Google lukker Google Reader

RSS-læseren Google Reader bliver nu aflivet af Google. Antallet af brugere er faldende, lyder forklaringen.

Den 1. juli 2013 vil Google Reader være fortid. I en omgang forårsrengøring har Google nemlig valgt at tage livet af RSS-læseren, som har en ’loyal fanskare’. Det skriver Google i et officielt blogindlæg om nedlæggelsen.

Produktet blev lanceret i 2005 og er for mange den daglige livlinje ud til stribevis af nyhedsmedier, blogs og andre RSS-bårne kanaler. Men antallet af brugere er faldende, melder Google, som derfor hellere vil koncentrere kræfterne om nye tiltag.

Googles aflivning af Google Reader har ifølge The Register fået mange på barrikaderne, med online-underskriftsindsamlinger og lignende, i et forsvar for produktet. En anden Google-tjeneste, med samme funktion, er også tidligere blevet lukket, nemlig iGoogle, som fik kniven i sommeren 2012.

Læs også: Google dropper redesign af iGoogle og giver tjenesten dødsstødet i stedet

Det er muligt at hente sin samling af RSS-feeds ud af Google Reader med Google Take-out-tjenesten, inden dørene lukkes.

Udover Google Reader trækker Google også stikket på en række andre tjenester, blandt andet:

 • Google Building Maker
 • Google Cloud Connect, som afløses af Google Drive
 • Søge-API’et til Shopping bliver erstattet af en HTML5-side med samme funktionalitet
 • Fotosoftwaren Snapseed fortsætter fremover kun på mobile enheder, ikke på desktoppen.

Siden Google begyndte 'operation forårsrengøring' i 2011 - i et forsøg på ikke at sprede kræfterne for meget - er 70 tjenester og services blevet lukket ned.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Christensen

Dette er en god reminder om, hvad Google egentlig er for en størrelse, og hvor farligt det er, at forlade sig på deres tjenester. Reader er ikke kun en RSS-reader, men er via sit API backbone for rigtig, rigtig mange andre tjenester. Der er således ikke kun et værdifuldt slutbrugerværktøj, der bliver dræbt, men et centralt stykke infrastruktur. Men ikke profitabel nok for Google: Farvel.

Interessant nok ser det ud til at stort set samtlige alternativer (Feedly, NewsBlur osv.) er gået ned pga. horder af Reader-bruger, der i panik vælter ud over internettet for at finde et alternativ. Så nogle brugere har Reader da.

 • 5
 • 1
#3 Martin Kofoed

Google Reader er årsagen til, at jeg logger ind på google hver morgen. Fremover vil min interaktion med google fra desktoppen foregå unauthenticated, bortset fra når jeg en sjælden gang checker google+. Måske er det i virkeligheden godt nok. Jeg bryder mig egentlig ikke ret meget om en sammenblanding af "socialt liv + søgeresultater + nyhedslæsning + resten af ens liv".

Man kan i øvrigt se på alle alternativerne, at de bliver checket ud i voldsom grad. Feedly returnerer 503 Service Unavailable, TTRSS har sat et simpelt site op i stedet for deres sædvanlige og NewsBlur svarer langsomt.

Jeg overvejer lige nu at lave min egen reader.kofoed.dk baseret på TTRSS. Det ser ud til at kunne løse opgaven. Men Feedly ser også fin ud.

 • 2
 • 0
#5 ab ab

Set med mine øjne er det mest bekymrende ved denne historie, at Twitter bliver nævnt som en seriøs kandidat til at afløse Google Reader, når det angår muligheden for at abonnere på notifikation om nyt indhold. Se eksempelvis denne artikel i Ars Technica om emnet:

http://arstechnica.com/business/2013/03/poll-technica-where-should-we-go...

De mange proprietære "walls", "feeds" og "like-baserede abonnementer" har tilsyneladende sat RSS-standarderne under pres.

 • 3
 • 0
#6 Anonym

@Kristoffer

Problemet med den traditionelle RSS har vel været at folk har savnet den centrale placering som Google Reader har været med til at sørge for. Jeg kan godt lide at mine feeds er i sync de steder hvor jeg nu lige befinder mig, det være sig på mobil, tablet eller desktop. En traditionel RSS reader på de enkelte enheder har ikke givet mig de muligheder.

Udfordringen er lidt at finde en løsning der er baseret på en åben standard, som sørger for sync på tværs af devices, og som er uafhængig af kommercielle interesser. Google har sikkert valgt at lukke for reader mest af alt fordi rigtig mange har brugt 3 parts klienter til at hive feeds ned, hvilket har minimeret den reklame indtjening Google kunne have på tjenesten (dette er også en stor risiko for twitter - twitter vil aller helst have at man bruger deres hjemmeside, og de har derfor begrænset 3 part klienters adgang via lave antal tokens).

 • 1
 • 0
#7 Jesper Lund

Problemet med den traditionelle RSS har vel været at folk har savnet den centrale placering som Google Reader har været med til at sørge for. Jeg kan godt lide at mine feeds er i sync de steder hvor jeg nu lige befinder mig, det være sig på mobil, tablet eller desktop. En traditionel RSS reader på de enkelte enheder har ikke givet mig de muligheder.

Vi er meget enige om at 5-10 forskellige RSS klienter ude af sync ikke er smart. Du skal kunne markere hvilke feeds der er læst, hvilke du ønsker at fremhæve til senere, m.v.

Løsningen er en RSS aggregator som du selv hoster.

Der er kun en som bør kende din samling af RSS feeds.

Jeg bruger Rnews som kører på min home server. Det er ikke perfekt, udviklingen er tilsyneladende stoppet (det var ikke helt klart da jeg satte det op på min server i 2010), Google Reader er sikkert meget smartere, men jeg slipper for at fortælle en central server om hvad mine RSS feeds er. Og det betyder 99% for mig.

Mange feeds kører desværre gennem Google feedproxy, og det kan Google bruge til at profilere dig. Men det er et problem som kan løses ved at indskyde nogle anonymiserende proxies mellem dig og feedproxy.

 • 1
 • 0
#8 Deleted User

Der er åbenbart ret mange, der bruger Google Reader (undertegnede inklusive;-), hvis tilsvarende tjenesters sites ligefrem er gået i sort på grund af efterspørgslen på alternativer, så vidner det da om at Google Reader nyder en vis popularitet.

Så kan I ikke komme med endnu flere bud på de bedste alternativer? Så kan jeg evt. samle dem op i en artikel.

Skriv!

Mvh Julian // Version2

 • 1
 • 0
#12 Johnnie Hougaard Nielsen

Reader er ikke kun en RSS-reader, men er via sit API backbone for rigtig, rigtig mange andre tjenester

Forkert. Google Reader har intet API, hvilket ikke ændres af at en del tjenester har lavet hacks for at piggybacke sig.

Selv om jeg gerne havde kunnet blive ved med at bruge Google Reader, har jeg nu også kunnet se hvordan det der med RSS feeds i den grad er gledet i baggrunden mange steder. Så det overrasker mig ikke at Google kan konstatere væsentlig faldende brug.

 • 0
 • 0
#18 Johnnie Hougaard Nielsen

Øh? Ingen taler om at aflive RSS.

Der er mange som taler om RSS som et fortidslevn. Det gør det ikke nødvendigvis til sandhed, men det må være rimeligt at sige at RSS mest bruges af en mindre gruppe power-users. Og der findes masser af eksempler på at nyere tjenester med RSS-egnet indhold undlader denne finesse. Lukningen af Google Reader ser jeg som et symptom, men selvfølgelig vil der være stædige RSS brugere længe endnu. Ligesom der findes nogle få Usenet brugere (med en newsreader installeret) i skumle kroge :-)

 • 1
 • 0
#20 Thomas Tanghus

Så kan I ikke komme med endnu flere bud på de bedste alternativer? Så kan jeg evt. samle dem op i en artikel.

ownCloud arbejder på en RSS reader med API. Den bliver formodentlig launched inden for et par uger eller så, men kan bruges fra git master https://github.com/owncloud/apps/tree/master/news

PS: http://owncloud.org/ er formodentlig ret langsom nu, da vi lige har frigivet version 5.

 • 2
 • 0
#22 Jakob Damkjær

http://inessential.com/

Nobody can force ads on you. A given RSS reader could add ads, but you can switch — because another RSS reader can read the same feeds. A given publisher could put ads in their own feeds, but you can unsubscribe. There is no company that can force ads on everyone, as Twitter and Facebook are working on for their systems.

Tankevækkende....

Af andre ting der forsvinder:

One of the interesting ones: the CalDAV API will be removed for all but whitelisted developers. CalDAV builds on WebDAV and is an open standard. Instead you’d have to use the Google Calendar API.

OPEN always wins...

 • 0
 • 0
#23 Anonym

OPEN always wins...

Ja det er vel også sandheden her. Det er ikke RSS der dør, eller CalDav for den sags skyld. Google er i sin gode ret til at vælge hvilke produkter de ønsker at holde live i. Tilsyneladende har de ikke den store interesse i at holde live i Google Reader, som har været et forsømt produkt i et par år. Hvad angår CalDav, så har jeg forstået det sådan at man stadig kan tilgå GoogleCalendar med Caldav, men ikke selv lave applikationer ud fra Caldav API, men nu fremadrettet Google Calendar API

Jeg bruger selv et "lukket" system som mit hoved OS (Mac OS), men de teknologier jeg arbejder med er stort set all åbne (Python, Plone, Django, PHP, Linux servere, Vagrantup osv).

Velskrevne og vel dokumenterede åbne systemer vil overleve lukkede for det meste (imho), og vil være at foretrække der hvor det praktisk er muligt (man skal bare ikke gøre det til en religion).

 • 0
 • 0
#24 Johnnie Hougaard Nielsen

the CalDAV API will be removed for all but whitelisted developers

Holdningen til CalDAV ser ud til at være lidt blandet. Google har selv kraftigt markeret det som et eksperimentelt interface uden fuld understøttelse af standarden. For mig at se ligner det noget i retning af at arkitekturen ikke har passet sammen, og så vil de ikke "foregive" at de har (eller nogensinde har haft) understøttelse for CalDAV. Men de lukker heller ikke eksperimentet ned:

Update March 15, 2013: We worked with the developers who provide 98 percent of our current CalDAV traffic to assure access to the CalDAV API, which means many popular products will not be impacted. We remain committed to supporting open protocols like CalDAV.

Det lyder som om den delvise support for CalDAV gør at de vil holde hånd i hanke med hvordan og af hvem det bruges, for at sikre mod dårlige oplevelser.

 • 0
 • 0
#26 Johnnie Hougaard Nielsen

Man kunne håbe at de var blevet bange for at blive for upopulære

Det kunne have været et relevant spørgsmål hvis de nogensinde havde haft bred understøttelse af CalDAV, og ikke annoncerede en whitelist (og tilmelding) for den ikke-dækkende eksperimentelle implementering. Det var jo tydeligvis ikke meningen blot at lukke af.

 • 0
 • 0
#27 Jakob Damkjær

"Ja det er vel også sandheden her. Det er ikke RSS der dør, eller CalDav for den sags skyld. Google er i sin gode ret til at vælge hvilke produkter de ønsker at holde live i."

Klart, men det kaster lidt en skygge over Googles PR strategi med at kritisere andre når de ikke vælger "OPEN" på den måde af "OPEN" som passer Google... Eller forherlige deres egne produkter netop med OPEN always WINS når de ikke selv altid kan leve op til det krav...

 • 0
 • 0
#28 Anonym

@Jakob jeg tror at du blander flere ting sammen.

Det der har været et problem for Google med reader har været at de ikke har kunnet tjene på tjenesten, og at den har været bases grundlag for en lang række 3. parts programmer, som "snylter" på Google reader. Jeg tror næppe at det på noget tidspunkt har været meningen at Google Reader skulle være et open source projekt eller open for competition.

Havde Google tidligere været ude for at sige: Vi stille Google reader til rådighed som en åben platform hvorpå du kan bygge din forretning, og de så derefter lukker og slukker, ja så havde det været langt værre end det er. Men de har netop ikke været ude for at sige det, og derfor er det irriterende, men ok det de gør.

 • 0
 • 0
#29 Johnnie Hougaard Nielsen

Det der har været et problem for Google med reader har været at de ikke har kunnet tjene på tjenesten

Hvis Google havde satset på at der skulle tjenes penge på Reader, havde det været enkelt at lave noget Gmail-agtigt med lejlighedsvise reklamer ude i siden.

Jeg tror mere at "problemet" virkelig var at RSS brugen er stærkt faldende, og Google har en generel strategi om at de satser på produkter som sigter på det brede marked. Og selv med piggybackere er RSS en smallere og smallere niche.

 • 0
 • 0
#30 Jakob Damkjær

Nej min kommentar angående "Open" var angående den ting som version2 ikke lige fik med at de lukker også for den åbne calender API der hedder WebDAV eller WebCal (en standard som fx. Apples iCal understøtter og Apples calender server software også understøtter).

At google også lukker deres reader fordi de hellere vil ha folk over på google+ er en anden sag men de spiller ret meget sammen da google ikke kun er for åbne standarter men kun bruger lukkethed og patentbeskyttelse af de ting som de faktisk tjener penge på og som de kan benytte til at fremme deres egen platforms position (både deres web platform og deres OS platform).

At det så er helt ok for et firma at gøre det, men min pointe (som du åbenlyst ikke er modtagelig overfor) er at den position med lukkehed og ikke åbne standarder for webplatforme er ret diametralt det modsatte af hvad googeles PR afdeling forsøger at overbevise folket om.

Ja de har da stadig åbne projekter men de projekter og platforme der er vigtige for googles indtjening er lige så lukket land som alt andet der tjenes flere miliarder på...

 • 1
 • 0
#31 Jesper Lund Stocholm Blogger

Ja de har da stadig åbne projekter men de projekter og platforme der er vigtige for googles indtjening er lige så lukket land som alt andet der tjenes flere miliarder på...

Ja, i forhold til forretningsmodel, så er Google reelt blevet de nye IBM eller Microsoft. Fælles for dem alle er jo, at deres kerneforretninger er lukkede og proprietære men at de spytter OSS-software og værktøjer ud, som man kan bruge, hvis man er en del af deres økosystem.

Det virker faktisk som om, at det er en fail-proof strategi.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere