Google lancerer smugkig på websider fra søgelisten

Se en mini-udgave af en webside, før du beslutter dig for at følge et søgeresultat. Det er seneste tiltag fra Googles søgemaskine, og ændringen kan betyde en ny form for optimering af websider.

Listen over søgeresultater fra Google er et dagligt syn for de fleste computerbrugere og har ikke ændret sig meget siden lanceringen af Google i 1998. Men nu bliver den ellers ret simple side peppet op med en ny funktion.

Ved at føre markøren hen over resultaterne, viser Google nu et billede af websiden, inklusive et forstørret udsnit af den sætning, hvor søgeordet indgår.

Funktionen, der på engelsk hedder 'instant preview', er dog ikke slået til som standard. Man skal klikke på et lille forstørrelsesglas ud for resultatet, før der sker noget. I løbet af det næste døgns tid skulle forstørrelsesglasset gerne være rullet ud til alverdens Google-brugere.

Microsoft skruede med lanceringen af Bing i 2009 kraftigt op for satsningen på internetsøgning, og siden har både Google og Microsoft haft travlt med at overgå hinanden med nye funktioner.

Ifølge Google giver instant preview gladere brugere, blandt andet fordi man nu kan se, om søgeordet optræder i toppen eller i bunden af en webside. Det skriver Wired.com.

Bliver funktionen en succes hos brugerne, kan det smitte af på design og indhold af websider, skriver netmediet Fast Company.

Både fordi pop-op-vinduer og andre tricks kan drille Googles preview, så kun pop-op-vinduet vises. Men også mere generelt ved, at den mest visuelt tiltalende side kan få flere besøg, når man får et kig på siden allerede i Googles liste over søgeresultater.

Endeligt kan funktionen gøre livet surt for de plattenslagere, der forsøger at hente trafik ved cybersquatting, altså ord der ligger tæt op af kendte domæner, eller på andre måder prøver at kapre besøgende via en god placering hos Google.

Instant preview er dog først og fremmest til fordel for Google, lyder vurderingen hos Fast Company, for i fremtiden vil man nok bruge væsentligt mere tid hos Google selv, når man kan tjekke søgeresultaterne med et preview.

Rent teknisk har instant preview krævet en opgradering af Googles web-crawler. Før var det nok at registrere tekst, mens der nu skal tages skærmdumps af websiderne, samt registrere placeringen af søgeord på siden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Niels Didriksen

Er jeg den eneste der er r*vtræt af den retning google har med deres søgninger. Jeg synes det er frustrerende at siden bevæger så voldsomt, når man arbejder med den. Både smugkig og det (efter min mening) horrible instant-search. Jeg foretrækker helt klart en rolig/statisk side, men det kan jo være de laver en google classic på et tidspunkt. Ville ønske det var et tilvalg og ikke et fravalg for man ikke kan slå det fra, med mindre man lader google registrere en.

 • 0
 • 0
#7 John Vedsegaard

Ja det er utroligt google ikke vil forstå, årsagen til populariteten i deres søgemaskine, netop ligger i enkelthed. Alt bør være tilvalg, ikke fravalg. Er man til flimrende flashreklamer og lignende findes der masser af andre søgemaskiner med de muligheder.

 • 0
 • 0
#9 Claus Waldersdorff Knudsen

Niels:

I min version (9.0.576.0 dev) er der et lille felt til højre for søgefeltet, hvor du nemt kan toggle "instant search". Indstillingen huskes også næste gang du åbner browseren.

Mht. preview kan jeg toggle featuren blot ved at klikke i et af felterne med søgeresultater. Meget nemt.

Jeg ved ikke om det kun virker sådan i "dev" versionen. Men har du ikke en developers udgave kan du jo så glæde dig til når det kommer i den almindelige version.

Så du kan få det ligesom du vil ha' det! :-)

 • 0
 • 0
#12 Niels Didriksen

Claus:

"I min version (9.0.576.0 dev) er der et lille felt til højre for søgefeltet, hvor du nemt kan toggle "instant search". Indstillingen huskes også næste gang du åbner browseren."

Ikke hvis du ikke bruger persistant cookies... Desværre..

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere