i fælden og opkræve "skatten" når man er blevet "afhængig".

2
7. maj 2018 kl. 09:56

Alle referencer er til API brug og API nøgler, så nej - jeg kan ikke se der står noget om at en privat bruger skal have kortet op af lommen når han går på Google maps på telefonen.

1
7. maj 2018 kl. 09:43

men som jeg læser det, er det ikke den enkelte bruger af fx. en Android-telefon, der skal punge ud (når man fx. skal se hvor Nørre Snedes brugs egentlig ligger), men derimod dem der driver websites og apps der benytter Google's API'er.