opdateret 8. maj kl. 13.24 med dansk kortudbyder.
Google ændrer både krav og priser på at bruge Google maps som integreret kort, adresse- og ruteplanner på websites og mobilapps. De nye bestemmelser træder i kraft allerede den 11. juni og kræver, at eksisterende brugere skal igennem ændringer og beslutning, hvis de stadig vil bruge tjenesten.
Der er ifølge udmeldingen fra Google tre grundlæggende ændringer på vej. Den ene er, at de nuværende 18 individuelle Google API'er (API'er) samles i tre produkter, Maps, Routes og Places. Under et kaldes det fremover Google Maps Platform.
Formålet med ændringen er først og fremmest at gøre det lettere for brugerne at finde rundt i den lille jungle af tilbudte tjenester.
Ændringer kræver ifølge Google ikke nogen tilpasninger af eksisterende kode, forudsat at man bruger en gyldig API-nøgle.
En sådan nøgle har ikke været påkrævet for websteder, der benyttede sig af Maps JavaScript API, Maps Static API eller Street View API før 22. juni 2016. Men fra den 11. juni i år er nøglen et krav for at bruge tjenesterne.
Nuværende prismodel
I dag tilbyder Google to forskellige betalingesordninger til Google Maps-tjenester, nemlig Standard og Premium.
Standardordningen for de mest almindelige API'er indeholder 25.000 gratis daglige downloads. Ud over dette niveau, skal der betales pr. kort. Ellers lukkes adgangen indtil dagen efter.
Kunden har kun mulighed for at betale for op til 100.000 daglige kortanvendelser i standardkategorien.
Har man brug for mere end det, skal man vælge Premium-ordningen, hvilket betyder lavere pris pr. kort og adgang til support.
Standardordningen blev indført i 2016. Den er beskrevet her.
Nye priser
Den 11. juni bliver begge ordninger altså pensioneret og erstattet af én ordning, hvor alle kunder betaler for det, de bruger. Visse tjenester, den iframe-baserede Maps Embed API, såvel som Mobile Native Static Maps, Mobile Native Dynamic Maps til Android og iOS, kan bruges helt kvit og frit.
For de andre tjenester vil Google kræve betaling for hver kortdownload. Hvor meget varierer fra service til service. En prisoversigt findes her.
Ifølge Google vil 98 procent af brugerne af korttjenesten ikke komme til at betale noget. Årsagen er, at hver kunde får et ‘fribeløb’ på 200 dollar hver måned, som kan bruges frit på tværs af korttjenesterne.
Det medfører dog samtidig en kraftig reduktion i antallet af kortdownloads, som kan gennemføres, før taxameteret går i gang. 200 dollars svarer nemlig ikke til mere end 28.000 månedlige downloads af dynamiske kort (Maps Javascript API), som mange hjemmesider bruger. Prisen er fastsat til 7 dollars pr. 1.000 downloads.
Google tilbyder også gratis support til alle. Der er heller ingen øvre grænse på brugen, som der i øjeblikket er i standardordningen. Og for store brugere er der ikke længere noget krav om et årligt minimumsforbrug eller opsigelsesgebyrer.
De rigtige store kunder kan også få deres egne vilkår i fremtiden.
Google har udgivet en vejledning, der forklarer, hvordan udviklere kan opbygge deres tjenester, så kortene ikke downloades oftere end nødvendigt.
Betalingskonto
Fra den 11. juni indføres der endnu en forudsætning for at bruge Google Maps-API'erne. Alle brugere skal fra denne dato have oprettet en betalingskonto i Google Cloud Platform for at kunne fortsætte med at bruge tjenesterne. Desuden skal der tilknyttes et betalingskort, hvor der som udgangspunkt gennemføres en automatisk betaling, hvis ens 200 dollars opbruges.
For at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser, som kan opstå, hvis rigtig mange pludselig begynder at bruge ens tjeneste, er det muligt at etablere kvoter samt at blive adviseret, når en vis procentdel af ens ‘Google Maps-budget’ til tjenesten er opbrugt.
Begge dele håndteres via administratorafsnittet i Google Cloud Platform.
Negative reaktioner
Reaktionerne på disse nyheder har ikke ladet vente på sig, både i forbindelse med det blogindlæg, hvor ændringerne blev præsenteret, samt på Reddit.
De fleste er negative. Især reageres der på de stigende priser. Der er flere, der anfører, at de har investeret betydelige beløb i tjenester baseret på Google Maps-API'erne, og at de nu får stpre ekstraomkostninger.
Andre påpeger, at det er meget risikabelt at basere deres forretningsmodel på, at en service, der er dyr at udvikle og betjene, vil blive tilbudt gratis i al fremtid.
Flere antyder nu, at de vil søge efter alternativer til Google Maps. Der er en hel række, herunder Bing Maps, Here og Mapbox, samt LocationIQ og flere andre, der tilbyder API'er til kortdata fra OpenStreetMap.
Blandt danske tilbud findes i hvert fald Viamap, som leverer kort til fast pris uanset forbrug, baseret på Open Street Map.
Mange af mulighederne har allerede vilkår, der ikke er så forskellige fra dem, som Google nu vil introducere, så det er ikke sikkert, at det vil være billigere at bruge disse. En undtagelse er OpenLayers, der tilsyneladende kan anvendes gratis med OpenStreetMap som kilde.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.