Google er løbet ind i problemer med ny smart city-bydel

Illustration: Sidewalk Lab
En central privacy-konsulent har forladt Google Sidewalk Labs nye smart city-bydel i Toronto. Også borgerprotester og kritik fra bystyret har udskudt byggeriet af den datadrevne bydel.

Googles første forsøg på at agere ejendomsudvikler er ikke gået helt efter planen. Planen er at bygge en ny bydel på havneområdet i Toronto til 5.000 nye beboere, men siden Sidewalk Labs indgik en aftale med bystyret i august, er projektet stort set kun løbet ind i nye problemer.

Sidewalk Labs blev stiftet af Googles moderselskab, Alphabet, tilbage i 2015. Kernen i den kommende smarte bydel er en omfattende opsamling af sensordata fra både udendørs offentlige rum, men også indendørs i de mange bygninger, som Sidewalk Labs har planer om at opføre.

De massive mængder sensordata, der fortæller indgående om indbyggernes bevægelsesmønstre i byen, skal blandt andet bruges til at indføre selvkørende busser, bedre trafikstyring, optimere energiforbruget og reducere forurening i byen.

Læs også: Her vil Google bygge 95.000 m2 ny datadrevet bydel

Men allerede inden det første spadestik er taget, er projektet blevet mødt af massiv kritik.

Senest har den centrale privacy-konsulent på projektet, Ann Cavoukian, forladt projektet i vrede. Hun har tidligere været privacy-kommissær i delstaten Ontario i Canada.

Årsagen: Mens Sidewalk Labs har lovet at anonymisere alle de indsamlede data i bydelen, så vil Sidewalk Labs ikke love at andre projektdeltagere gør det samme.

»Da jeg hørte det, viste jeg at jeg var nødt til at sige op,« siger Cavoukian til CBC News Network

Læs også: Kommunale smart city-projekter stikker i alle retninger: Fra normalisering af sensordata til nye datamodeller

Data for en bolig

Tidligere har flere bestyrelsesmedlemmer af Waterfront Toronto, en offentlig virksomhed hvis opgave er at udvikle havneområdet i Toronto, trukket sig på grund af uklarhed om de kommende beboeres privatliv.

Det offentligt udpegede bestyrelsesmedlem, Julie Di Lorenzo, har udtalt, at hun ikke har fået svar på sine spørgsmål om beboernes privacy-rettigheder, hvis de ikke ønsker at dele data.

»Vil man skille dem fra og sige til dem: Du kan ikke bo her,?« spørger Julie Di Lorenzo retorisk ifølge Wall Street Journal.

Læs også: Københavnsk markedsplads for salg af smart-city data flopper - nu lukker den

Data skal beskyttes af uafhængig fond

Kritikken har fået Sidewalks Labs til at trække en anelse i land i forhold til deres forventede indsamling af data.

Nu skal data indsamlet fra den kommende datadrevne bydel, Quayside, håndteres af en uafhængig datafond.

»Ingen har ret til at eje information indsamlet fra Quayside fysiske miljø - inklusiv Sidewalk Labs. I stedet skal de 'urbane data' kontrolleres af en uafhængig civil datafond,« skriver Alyssa Harvey Dawson, Head of Legal, Privacy and Data Governance hos Sidewalk Lab i en blog.

Læs også: Maveplasker for smart cities: Kommunerne har været forblændet af teknologi-buzz

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere